Kırmızı et, kolon kanserine davetiye

Güncelleme Tarihi:

Kırmızı et, kolon kanserine davetiye
Oluşturulma Tarihi: Haziran 22, 2002 01:53

Sebze ve meyve tüketiminin, yani posasız gıda alımının azalması, hayvansal yağ açısından zengin beslenme, sürekli kırmızı et yeme, kolon (kalın bağırsak) kanserine zemin hazırlıyor.

Kabızlığın kolon kanserine yol açan nedenlerin başında yer aldığını da belirten uzmanlar, ‘‘Yanlış beslenme kabızlığın yüzde 60'ından sorumlu’’ diyorlar. Uzmanlar, kabızlığın kronik yorgunluk, enerji kaybı ve halsizlik, mental fonksiyonlarda azalma, ciltte sorunlar gibi birçok etkisi bulunduğunu da belirtiyorlar.

İstanbul Cerrahi Hastanesi'nin Mim Otel'de düzenlediği halka açık toplantıda eski TV haber spikeri, Londra'da beslenme eğitimi gören Dr. Yasemin Bradley de konuştu. Kabızlığın her 5 kişiden birinde görüldüğünü belirten Dr. Bradley, yanlış beslenmenin yanısıra hareketsizlik, yolculuklar, adet öncesi, hamilelik, polipler, karaciğer-safra kesesi hastalıkları, aşırı yemek yeme gibi nedenlerin de soruna yol açtığını söyledi. Kabızlıkla mücadelede en büyük 2 silahının lifli gıdalar ve su olduğunu belirten Dr. Bradley, ‘‘Lifli gıdalar hacim katıyor ve suyu tutuyor. Dışkıyı büyütüyor. Bağırsağı harekete geçiriyor’’ dedi. Türkiye'de sık tüketilen beyaz ekmek ve unlu mamüllerini de önemli kabızlık nedenleri arasında sayan Dr. Bradley, ‘‘Kolon kanserinden korunmak için günde en az 35 gram lifli gıda almak lazım’’ dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!