Yaşanmış hikayelerden esinlenmiş olsa da gerçeği oldukça saptıran 7 film

Güncelleme Tarihi:

Yaşanmış hikayelerden esinlenmiş olsa da gerçeği oldukça saptıran 7 film
Oluşturulma Tarihi: Nisan 30, 2016 10:30

İzlemiş olduğumuz bazı filmlerin hikayeleri tamamıyla gerçeğe dayanmaktadır. Bu tarz yapımlar izleyiciyi daha çok kendisine çekerken bazı yapımlar ise gerçeği manipüle ederek izleyici karşısına çıkarıyor. Sizler için bu 7 ilgi çekici filmi bir araya getirdik.

Haberin Devamı

Sinema tutkunlarını filmin kendisine çeken bir çok etken var elbet Bu etkenler arasında izleyicilerin sevdiği oyuncu ya da oyuncular, takip ettiği yönetmen ve ilgi çekici bir konu gibi uzadıkça uzayan bir liste ile karşılaşabiliriz. İzleyicileri kendisine çeken en önemli unsurlardan bir diğeri de yapımın gerçek bir hikayeye dayanıp dayanmaması oluyor. Bir yapımın gerçek hayata olan yakınlığı arttıkça, izleyicinin filme bağlanma ihtimali de aynı oranda artış gösteriyor. İzlemiş olduğu filmin gerçek bir hikayeye dayanması, izleyici gözünde o filmi daha özel kılar. Ancak bazı filmlerde gerçeklerin manipüle edildiği gözlemlenmektedir. 

 

1. JOY - 2015

Yaşanmış hikayelerden esinlenmiş olsa da gerçeği oldukça saptıran 7 film

Haberin Devamı

Yakın örnekle başlayalım. Jennifer Lawrence, Robert De Niro, Bradley Cooper gibi önemli isimlerin yer aldığı film, Miracle Mop ve Huggable Handgers icatlarıyla tanınmış Amerikalı mucit Joy Mangano'nun hayat hikayesinden sinemaya uyarlanıyor. Ancak tam da gerçekleri yansıttığı söylenemez. Filmde Joy Mangano; kocasından ayrılmış, iki çocuklu ve maddi sıkıntılarla boğuşan, Miracle Mop icadı sonrası şirket sahibi olması anlatılıyor. Ancak Joy gerçek hayatta üniversite mezundur ve işletme okumuştur. Eşiyle üniversite döneminde tanışmış ve 3 çocukları olmuşutur. Filmde yansıtılan dram öğelerinin hiçbiri Joy'un hayatında olmamıştır.

 

2. THE IMITATION GAME / ENİGMA - 2014

Yaşanmış hikayelerden esinlenmiş olsa da gerçeği oldukça saptıran 7 film

Her ne kadar gerçeğe dayandığı söylense de Oscar Ödüllü The Imitation Game filminde de gerçeğe ters düşen yerler var. Benedict Cumberbatch ve Keira Knightley'nin başrolde yer aldığı film, Alan Turing'in II. Dünya Savaşı sırasında İngiliz hükümeti tarafından Almanların şifreli yazışmalarını çözmek amacıyla görevlendirilmesi ve yapılan icatla şifrenin çözülmesi anlatılıyor. Gerçeklerden bahsedecek olursak; filmde söz konusu olan makine tam olarak Alan Turing'in icadı sayılmaz. Turing, Polonya'da icat edilen bir modeli çalışma arkadaşlarıyla birlikte geliştirir ve başarıya ulaştırır.

 

Haberin Devamı

3. THE PURSUİT OF HAPPYNESS / UMUDUNU KAYBETME - 2006

Yaşanmış hikayelerden esinlenmiş olsa da gerçeği oldukça saptıran 7 film

Replikleriyle sosyal medyada sürekli karşımıza çıkan Will Smith ve oğlu Jaden Smith'in başrolde olduğu film gerçeği tam anlamıyla yansıtmayan filmlerden. Gabriele Muccino'nun yönetmenliğini üstlendiği yapım, Chris Gardner'ın terkedilmesinden sonra oğluyla verdiği yaşam mücadelesini ve bu esnada işsizliğin getirdiği zorlukları anlatıyor. Bir dram klasiği olarak görülen Umudunu Kaybetme filminde aslında gerçekler olduğu gibi yansıtılmıyor. Öyle ki; Chris'in bir kaç ay boyunca oğlunun nerede olduğuna hakkında hiç bir fikrinin olmaması, oğlunun eşinden değil metresinden olması, filmde mükemmel ancak gerçek hayatta tam tersi olması, oğlunu pek de umursamıyor olması, eşine yaşattığı şiddet sonrası pek çok kez tutuklanması gösterilmeyen gerçekleri gün yüzüne çıkarıyor.

 

Haberin Devamı

4. A BEAUTIFUL MIND / AKIL OYUNLARI - 2001

Yaşanmış hikayelerden esinlenmiş olsa da gerçeği oldukça saptıran 7 film

Listede yer alan Oscar Ödüllü bir film daha. Matematikçi John Nash'in yaşam öyküsünü gerçeğin dışına çıkarak anlatan film, umulmadık hatalarla izleyici karşısına çıkmıştı. Film, dahi matematikçinin gerçekle bağdaşmayan hikayesini anlatıyor. Gerçekte Nash'in hastalığı ciddi ve karmaşık özellikler taşıyordu. Nash Princeton'dan mezun olmasının ardından uzaylılar tarafından ona New York Times aracılığıyla şifreli mesajlar gönderildiğini, kırmızı kıravatlıların komünist örgüt üyesi olduğunu ve profesörlerine Papa olduğunu söylüyordu. Filme yansıtılmayan detaylardan birkaçı Nash'in Nobel ödül töreninde bir konuşma yapmaması, kalem sahnesinin hiç gerçekleşmemiş olması, dahi matematikçinin eşcinsel eğilimi ve deneyimlerinden hiç söz edilmemiş olması.

 

Haberin Devamı

5. THE HURRICANE / ONALTINCI RAUND - 1999

Yaşanmış hikayelerden esinlenmiş olsa da gerçeği oldukça saptıran 7 film

Duygu yüklü atmosferiyle izleyicileri derinden etkileyen Norman Jewison filmi The Hurricane, cinayetle suçlanan ve hapse atılan boksör Rubin "Hurricane" Carter'ın hikayesine odaklanıyor. Denzel Washington'ın adeta döktürdüğü yapımda 20 yıllık hapis sonrası Hurricane'in masum olduğunu kanıtladığı ve serbest bırakıldığı görülüyor. Gerçeği yansıtmayan olaylardan ilki, Carter'ın hakemlerin ırkçı tavırlarından dolayı onun tarafını tutmamalarına tepki olarak Joey Giardello'yu öldüresiye dövmesi. Hatta bu sahne nedeniyle Joey Giardello yapımcılara dava açmış ve kazanmıştı. Carter'ın cinayet suçu işlemiş olduğu kanıtlanmasa da geçmişte taciz, silahlı soygun ve gasp gibi suçlar işlediği biliniyor.

 

Haberin Devamı

6. BRAVEHEART / CESUR YÜREK - 1995

Yaşanmış hikayelerden esinlenmiş olsa da gerçeği oldukça saptıran 7 film

Mel Gibson'ın yönetmenliğini üstlenip başrolde oynadığı Braveheart da gerçekleri yansıtmayan filmler arasına dahil oluyor. Senarist Randal Wallace senaryoda yaratıcı değişiklikler yapıldığını kabul etse de, gerçeğe dayanmayan kurgusal bir dünya yaratmış oluyor. Tarihi açıdan bir çok olayın farklı işlenildği filmde; gerçekte "ilk gece hakkı" olayının yaşanmaması, İskoç eteklerinin 13. yüzyılda kullanılmıyor olması ve Stirling Köprüsü Muharebesinin filmde gösterilenin aksine daha küçük bir köprüde gerçekleşmesi, Prenses Wallace ile hiç tanışmamış ve aşk yaşamamış olması gerçeği yansıtmayan öğelerden birkaçı.

 

7. THE TEXAS CHAINSAW MASSACRE - 1974

Yaşanmış hikayelerden esinlenmiş olsa da gerçeği oldukça saptıran 7 film

Tüm zamanların en etkileyici korku filmlerinden biri olarak kabul edilen The Texas Chainsaw Massacre, bir grup yakın arkadaşın Taksas'ta yüzünde maske olan bir akıl hastası tarafından elektrikli tesere ile öldürülmesini konu alıyor. Kamera arkasına geçen Tobe Hooper ise filme olan ilgiyi arttırmak için gerçek olaylara dayandığı ibaresini eklemiştir. Film, Ed Gein adlı seri katilin işlemiş olduğu cinayetlerden ilham alsa da senaryo açısından tamamiyle hayal ürünü olarak karşımıza çıkıyor. Yönetmenin yaptığı kurnazlık 300 bin dolarlık bir filmden 30 milyon dolarlık gişe elde etmesini sağlıyor.

 

sinemajor.com Tarafından hazırlanmıştır.

BAKMADAN GEÇME!