Türk tiyatrosunun 5 efsane ismi

Güncelleme Tarihi:

Türk tiyatrosunun 5 efsane ismi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 22, 2017 13:11

Türk Tiyatrosu’nun ilerleyişinde birçok usta ismin ilmik ilmik işlediği bir yol var geriye baktığımızda. Dökülen ter ve verilen emek bizi tiyatroyla tanıştırıp, kendimizi bulmamızı sağlarken onların isimlerini de hafızalarımıza efsaneler olarak kazıdı. Aşağıda ismini daha zikredemediğimiz birçok efsane var. Ancak yerimiz dar. Tadımlık listemizi okuyup, araştırmak için devam edersiniz belki...

Haberin Devamı

MUHSÄ°N ERTUÄžRUL

Ailesi tiyatro yapmasını istemediği için soluğu eğitim için Paris’te alan Muhsin Ertuğrul, aldığı eğitim sonrası ülkeye dönmüş ve Çağdaş Türk tiyatrosunun temellerini atmıştır. Ayrıca sadece tiyatro anlamında değil sinemada da ilkleri gerçekleştirmiştir. 1922-1939 yılları arasında Türkiye’de sinema yapan tek sanatçıdır. Sanat hayatının 70. Yılını kutlamak üzere gittiği İzmir’de ani bir kalp kriziyle aramızdan ayrılan Muhsin Ertuğrul Türk Tiyatrosu’nun babasıdır.

Türk tiyatrosunun 5 efsane ismi

 AFİFE JALE

'Peki tiyatronun annesi kimdir?' diye soracak olursanız ise o isim kesinlikle Afife Jale’dir. Yaşadığı dönemde müslüman kadınların sahneye çıkması yasaktı. Ancak sonrasında müslüman kadınların sadece kadınların izleyebildiği oyunlarda oynayabilmesi kararıyla Darülbedayi’ye katıldı. Sahneye çıkan ilk Türk kadın oyuncu ünvanını şerefle taşıyan Afife Jale’nin asıl adı Afife’dir. Takma isim olarak sahnede Jale ismini kullanmış, sonrasında Afife Jale olarak anılmaya başlanmıştır.

Haberin Devamı

Türk tiyatrosunun 5 efsane ismi

HALDUN DORMEN

Galatasaray Lisesi’nin Türk Tiyatrosu’na kazandırdığı en önemli isimlerden biri olan Haldun Dormen, sahneye ilk kez henüz ortaokuldayken çıktı. Tiyatro eğitimini Yale Üniversitesi’nde aldıktan sonra Türkiye’ye döndü ve Dormen Tiyatrosu’nu kurdu. İlk oyunları Papaz Kaçtı ile sahneyi açan Dormen Tiyatrosu daha sonra Türkiye’de sahnelenen ilk müzikal olma özelliğine sahip ‘Sokak Kızı İrma’yı sahneledi. Dormen, o dönemden bugüne halen tiyatro ve televizyon üzerinde çalışmalarına devam ediyor.

Türk tiyatrosunun 5 efsane ismi

TUNCEL KURTÄ°Z

Tiyatroya gönül kaptırana kadar, üniversitede hukuk, filoloji, felsefe, psikoloji ve sanat tarihi okuyan Kurtiz, Dormen Tiyatrosu’nda sahne ile tanışmış ve oyunculuğa başlamıştır. Sanat yaşamı boyunca sadece tiyatro değil birçok sinema filminde de yer almış ve 48. Altın Portakal Film Festivali’nde ‘Yaşam Boyu Onur Ödülü’nün sahibi olmuştur. Son dönemde ise Ezel dizisindeki karakteriyle kendisini hafızalarımıza kazımış ve 77 yaşında aramızdan ayrılmıştır.

Haberin Devamı

Türk tiyatrosunun 5 efsane ismi

FERHAN ÅžENSOY

Türk Tiyatrosu’nun en deli dahi isimlerinden biri olan Ferhan Şensoy ‘Ortaoyuncuları Kavuğu’nu Münir Özkul’dan devralmıştır ve yıllardır ‘Ortaoyuncular’ tiyatro topluluğunu yönetmektedir. Dünya çapında ödüllere ve birbirinden çarpıcı; roman, deneme, günlük, tiyatro , televizyon dizisi ve film senaryoları yazmış, efsaneler arasına henüz yaşarken adını yazdırmıştır.

Türk tiyatrosunun 5 efsane ismi

Â

Türk tiyatrosunun 5 efsane ismi

Bu hafta Sinefil'de Her Şey Mümkün!

 

BAKMADAN GEÇME!