Tarihe ve doğaya sahip çıkamadık

Güncelleme Tarihi:

Tarihe ve doğaya sahip çıkamadık
Oluşturulma Tarihi: Aralık 19, 2014 11:54

Haberin Devamı

HALFETİ UCUBESİ

Yalçın Bayer, bugünkü köşesinde Halfeti'nin siluetini bozan otele yer verdi.

Şanlıurfan'nın bir ilçesi olan tarihi ve doğal güzellikleri bir arada barındıran Halfeti'nin siluetini bozan otel, günün tarışma konusu oldu.

Biz de tarihi ve doğal güzellikleri 'ucubeye' çeviren çalışmaları toparladık...



APOLLON TAPINAĞI

Helenistik dönemin en önemli yapılarından sayılan Troas Antik Kenti’ndeki Apollon Tapınağı'na restorasyon çalışmaları sırasında tahrip edildi. Üzerine tonlarca ağırlıkta TIR çıkarılan tarihi tapınağa, çimento dökülerek restore edildi.

ANTİPHELLOS ANTİK TİYATROSU'NUN BASAMAKLARI BETON ALTINDA KALDI

Antalya’nın Kaş ilçesinde Antiphellos Antik Tiyatrosu'nun zeminine beton döküldü.

M.Ö. 1'inci yüzyılda yapılan ve 28 sırada 4 bin seyirci alacak kapasitedeki oditoryumun zemine beton dökülmesinden sonra 26 sıra kaldı.

Haberin Devamı

ORJİNALİ YOKTU YENİSİNİ YAPTIK

Fethiye'deki Telmessos Antik Tiyatrosu'nun restorasyon çalışmaları sırasında kaybolan taşların yerine beyaz bloklar yerleştirildi. Tarihi eserin korunması için orjinal taşlar yoksa oranın boş kalması gerekiyordu.

TARİHİ YARIMADA’NIN SİLUTENİ BOZAN GÖKDELENLER

Tarihi Yarımada'nın siluetini bozan Zeytinburnu’ndaki 16:9 isimli gökdelenler, kamuoyunda büyük tartışma yarattı. Dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da tepki gösterdiği gökdelenler için yıkım kararı çıkmıştı.

SÖKÜLEN TARİHİ KÖPRÜNÜN TAŞLARI ORTADA BIRAKILDI

Samsun Karayolu yapım çalışmaları sırasında, geçen ocak ayında ortaya çıkan tarihi köprünün başka bir yere taşınmasına karar verilerek, numaralandırılan taşları tek tek söküldü. Taşların köprünün yeniden kurulacağı alanda dağınık şekilde bırakılması görenlerin tepkisine neden oldu.

SOMA TERMİK SANTRAL İÇİN AĞAÇ KATLİAMI

Bakanlar Kurulu tarafından alınan kararla, Soma’da binlerce metrekarelik alanda bulunan zeytinlik, Soma Kolin Termik Santralinin yapımı için acele kamulaştırıldı. Bunun üzerine, Soma’ya yapılacak üçüncü termik santralin kurulacağı Yırca Mahallesi ile bu santrale verilecek kömürün bulunduğu saha olan Deniş Mahallesi’nde oturanlar, zeytinliklerin kamulaştırılmasına tepki amacıyla geçen 1 Eylül’de eylem yaptı. Acele kamulaştırma sürecinin iptali için de dava açtı. Davaya rağmen Kolin Şirketler Grubu, zeytinliklerin çevresini, tel örgü ile çevirdi.

Haberin Devamı

Yırca Köyü'nde yaşanan zeytin ağacı katliamı Türkiye'yi ayağa kaldırmıştı. Zeytinliklerini korumak isteyen köylüler jandarma tarafından engellenmiş, Kolin Grubu'nun güvenlik görevlilerince de tekme tokat dövülerek ağaçları kesilmişti.

MOZAİKLERE AYAKLARIYLA BASTILAR

Zeugma Antik Kenti’ndeki kazı çalışmalarında 2000 bin yıllık 3 yeni mozaik bulunmuştu. Türkiye İş Bankası’nın destek verdiği kazılarda çıkarılan mozaikler, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’in de katıldığı toplantı ile kazı başkanı Prof. Dr. Kutalmış Görkay tarafından tanıtılmıştı. Tanıtım sırasında davetlilerin mozaiklerin üzerine basarak fotoğraf çektirmesi, tartışma yaratmıştı.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!