Peter Jackson ile Çanakkale siperlerinde

Güncelleme Tarihi:

Peter Jackson ile Çanakkale siperlerinde
Oluşturulma Tarihi: Mart 11, 2016 15:07

İlgili bütün ulusları derinden etkileyen bir savaştı, Çanakkale Savaşı. Hakkında onlarca film yapıldı, belgeseller çekildi. Yönetmen Gökhan Tarkan Karaman’sa savaşın daha önce pek işlenmemiş, bilinmeyen kısımlarını izleyiciye göstermek istiyordu. Bir gün yolu, ‘Yüzüklerin Efendisi’ ve ‘Hobbit’ gibi filmlerin Oscar ödüllü yönetmeni Peter Jackson’la kesişti ve ortaya ‘Peter Jackson ile Çanakkale Belgeseli’ çıktı. Belgeseli, Karaman’la konuştuk.

Haberin Devamı

Sizi bu belgeseli çekmeye iten ne oldu?
Dünyanın kaderini değişteren Çanakkale Savaşı, hiçbir dönem tam manasıyla işlenemedi, her daim genel hatlarıyla kaldı. Araştırmalarımda savaşın sadece karada, denizde ve havada olmadığını, yer altında da yaşandığını, cephe gerisinde de soğuk ve acımasız bir savaşın sürdüğünü gördüm. Ben de savaşın işlenmemiş, pek de bilinmeyen kısmını izleyiciye ulaştırmak istedim.

Çalışmalara ne zaman başladınız?
Üç yıl önce… Cepheyi araştırdım, savaş coğrafyasını inceledim. Bu zaman zarfında Peter’la (Jackson) tanıştım. Savaşa hem bizim hem de Yeni Zelandalı’ların gözünden bakmış oldum.

 

Peter Jackson ile Çanakkale siperlerinde

 

Haberin Devamı

Peter Jackson’la nasıl tanıştınız?
Beni uzun zamandır sosyal medyada takip edip, Çanakkale Savaşı’yla ilgili yaptığım projeleri izliyormuş. Bir gün “Ünlü bir yönetmen sizinle tanışmak istiyor” diye bir mail geldi. Ardından da birçok defa Çanakkale’ye geldi. Peter Jackson, burada Yeni Zelandalıların ve burada savaşmış olan dedesinin izini sürdü. Ben de belgesele onun hikayesini dahil etmek istedim, ardından bu serüven başlamış oldu.

Bir Skype konusu olmuş, o nedir?
Bu konu hayatımda yaşadığım ender şoklardan biri. İlk gelen e-mailde sadece “Bir yönetmen yaptığınız işlerden ötürü sizinle tanışmak istiyor” denmişti. Ertesi gün için Skype’ta görüşmek üzere sözleştik fakat beklediğim halde bu görüşme gerçekleşmedi. Ertesi gün bir e-maille yoğunluğundan dolayı bu görüşmenin gerçekleşemediğine dair bir cevap geldi. Israrla kim olduğunu sorduğumda “Tanıştığınızda bunu size kendi söyler” dendi. Uzun bir süre geçti, bir gün ofiste çalışırken bir anda içeri o girdi. ‘Yüzüklerin Efendisi’ ve ‘Hobbit’in Oscar ödüllü yönetmeni Peter Jackson. Şok oldum.

 

Peter Jackson ile Çanakkale siperlerinde

Peter Jackson ile Çanakkale Belgeseli’, 18 Mart Cuma akşamı 22.15’te NTV’de.

 

 

Haberin Devamı

Jackson’la Çanakkale günleriniz nasıl geçti?
Çekimler esnasında keşfettiğimiz bir savaş tüneline girdik, ekibin diğer kalanı girmedi. İyice ilerledik hatta bir ara yerin metrelerce altında irtibatımız bile koptu. O heyecanı anlatamam. Günlerimiz, her gün kilometrelerce yürüyüşlerle çekim yaparak geçti, yemeklerimizi bile savaş alanında yiyorduk.

İzleyiciye vaadiniz ne peki?
Sıradışı bir karşılaşma, sıradışı bir hikayeyle Çanakkale Savaşı’nın görünmeyen yüzünü görecek, dünyaca ünlü bir yönetmenin Çanakkale Savaşı arazinde Anzaklıların izini sürmesini izleyecekler.

 

 

BAKMADAN GEÇME!