Peki Almanlar da gülecek mi?

Güncelleme Tarihi:

Peki Almanlar da gülecek mi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 10, 2015 01:14

İslam karşıtı PEGIDA’nın yaptığı yürüyüşlerle sesini duyurduğu dönemde Almanya’da gösterime giren ’300 Worte Deutsch’ (300 Kelime Almanca) isimli film medeniyetler çatışması konusunu tekrar gündeme getiriyor. Türk asıllı yönetmen Züli Aladağ’a göre film ülkedeki gergin ortamı yumuşatacak.

Haberin Devamı

Dünyanın en büyük dördüncü ekonomisi ve en gelişmiş ülkelerinden biri olan Almanya’nın parçası olmak kolay iş değil. 80 milyon kişinin yaşadığı bu ülkeye eklenmek için en az 8 yıl oturma iznine sahip şekilde oturacaksınız, ardından 2008 yılında başlayan bir uygulama gereğince Alman devletinin yaptığı bir yazılı sınavla karşılaşacaksınız. Bu sınavda Alman kültürü ve Alman kanunlarına ilişkin soruları yanıtlayacaksınız. Başarılı olmanız için 33 sorudan en az 17 tanesini doğru bilmelisiniz. “Ne var bunda” demeyin, sorulanı anlayıp cevaplamak için asgari düzeyde Almanca bilmeniz şart!

Peki Almanlar da gülecek mi

Yönetmen Aladağ., Almanlar ile Türkler arasındaki farkların sanıldığı kadar çok olmadığını söylüyor.

‘Asgari Almanca’ konusu, Almanya’yı ‘Acı Vatan’ yapan unsurlar arasında. Çünkü 1.2 milyonu Alman vatandaşı olmuş, yaklaşık 2.8 milyon Türk’ün yaşadığı ülkede, Türkler, Almanca konuşmaya ihtiyaç duymadan yaşayabiliyor. Ve ne kadar zaman geçerse geçsin, dil ve ‘medeniyetler çatışması’ espri konusu olmayı sürdürüyor.

İTHAL GELİNLER ALMANCA BARAJINA TAKILINCA

Haberin Devamı

Peki Almanlar da gülecek mi

Başrol oyuncusu Ferydoni, Facebook’ta paylaştığı bu fotoğrafta PEGIDA’nın eski lideri Lutz Bachmann’la alay ediyor.

Bu durumu dert edinen son film, geçen perşembe Almanya’da gösterime giren ‘300 Worte Deutsch’ (300 Kelime Almanca) isimli yapım. Van doğumlu, Alman vatandaşı Züli Aladağ’ın yönettiği komedi öncekilerden biraz farklı. Çünkü ‘Batı’nın İslamileşmesine Karşı Yurtsever Avrupalılar’ kelimelerinin Almanca ilk harflerinden oluşan ve düzenledikleri yürüyüşlerle ses getiren PEGIDA’nın iyice duyulur olduğu bir dönemde vizyona giriyor.

Peki Almanlar da gülecek mi

Züli Aladağ

PEGIDA’ya geçmeden önce filmi kısaca özetleyelim: Cengiz Demirkan isimli imam, Almanya’da yaşayan Türk gençlerine Türkiye’den bir eş bulmaları için çeşitli yöntemler öğretmektedir. Bunun başında da Türkiye’den ‘ithal gelinler’ getirilmesi vardır. Türkiye’den gelen Türk gelinlerin önündeki en büyük engelse oturma izni alabilmek için dil sınavını geçmektir. Köln Yabancılar Şubesi Müdürü Ludwig Sarheimer sınavda yapılmakta olan hileyi yakalar ve sınavın yineleneceğini açıklar.

Haberin Devamı

Peki Almanlar da gülecek mi


‘300 kelime Almanca’, bu süreci klişelerle anlatıyor. Filmin sonunda yine bir klişe olarak Türk ve İslam düşmanı Ludwig’in yeğeni Marc’ın ‘ithal Türk gelin’ ile evliliklerini, yaptıkları çocuğu (Mesut-Anton) ve Ludwig’in moral aradığı hayat kadınının Ayşe isimli bir Türk çıkması gibi olaylar vuku buluyor.

AYŞE’LER ALMANYA’YI TERK EDENE KADAR

Peki Almanlar da gülecek mi

Oyuncu Beste Bereket de Züli Aladağ'ın yönettiği ’300 Worte Deutsch’ filminde rol aldı

Yönetmen Aladağ “Bu filmde ister Alman ister Türk, herkesin kendini göreceğine inanıyorum. Film, Türk ve Almanların birçok ortak değeri paylaştığını ve birbirlerine düşündüklerinden daha fazla benzediklerini gösteriyor” ifadelerini kullanıyor 90 dakikalık komedi için.

Haberin Devamı

Peki Almanlar da gülecek mi

Irkçı yazar Thilo Sarrazin filmde karikatürize edilenlerden.

PEGIDA konusunda ise Aladağ’ın görüşü, bu filmin insanları kendisine getireceği yönünde. Filmin Köln’deki galasında diyor ki: “Özellikle İslam ve Müslümanlara karşı korkudan beslenen PEGIDA gösterileri nedeniyle bu kadar ısınan bir ortamda, bu filmi izleyen insanlar bu gerginliğe gülüp geçecektir. Komedi özgürleştirici olabilir. Bunu PEGIDA gösterilerine katılanlar bile izlese gülebilir ve insanlar korkularının ne kadar absürd olduğunun farkına varabilir.”
PEGIDA, Almanya’nın Dresden kentinde başlayan bir hareket ve günden güne kendisine daha fazla sempatizan topluyor: Leipzig’de LEGIDA, Chemnitz’de CEGIDA isimli ‘kardeş’ oluşumlar var, Avusturya’da (Viyana) ve İngiltere’de (Newcastle) destek yürüyüşleri yapılıyor.

Haberin Devamı

Peki Almanlar da gülecek mi


Hareketin lideri Lutz Bachmann’ın Adolf Hitler’in saç ve bıyığını kendisine uyarlamış halde çektirdiği fotoğraf sosyal medyada yayılınca Bachmann istifa etmiş, ardından gelen lider Kathrin Oertel de daha fazla dayanamamış görevi bırakmıştı. Şimdi hareket yeni liderini bekliyor.

Peki Almanlar da gülecek mi


Film bu tartışmalar yaşanırken gösterime giriyor ve bu konuya direkt başrol oyuncularıyla dahil oluyor. Köln Yabancılar Şubesi Müdürü’nü canlandıran Ludwig karakteri, Alman Federal Merkez Bankası eski yöneticilerinden, yazar Thilo Sarrazin’i karikatürize ediyor. Sarrazin, 2010 yılında ‘Almanya Kendini Yok Ediyor’ isimli bir kitap yazıp, Türk ve Müslümanların yakın zamanda Almanya’daki Alman nüfusunu geçeceğini ve bu kesimin zekâ seviyesinin ülke ortalamasının altında olduğunu iddia etmişti. Ludwig karakteri film boyunca bu söylemleri dillendirip, “Başörtülü Ayşe’ler Almanya’yı terk edene kadar savaşımız bitmeyecek” ifadesini kullanıyor.

PEGIDA’NIN ARADIĞI YENİ LİDER BEN OLABİLİRİM

Başrol oyuncularından İranlı Pegah Ferydoni de Facebook sayfasına koyduğu fotoğraf ile konuya müdahil oluyor: Tıpkı PEGIDA’nın eski liderinin yaptığı gibi kendisine Adolf Hitler saç ve bıyığı yaparak, “PEGIDA’nın yeni lideri ben olabilirim” ifadesini kullanıyor. Ardından da “Onlara Müslümanlığı bu şekilde anlatabilirim” diyerek herkesin filmi izleyerek konu hakkında düşünmesi gerektiğini söylüyor.
Eleştirmenlerden ve ortalama Alman izleyicisinden genelde olumlu görüş alan filmin PEGIDA’dan nasıl bir tepki göreceği ise meçhul.

Haberin Devamı

YARIN DA TOPLANIYORLAR

Peki Almanlar da gülecek mi


Israrlı şekilde İslam düşmanı çizgisini savunan PEGIDA, lidersiz olmasına rağmen toplanmayı sürdürüyor. Organizasyonun Facebook hesabından yapılan çağrıyla yarın Dresden’de bir miting yapılacağı belirtildi. ‘Köklerimize geri dönüyoruz’ başlıklı çağrıda, “Çalkantılı günler yaşadık. Sizlere bir açıklama borçluyuz. Bu yüzden konuşmalar biraz uzayacak ve yürüyüş yerine miting yapacağız. Ekim 2014’te başlayan yerde olacak, davamızı ilk savunduğumuz yere döneceğiz” ifadeleri kullanıldı. PEGIDA bu yürüyüşün ardından 16 Şubat’ta da sokağa çıkacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!