Müzik dehalarının ÅŸaşırtıcı hayat hikayeleri

Güncelleme Tarihi:

Müzik dehalarının şaşırtıcı hayat hikayeleri
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 22, 2017 15:06

Klasik batı müziği bestecilerinin hayat hikayeleri her zaman ilgi çekici olmuştur. Yaşadıkları dönemde üstün yetenekleri sayesinde büyük şan ve şöhrete ulaşıp, günümüzün rock starları gibi farklı hayatlara sahip olmuşlardır. Her ne kadar ülkemizde teneffüs zili, bekleme müziği gibi garip mecralarda kullanılıyor olsalarda, ürettikleri enfes eserler ile halen merakımızı cezbeden bu dehaları rahmet notalarıyla anıyoruz.

Haberin Devamı

1-  MOZART

Mozart hakkında herkesin bildiği 2 şey vardır. Bunlar, 6 yaşında beste yapabildiği ve 35 yaşında öldüğünde kimsesizler mezarlığına gömüldüğüdür. İnsanlık tarihinin belki de en yetenekli bestecisi olan bu özel şahsın saray ahalisi tarafından el üstünde tutulan bir müzisyenken nasıl sefalet içinde öldüğü halen bir muammadır. Yine de bu kısa sürede ürettiği 600’dan fazla eser ile ölümsüz olmayı başardı.

Müzik dehalarının şaşırtıcı hayat hikayeleri

2- BEETHOVEN

Beethoven, Mozart’ın aksine tüm hayatı boyunca saygı gördü ve çok kalabalık bir cenaze töreni ile omuzlarda taşınarak defnedildi. Asabi bir karaktere sahip olması nedeniyle etrafına kötü davranmasıyla meşhur olan dahi müzisyenin, 20’li yaşlarının sonuna doğru işitme problemleri başladı ve hayatının son 10 yılını sağır olarak geçirdi. Ama sağırlık bu dehayı durdurmadı ve bugün Avrupa Birliği’nin de marşı ve dayılarımızı telefon melodisi olan 9. Senfoniyi bu dönemde besteledi.

Haberin Devamı

Müzik dehalarının şaşırtıcı hayat hikayeleri

3- CHOPIN

Mozart gibi 6 yaşında piyano eğitimine başlayan süper yetenek Polonya’nın küçük bir köyünde doğdu. Dehası ortaya çıkıp şöhret kazandıktan sonra Fransa’ya yerleşti ve maddi olarak sıkıntısız, rahat bir hayat yaşadı. Buraya kadar normal giden hikaye 39 yaşında veremden ölmesiyle dramatik bir son ile bitti. Ama ilginç olan cenazesinde kendi bestelediği ve hepimiz ‘aaa evet, oymuş’ demesine sebep olan cenaze marşının çalınmasını istememesidir.

Müzik dehalarının şaşırtıcı hayat hikayeleri

4- TCHAÄ°KOVSKY

Kuğu Gölü, Uyuyan Güzel ve Fındıkkıran gibi bale müziklerinin bestecisi olarak ünlü olan Tchaikovsky’nin hayatı da diğerleri gibi çok inişli çıkışlı oldu. Duygusal ve sırlarla dolu olduğu bilinen besteci çok fazla takdir görmesine rağmen hiçbir zaman kişisel mutluluğu yakalayamadı. Bu durum gizemli bir ölümle son buldu. Şöyle ki, bazıları kolera salgınına bağlı olarak hayatını kaybettiğini söyler. Bazı müzik tarihçileri de bu naif insanın intihar ederek hayatına son verdiğini iddia ederler.

Haberin Devamı

Müzik dehalarının şaşırtıcı hayat hikayeleri

5-  PAGANİNİ

Keman virtüözü Paganini’nin etkileyici kişiliğini şöyle açıklayabiliriz. Yukarıda saydığımız hiçbir deha onun gibi sahnede keman kırmadı. Sadece tek teli kalmasına rağmen konseri tamamladı. Kumar tutkusu yüzünden kendine ait bir kumarhane açtı. Tutuklandı hapis yattı. Ayrıca üstün yeteneği nedeniyle ruhunu şeytana sattığı söylendi. Daha ne olsun.

Müzik dehalarının şaşırtıcı hayat hikayeleri

Â

Müzik dehalarının şaşırtıcı hayat hikayeleri

Plüton gezegenlikten çıkarıldı bu konuda ne düşünüyorsunuz?

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!