Liseli gençler kadına şiddete "dur" diyor

Güncelleme Tarihi:

Liseli gençler kadına şiddete dur diyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 08, 2017 12:10

Sosyal yaşamın en önemli sorunlarından biri olan kadına şiddete karşı her geçen gün yeni bir kampanya başlatılıyor. Bunlardan birine de Açı Lisesi'nin öğrencisi olan gençler imza attı. Yaşları 15 ile 17 arasında değişen 20 genç, bu konuda bir fark yaratmak için yola çıktı.

Haberin Devamı

 

Gençler, "Şiddete Nokta Koy" adını verdikleri proje kapsamında okulları dolaşıp, z-kuşağının yapabileceklerini anlatıyorlar. Liseli gençler, iki yılda 3 binden fazla öğrenciye ulaşmışlar; her geçen gün aralarına yeni gönüllüler katıp dalga dalga büyüyen bir hareketi oluşturuyorlar.

Genç öğrenciler 8 Aralık'ta ise Kolektif House’da yaşıtlarına yönelik “Şiddete Nokta Koy Zirvesi''ni gerçekleştiriyorlar. Yaklaşık 300 katılımcının yer alacağı zirveye Yemenli çocuk gelin Nada Al-Ahdal, çok etkileyici bir biyografisi olan ve İngiltere’de kadın hakları konusunda sayısız yasanın çıkmasına aracı olan İngiliz savcı Nazir Afsal, ‘He For She’ adına UNDP sözcülüğüne seçilen Mert Fırat, sosyolog Prof. Dr. Kenan Çayır, toplumsal cinsiyet konularında çalışan iletişim uzmanı Doç. Dr. Itır Erhart, 'Benim Çocuğum' filminin yönetmenlerinden ve CİTÖK üyesi Can Candan, hukuk hocası ve İstanbul Bilgi Üniversitesi-CTÖB kurucusu Yrd. Doç. Dr. Seda Kalem, Boğaziçi Üniversitesi-CİTÖK Koordinatörü Cemre Baytok ve KAGİDER’den Sanem Oktar ile Eczacıbaşı’ndan Ata Selçuk, Borusan’dan Şule Yücebıyık, Garanti’den Tuğçe Yeşilyurt kadına yönelik projelerini anlatacaklar.

Haberin Devamı

Liseli gençler kadına şiddete dur diyor



Bunun yanında zirvede atölyeler var: ‘Forum Tiyatrosu’nda öğrencilerin yazdığı bir kısa oyun sahnelenecek ve seyircilerin sahneyi tekrar canlandırmaları istenecek; ‘Dijital Şiddet’ konusu münazara atölyesinde tartışılacak, ‘Kurtarılmış Metin’ atölyesinde cinsiyetçi metinler temizlenecek; ve ‘Yaşayan Kitap’ çalıştayında kadın polis Esem Karabuç karşılaştığı zorlukları paylaşacak.

Z-kuşağı, konuşmalardan, istatistiklerden bıkmış bir gençlik. ‘’Ancak bir fark yaratabilirsek dinleriz’’ diyorlar, uygulaması bol konferanslarda işe yarar pratik projeleri görüp destek olabilecekleri alanları öğrenmek istiyorlar.

Bu zirvenin de en önemli hedefi gençleri ‘Kadına Şiddet’ üzerinde çalışan etkili STK’lar ile buluşturarak işbirliği yaratmak, gençleri harekete geçirmek. Konferansın öğle arasında networking amaçlı gelen ve bir mini fuar alanı yaratacak olan STK'lar Uçan Süpürge, BFit, Biz-Bizze, KAMER; Nahıl, KİHD, ISS, ActiFit, Kızlar Sahada, Umut Vakfı, Toçev, Açev ve Şiddete Nokta Koy projeleri gençlerden destek arayacaklar.

BAKMADAN GEÇME!