Kırmızı Lale Film Festivali 4. kez perdelerini açıyor

Güncelleme Tarihi:

Kırmızı Lale Film Festivali 4. kez perdelerini açıyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 12, 2016 11:09

Avrupa’da adını hızla duyuran Kırmızı Lale Film Festivali 27 Mayıs - 4 Haziran 2016 tarihleri arasında başta Rotterdam ve Amsterdam olmak üzere Hollanda’nın 6 büyük şehrinde 4. kez sinemaseverlerle buluşmaya hazırlanıyor.

Haberin Devamı

 Festivalde “Yaşam Boyu Başarı Ödülü”nün bu yılki sahibi Türk sinemasının önemli isimlerinden başarılı sanatçı Hülya Koçyiğit olacak. Koçyiğit’e ödülünü daha önce bu ödüle sahip olan değerli sanatçı ve yakın dostu Fatma Girik takdim edecek. Festivalin “Kırmızı Lale Ustaya Saygı Ödülü” ise Türk sinemasının önemli yönetmenlerinden Özcan Alper’e verilecek.

Kırmızı Lale Film Festivali 4. kez perdelerini açıyor

 İstanbul, 6 Mayıs 2016: Hollanda ve Türkiye sinemaseverlerini bir araya getirmeyi hedefleyen Hollanda Türkiye Kültür Vakfı tarafından düzenlenen TC. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Hollanda Kraliyeti’nin ve Rotterdam Belediyesi’nin desteklediği Kırmızı Lale Film Festivali-KLFF (Rode Tulp Film Festival-RTFF) bu yıl da Türk sinemasının en seçkin film, belgesel film ve kısa film gösterimlerinin yanı sıra düzenlenecek panel ve fotoğraf sergisi, konser gibi çeşitli etkinliklerle de katılımcılara unutulmaz bir festival deneyimi yaşatacak.

Haberin Devamı

Festivalin jüri başkanlığını Sinema Yazarı Pauline Terreehorst’un üstlendiği jüri ekibinde bu yıl Türkiye’den değerli yönetmenler Yüksel Aksu ve Atalay Taşdiken yer alırken Hollanda’dan da tanınmış isimler; Sinema Yazarı Mirjam van Lier, Film Yapımcısı Keren Cogan, Yapımcı-Yeni Sinema ve TV Programcıları Derneği Başkanı Frank Hoeve, Yazar-RAST Tiyatrosu Kurucusu Saban Ol bulunacak. Festival jürisi tarafından yapılacak değerlendirmeyle “En İyi Film” ve “En İyi Yönetmen” ödüllerinin açıklanacağı festivalde ayrıca “Seyirci Özel Ödülü” ve “Film Yazarları Ödülü” de sahiplerini bulacak. Masterclass etkinliği ise Türk sinemasının değerli yönetmenlerinden Özcan Alper’in katılımıyla düzenlenecek ve yönetmenin ‘Sonbahar’ ve ‘Gelecek Uzun Sürer’ filmleri festival seyircisiyle buluşacak.

Kırmızı Lale Film Festivali 4. kez perdelerini açıyor


Rotterdam, Amsterdam ve Eindhoven’dan sonra Lahey ve Utrecht ile ülkenin öğrenci şehri olarak bilinen Tilburg’a da yayılarak hızla büyüyen festivalde bu yıl işlenecek ‘Mülteciler ve Zorunlu Göç’ temasında seçilen filmler yer alacak ve bu tema çerçevesinde düzenlenecek fotoğraf sergisi de katılımcılara sunulacak. Pek çok ödülün sahibi olan ve son olarak “Word Press Photo” fotoğraf yarışmasında jüri koltuğunda oturan Emin Özmen’in fotoğraflarından oluşan ve LİMBO (Araf) adını verdiği bu özel sergi; Roterdam Niffo Galeri, Eindhoven Natlab ve Amsterdam Yunus Emre Enstitüsü salonlarında görülebilecek.

Haberin Devamı

Ayrıca festival takipçileri bu kapsamda düzenlenecek “Eşikte Yaşamak: Kaçak İnsan” başlıklı panele de katılma imkânı bulacaklar. Bu yıl diğer yıllardan farklı olarak gerçekleştirilecek Kısa Çek! projesi ile de Türkiyeli ve Hollandalı genç kuşak sinamacıların ürettikleri kısa filmlerle karşılıklı etkileşim içine girmeleri sağlanacak. 6 Türkiyeli, 6 Hollandalı kısa filmcinin İstanbul ve Amsterdam sokaklarında ürettikleri kısa filmler festivalin son gününde izleyicilere sunulacak.

Festivalin konser ayağında bu yıl büyüleyici sesi ve engin müzik kültürüyle dikkat çeken Karsu Dönmez yer alacak. Festivalin teması ‘Mülteciler ve Zorunlu Göç’ çerçevesinde hazırladığı repertuvarı ile Karsu 2 Haziran akşamı Eindhoven Natlab sinemasında festival katılımcılarına özel bir konser verecek.

Haberin Devamı

Festivalin en önemli çıkış noktası olan sanata ve sanatçıya duyarlılık algısı, düzenlenen çeşitli etkinliklerle de bu noktaya dikkat çekmeyi amaçlıyor. Bu kapsamda gözde seçkilerin yer alacağı festivalde Yarışma, Panorama, Kısa Film ve Belgesel bölümlerinde 8 gün boyunca uzun ve kısa metrajlı filmler izleyicisiyle buluşacak. Gösterilecek filmler;

Yarışma:

“Mavi Bisiklet” Yönetmen: Ümit Köreken

“Rauf” Yönetmen: Soner Caner, Barış Kaya

“Kalandar Soğuğu” Yönetmen: Mustafa Kara

“Misafir” Yönetmen: Mehmet Eryılmaz

“Sarmaşık” Yönetmen: Tolga Karaçelik

“Dolanma” Yönetmen: Tunç Davut

“Saklı” Yönetmen: Selim Evci

Panorama:

“Detay” Yönetmen: Korhan Bozkurt

“Köpek” Yönetmen: Esen Işık

“Çırak” Yönetmen: Emre Konuk

Haberin Devamı

“Arama Motoru” Yönetmen: Atalay Taşdiken

Masterclass:

Sonbahar” ve “Gelecek Uzun Sürer” Yönetmen: Özcan Alper

Belgesel:

“Işığın Gölgesinde(Siya Roni)” Yönetmen: Mevlüt Çiftçi

“Dağların Bekârları” Yönetmen: Baran Keven

Kısa:

“Azad” Yönetmen: Yakup Tekintangaç

“Günah” Yönetmen: Gülistan Acet

“Denize” Yönetmen: Ufuk Çavuş

“Korkaklar” Yönetmen: Cüneyt Cebenoyan

 

Kırmızı Lale Film Festivali Hakkında:

Hollanda Türkiye Kültür Vakfı’nın öncülük ettiği Kırmızı Lale Film Festivali, Hollanda ile Türkiye arasında kültürel bağları sinema aracılığıyla güçlendirerek Türkiye’nin tanıtımını yapmak, turizm, sosyal ilişkiler ve tarih odaklı temaların gündeme gelmesini sağlamak amacıyla başlatıldı. İlki 2013 yılında gerçekleştirilen Kırmızı Lale Film Festivali, festival organizasyonu, gösterilen filmler, oluşturulan jüri ve etkinlik nedeniyle Avrupada yapılan Türkiye film festivalleri arasında en ön sıralara yerleşmiştir. Türkiye markasının anlatımı açısından önemli bir fırsat olarak kabul gören festivalin bir görsel sanatlar şenliğine dönüşmesi ve her geçen yıl daha fazla sinemaseveri bir araya getirmesi hedefleniyor.

BAKMADAN GEÇME!