İstanbul'un yeni eğlence merkezi: Bomontiada

Güncelleme Tarihi:

İstanbulun yeni eğlence merkezi: Bomontiada
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 29, 2015 11:58

İstanbul’un kültür sanat eğlence dünyasındaki yeni atılımın simgesi Bomonti Bira Fabrikası olacak. Bomontiada adıyla 10 Eylül’de kapılarını açacak, ‘kültürel yaşam merkezi’nin lokomotifi Babylon...

Haberin Devamı

Babylon’un yeni mekânı Babylon Bomonti, 10 Eylül’de Flight Facilities konseriyle açılıyor. Bu kültür dünyamızın yeni eğilimlerine uygun bir açılış ve hatta bir başlangıç olacak. Çünkü açılan sadece daha geniş ve daha konforlu bir Babylon değil, Bomontiada adıyla yeni bir kültür-eğlence kompleksi. Peki burada neler olacak? Müzik, çağdaş sanat, tasarım, performans, her tür inter disipliner etkinlik, kültürel toplantı ve workshop ile yeme-içme...

İstanbulun yeni eğlence merkezi: Bomontiada

Flight Facilities 10 Eylül’deki açılış konserini üstlenecek.

Bomontiada adı verilen yer, yıllardır kültürel bir işlev üstleneceği söylenip duran, ama doğal olarak kimsenin pek inanmadığı Bomonti Bira Fabrikası. ‘Yaratıcı Danışma Kurulu’nda üç kişi yer alıyor: Cem Yegül, Vasıf Kortun ve Alexis Şanal. İlk ikisiyle buluşup, kentin kültür hayatında önemli bir etki yaratmasını beklediğimiz projeyi konuştuk.

Haberin Devamı

İŞ DOĞRU OYUNCULARDA BİTİYOR

İstanbulun yeni eğlence merkezi: Bomontiada

Cem Yegül (sağda) ve Vasıf Kortun Bomontiada’yı ‘yaratıcı kültür kampüsü’ olarak tanımlıyor.

Bomonti Bira Fabrikası’nın 19. yüzyılda başlayıp günümüze uzanan uzun hikâyesinde, ‘kültür merkezi olma’ faslı da önemli bir yer tutuyor. Bomonti Bira Fabrikası’nın tarihi malum, 19. yüzyılda İsviçreli Bomonti kardeşler tarafından temeli atılmış. Semte adını veren, memlekette bira kültürünün oluşmasını sağlayan en önemli mekân burası. Pangaltı, Bomonti civarında 20. yüzyılın başlarında bira bahçeleri olduğu, eski İstanbul anlatılarında yer alır. Yani Bomonti’nin kimliğinde kamusal alan olma, insanları biraya getirme gibi bir işlev de var. Bomontiada bu tarihi kimliği referans alıyor. Cem Yegül, “Bölgede uzun uzun, çoğu da tatsız gökdelenler dikiliyor. Orada eskiden var olmuş, özlemini duyduğumuz bir kültür de var. O yaşam tarzını yeniden geri getirmek diye bir şey yok tabii. Ama ‘bugüne ait bir yeniden inşası’ mümkün olabilir... Doğru oyuncuları bir aya getirdiğimiz zaman oradaki yaşamın dalga dalga yayılacağını düşünüyorum” diye anlatıyor.

Haberin Devamı

‘Doğru oyuncular’ın başında Vasıf Kortun geliyor. Lise yıllarından bu yana tanıdığı Cem Yegül’ün davetine ‘hayır’ dememiş. Kortun’a göre burada ‘kamusal özel dengelerin çok doğru kurulması gerek.’ Kent içinde yürünerek gelinebilecek bir yerde, kentin en eski merkezlerinden birinde olması çok önemli. Şöyle anlatıyor: “Burası tabii ki Avrupa’daki örnekleriyle karşılaştırdığında çok özel bir yer değil. İtalya’da, İspanya’da bilmem nerede kültürel amaçlarla dönüştürülmüş eski elektrik fabrikaları, eski mezbahalar, eski şunlar bunlardan sayısız var. Fakat İstanbul’da yok. Burası konumu, büyüklüğü kurumsallığı ve güçlü altyapısıyla ‘yegâne’ bir yer olacak.”

Haberin Devamı

Peki bu ‘kültürel yapı’da ya da Cem Yegül’ün verdiği isimle ‘yaratıcı kültür kampüsü’nde neler olacak? Daha iyi kulis, daha iyi fuaye ve hatta bir restoran ile yenilenmiş bir Babylon... Hemen yandaki terasta Klimanjaro adında bir restoranı olacak. Ayrıca Doğuş’un d.ream çatısı altında kuracağı bazı yeni mekânlarla bir de yeme içme marketi diyebileceğimiz, Eataly benzeri bir yer de burada faaliyet gösterecek.

TÜM 'SAKİNLER'İN BULUŞMA ALANI

İstanbulun yeni eğlence merkezi: Bomontiada

Akıllardaki soru: Yeme-içme ve etkinlik alanında birçok alan barındıran Bomontiada, semti Karaköy’ün alternatifine çevirebilecek mi?

Vasıf Kortun’un yöneteceği ‘Alt’ doğrudan performans ve güncel sanat alanlarında etkili olacak bir kültür merkezi gibi çalışacak. Burada bir galeri alanı da var. Alt, kasım ayından itibaren faaliyetlerine başlayacak. Hem performansları, etkinlikleri ağırlaması hem vakit geçirme alanı ve herkes için bir buluşma alanı olması tasarlanan ‘avlu’ ise ekimde devreye giriyor. Burası bir nevi ‘bira bahçesi’ gibi de işlev üstlenecek. Tabii ki yapının içinde bir küçük bira müzesi ve taze bira satacak bir ‘micro brewery’ yani‘butik bira imalathanesi’ olacağını da söylemek gerek.

Haberin Devamı

Tasarım ve mimarlık grubu Autoban da buraya taşınıyor. Ve ortak çalışma alanları kuran Atölye İstanbul da Bomontiada’da faaliyet gösterecek. Tasarımcılar, mimarlar, sanatçılar için ofis olanakları sunan bir gruptan söz ediyoruz.

Bomontiada’da çalışan ya da burada vakit geçiren herkes ise ‘sakinler’in bir parçası olacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!