İsmi gibi 'Kalben' bir albüm

Güncelleme Tarihi:

İsmi gibi Kalben bir albüm
Oluşturulma Tarihi: Mart 11, 2016 11:16

Kalben’in ilk albümünde, aralarındaki müzikal ve kurgusal bağ kopartılamayacak 13 güzel şarkı var.

Haberin Devamı

Kendi bestesine derinliği olan sözler yazan bununla yetinmeyerek ortaya iyi şarkı çıkarıp sonra onu iyi söyleyen bir kadın düşünün. Mizah duygusu gelişmiş, zeki; sahnesi, duruşu dikkat çekiyor. Adı gibi ‘kalben’ seviyor şarkı yazıp söylemeyi. Henüz çok ‘yeni’ ama hiç toy görünmüyor. Çünkü biz onu dinleyelim ya da dinlemeyelim 16 yıldır şarkılarıyla yatıp kalkıyor. Gitarıyla odasında tek başına; Sofar İstanbul’un ev konserlerinde ve şimdi ilk albümünden söylerken sanki bu dünyadaki misyonu buymuş hissi veren bir sadelik ve samimiyetle; abartısız ve tertemiz Kalben...

YA DEĞİŞİRSE, DEDİK

İsmi gibi Kalben bir albüm


Her ne kadar ilk albüm öncesinden bir YouTube ünlüsü de olsa; biz şarkılarının çoğunu ezbere söyleyecek kadar iyi birer dinleyiciye dönüşmüş de olsak albümle ilgili birkaç soru işareti vardı kafamızda. Örneğin Kalben’in tek gitarlı haline fena halde alışmıştık ve piyasanın her yeni ve farklı işi anaakım kıvamına getirmekle ilgili saplantıları vardı. “Ya Kalben değişirse” dedik; ama öyle olmadı.İskeleti gitar-bas-davul-klavye olan Berkant Ali İncesaraç düzenlemeleri akustik ruhun sadeliğini korumuştu. Hatta Kalben en çok bilinen iki şarkısı ‘Saçlar’ ve ‘Sadece’nin akustik versiyonlarını da koyarak kendisini fazlasıyla sahiplenip kaybetme korkusu yaşayan Sofar İstanbul tayfasına selam çakmıştı albümde.

Haberin Devamı

Sonra YouTube’dan, eski konserlerden bildiklerimiz dışında nasıl şarkılar olacak albümde diye merak ettik. İlk kez albümde dinlediğimiz şarkılarıyla da gönlümüzü çalmayı başardı. Yani albüm, kendi içindeki tutarlılığı ve bir bütün olarak anlattığı hikâyesiyle de başucumuzdaki yerini aldı. Müziğin dijital dünya düzeni gibi sunulan ‘single’larla ilerlemek lazım’ düsturunu ezip geçti. Bize bir müzik albümünün nasıl olması gerektiğini; neden ‘albüm’ yapıldığını hatırlattı. Tıpkı albümü öncesinde; kitlelere ulaşmak için iyi şarkı, iyi şarkıcı ve bir gitarın yeterli olabileceğini gösterdiği gibi.

Haberin Devamı

GÖRÜNEN KÖY

İsmi gibi Kalben bir albüm

KALBEN, KALBEN/ Zoom Music/DMC/ D&R Fiyatı: 19,90 TL (5 üzerinden 4 yıldız)


Şimdi ne olacak? Bana sorarsanız Kalben’e olan ilgi gitgide artacak. “Ben kendisini Ankara günlerinden tanırım”; “Aynı reklam ajansında çalışmıştık, o zamandan kabiliyeti belliydi”; “Biz Kalben’i dinlerken hiçbiriniz bilmiyordunuz”larla başlayacak, “Yeni albümümde Kalben’den bir şarkı aldım”, “Kalben’le düet yapıyoruz”, “Kalben konserine fazla bileti olan var mı”lara kadar gidecek. Görünen köy kılavuz istemez.

Benim dileğimse şu: Tüm bunlar olurken ve sonrasında Kalben; şarkıları ve kendisini var eden şeyden vazgeçmeyecek; kendi olacak. Samimiyetini koruyarak sadece şarkılar yazacak ve söyleyecek. İçindeki Nazan Öncel, Sezen Aksu, Patti Smith ve PJ Harvey’ye sahip çıkarken Nil Karaibrahimgil’den aldığı ilhamın da değerini bilecek. Hatta ne olursa olsun çocuk kitapları yazmaya devam edecek.

Haberin Devamı

Kalben’in aynı adlı ilk albümünde, aralarındaki müzikal ve kurgusal bağ kopartılamayacak 13 güzel şarkı var. Bir kadının kalmak, gitmek, sevmek, sevilmek, yalnızlık ve kalabalıklar üzerinden müzikli meselesi. Birçok kişinin “Ne gerek vardı” diyerek eleştirdiği tek gitarlı İbrahim Tatlıses cover’ı Haydi Söyle dahil sakil duran şarkı yok... Hatta selamımı da oradan vereyim: Karda açan çiçek, çölde yağan yağmur gibi Kalben şarkıları...

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!