İnsan bilincini ve hafızasını konu edinen 7 film

Güncelleme Tarihi:

İnsan bilincini ve hafızasını konu edinen 7 film
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 16, 2016 15:55

Hemen her konuyu beyaz perdeye taşıyan sinema dünyası insan zihnine odaklanan filmleri de izleyiciyle buluşturdu. Çeşitli araştırmalara konu olan insan zihni ve hafızası bilim-kurgu filmlerinde farklı bakış açılarıyla işlendi. Sizler için insan bilincini ve hafızasını konu alan en iyi 7 filmi bir araya getirdik.

Haberin Devamı

İnsanların merak ettiği konular beyaz perdede farklı bakış açılarıyla işlenmeye devam ediyor. Bir bireyin aklından geçirdiklerini anlamak, hafızasındaki bilgilere veya anılarına ulaşmak için farklı deneyler ve araştırmalar yapılıyor. İnsanların en çok ilgi duyguğu şey de, bu kavramların nasıl çalıştığı ve beyaz perdede nasıl işlendiği oluyor. Sinema dünyasında da hafıza ve insan zihni kavramları üzerine çekilmiş onca film, belki de bu kavramları anlama çabamızı gösteriyor. Bu listede insan zihni ve hafızasını anlatan en iyi 7 filmi bir araya getirdik.

 

1. INCEPTION / BAŞLANGIÇ - 2010

İnsan bilincini ve hafızasını konu edinen 7 film

Haberin Devamı

Listenin ilk sırasında yer alması gereken film kesinlikle Leonardo DiCaprio, Joseph Gordon-Levitt, Ellen Page, Tom Hardy, Ken Watanabe gibi isimlerin yer aldığı Inception. Önemli oyuncuları ve Christopher Nolan'ın filme olan katkısıyla hala üzerine konuşulmaya devam edilen Inception, insan zihniyle nasıl oynanabileceği ve zihnin aslında ne kadar yönlendirilebileceği konusunu işliyor. Film ayrıca zihnimizi kontrol etmeyi başarırsak nasıl bir evrende yaşayacağımızı da izleyiciye göstermiş oluyor.

 

2. MEMENTO / AKIL DEFTERİ - 2000

İnsan bilincini ve hafızasını konu edinen 7 film

Bir Christopher Nolan filmi daha. Senaryosunu yazıp yönetmenliğini üstlenen Nolan'ın gerilim-dram filmi Memento, tedavisi mümkün olmayan bir hafıza kaybı hastalığıyla baş eden Leonard'ın eşini öldüren katillerin peşine düşmesini konu alıyor. Filmin oyuncu kadrosunda ise Guy Pearce, Carrie-Anne Moss ve Joe Pantoliano yer alıyor. 

 

3. STALKER / İZ SÜRÜCÜ - 1979

İnsan bilincini ve hafızasını konu edinen 7 film

Haberin Devamı

Rus yönetmen Andrey Arsenyeviç Tarkovski'nin kamera arkasına geçtiği yapım, insan zihinini kontrol edebileceğini öğrenmesiyle birlikte neler yapabileceğini anlatıyor. Alexander Kaidonovosky, Anatoly Solonitsyn ve Nikolai Grinko'nun yer aldığı film, üç yakın arkadaşın Bölge isimli yasaklanmış bir yere gitmelerini ve orada yaşananları konu alıyor. Bölge isimli yerde bulunan bir oda, insan zihninden geçen en küçük bir dileğin gerçekleşebildiği yer olarak biliniyor.

 

4. ETHERNAL SUNSHINE OF THE SPOTLESS MIND / SİL BAŞTAN - 2004

İnsan bilincini ve hafızasını konu edinen 7 film

Sil Baştan her ne kadar duygusal sahneleriyle ön plana çıksa da, zihnin insanın kendisine nasıl oyunlar oynadığını ve hafızanın bazı durumlarda insana nasıl zarar verdiğini anlatan en başarılı yapımlardan biri. Michael Gondry'nin yönetmen koltuğunda oturduğu filmde Jim Carrey ve Kate Winslett başrolde yer alıyor.

 

Haberin Devamı

5. LUCY - 2014

İnsan bilincini ve hafızasını konu edinen 7 film

The Fifth Element (5. Güç), Leon the Professional (Sevginin Gücü) gibi yapımlara imza atan Luc Besson'ın yazıp yönettiği Lucy, insan beyninin sadece %10'unu kullanabiliyorken beyninin tam kapasiyeyle kullanmaya başlayan genç kadının hikayesini işliyor. Filmde Scarlett Johansson, Morgan Freeman, Min-sik Choi, Amr Waked gibi isimler yer alıyor.

 

6. THE BUTTERFLY EFFECT / KELEBEK ETKİSİ - 2004

İnsan bilincini ve hafızasını konu edinen 7 film

Eric Bress ve J. Mackye Gruber ikilisinin senaryosunu yazıp yönetmenliğini üstlendiği film, hafıza kaybını konu alan bir film olarak izleyici karşısına çıkıyor. Ashton Kutcher ve Melora Walter'ın başrolde olduğu filmin konusu, küçük yaşlarda kötü olaylar yaşayan Trebon'un geçici hafıza kayıpları yaşamasını ele almaktadır. Yetişkinlik döneminde küçük yaşlarda tuttuğu günlükleri bulan kahramanımız kötü olayları hatırlar ve zamanda yolculuğa çıkar. Geçmişine yaptığı dokunuşlar, bugünki hayatını da etkileycektir.

 

Haberin Devamı

7. THE HANGOVER - FELEKTEN BİR GECE - 2009

İnsan bilincini ve hafızasını konu edinen 7 film

Listede yer alan film türlerine göre daha farklı bir film olan Felekten Bir Gece, izleyiciyi güldürürken hafızamızdan silinen her şeyin önemini bir kez daha hatırlatıyor. Bradley Cooper, Zach Galifianakis, Justin Bartha, Heather Graham ve Jeffrey Tambor gibi isimlerin yer aldığı film, büyüleyici bir bekarlığa veda partisinin ardından yaşanan olayları anlatıyor. Sabah uyandıklarında hafızaları yerinde olmayan üç arkadaş, damat Doug Billings'i düğüne yetiştirmek zorundadır.

 

sinemajor.com Tarafından hazırlanmıştır.

BAKMADAN GEÇME!