Hikayesiyle gönüllere dokunan 4 Türkçe şarkı

Güncelleme Tarihi:

Hikayesiyle gönüllere dokunan 4 Türkçe şarkı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 12, 2017 11:30

Bazı şarkılar vardır duyduğumuz andan itibaren içimize işlemeye başlar. Onlarda farklı bir tını, farklı bir melodi ve farklı bir söz yazımı vardır. Uzun zaman dinledikten sonra sevdiğimiz bu şarkının bir de hikayesi olduğunu öğreniriz. Hikayesini dinledikten sonra artık daha bir anlam kazanır. Listemizdeki şarkılarda tıpkı bu bahsettiğimiz gibi. Eğer bu şarkıların hikayelerini biliyorsanız, bir kez daha tüyleriniz ürperecek, ilk defa duyuyorsanız da bundan sonra bir başka dinleyeceksiniz. İşte sadece sözleri ve müziğiyle değil, hikayesiyle de gönlünüze taht kuracak Türkçe şarkılar.

Haberin Devamı

Barış Manço - Kol Düğmeleri

Barış Manço'nun abisi olan Savaş Manço, Kol Düğmeleri'nin hikayesini şöyle anlatır: Barış Manço 1962 yılında Semra adlı Kırıl Topraklı bir genç kız ile nişanlanır. Barış Manço 1963 yılında eğitim için Belçika’ya gitmek zorunda kalır. Belçika'ya gidince nişan bozulur. Bu hüzünle durumu şarkıya döker, şarkıda bahsi geçen kol düğmeleri ise nişanlısı Semra'nın hediyesidir.

Hikayesiyle gönüllere dokunan 4 Türkçe şarkı

Feridun Düzağaç – Lavinia

Lavinia aslında Özdemir Asaf'ın şiiridir. Ve bu şiir, şiir matinelerinde en sevilen şiiridir. Özdemir Asaf bu şiiri hep sonda okurmuş… Asaf, bu şiiri, üniversite yıllarındayken platonik olarak aşık olduğunu birine yazar. Daha sonrasında şiiri yarışmaya gönderir ve kazanır. Rivayete göre yarışma esnasında şiirini okurken, şiir yazılan kız salonu bir anda terk eder. Bu duruma Özdemir Asaf çok bozulur ve duygularını açmaz. Platonik aşık olduğu ve salonu terk eden kişi Mevhibe Meziyet Beyat'tır. Şiirde bahsi geçen "Adını gizleyeceğim, sen de bilme lavinia" sözleri bir kod adıdır aslında.

Haberin Devamı

Hikayesiyle gönüllere dokunan 4 Türkçe şarkı

Haluk Levent – Elfida

Elfida aslında Arapça bir kelime, “feda etmeyi bilmek” anlamına geliyor. Hikayesi ise oldukça acıklı. Haluk Levent 16 kanser çocuğun bakımını üstlenir. Aralarından 9 yaşındaki Elfida vefat eder ve Haluk Levent yıkılır. Vefat etmeden önce bu şarkıyı Elfida'ya yazmıştır. Klibinde oynatmak ve şarkıyı dinletmek istemiştir ama dinletememiştir.

Hikayesiyle gönüllere dokunan 4 Türkçe şarkı

Neşet Ertaş – Zahidem

Neşer Ertaş'ın "Zahide'm" türküsü de bir o kadar dokunaklı. Türkünün şairi Orta Hacı Ahmetlili Aşık Arap Mustafa'dır… Aşık Arap zor bir çocukluk geçirdi. Annesini kaybettikten sonra, akrabası ile yaşadı. Arap lakabını "Koca Oyunu"nda "Arap" rolünü canlandırmasından alıyordu. 10 yaşında geldiğinde yukarıdaki köylerde çiftçilik yapmaya başladı. Zamanla yakışıklı bir delikanlı oldu. Ağasının kızı Zahide'ye aşık oldu. Fakat parası olmadığı ve bir yakını olmadığı için bunu hiçbir zaman söyleyemedi. 20 yaşında askere gitti ve sürekli olarak mektuplarla arkadaşlarına Zahide'nin durumunu sordu. Bir süre sonra Zahide'nin başkasıyla evlendiği haberini aldı. Ardında bu türküyü yazdı.

Haberin Devamı

Hikayesiyle gönüllere dokunan 4 Türkçe şarkı


 

 

BAKMADAN GEÇME!