Hayatın negatif taraflarına odaklanmamak güzelliklere bakmak lazım

Güncelleme Tarihi:

Hayatın negatif taraflarına odaklanmamak güzelliklere bakmak lazım
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 12, 2017 15:09

Emma Shapplin, 18-21 Mayıs tarihleri arasında Kapadokya’da düzenlenecek ‘Cappadox Festivali’nde Mercan Dede ile birlikte konser vermek üzere Türkiye’ye geliyor. Shapplin’le konser öncesinde konuştuk.

Haberin Devamı

Gerçek adınız farklı, Crystêle Madeleine Joliton... Neden isminizi değiştirdiniz?

- Gerçek adım beni biraz hassas ve kırılgan hissettiriyordu. Ben isimlerin insanların karakteri üzerinde gerçek bir etkisi olduğuna inanıyorum. O yüzden daha güçlü bir isim seçmek istedim. ‘Emma Shapplin’ isminin yankılanışı bana daha güçlü geliyor.

Tüm dünyada hayranlarınız var, her yerde konserler veriyorsunuz, hayaliniz bu muydu?

- Hayır, hiçbir zaman “Bir gün çok ünlü bir şarkıcı olacağım” demedim, kendi kendine oldu. Küçükken çok utangaçtım, insanların önünde şarkı söylemek benim için çok zordu. Ancak daha sonra hayatımın tutkusu haline geldi. Benim için özellikle de opera tekniğiyle şarkı söylemek, başka hiçbir duyguyla kıyaslanamayacak kadar güzel bir şey. Kendimle ve evrenle buluşmanın bir yolu. Şarkı söylemek benim kabuğumu kırmamı sağlıyor. Günlük hayatta insanların önünde bir davranış şekliniz vardır, kendinizi kapatırsınız. Ben de gündelik hayatta utangaç bir insanım.  Ancak sahnedeyken kabuğumu kırdığımı hissediyorum.

Haberin Devamı

Daha önce kaç kez Türkiye’de konser verdiniz?

- Doğruyu söylemek gerekirse saymadım. Sanırım yedi kez geldim.

Bir süre önce büyük kentlerde yaşanan terör olayları ve patlamalar nedeniyle birçok yabancı sanatçı Türkiye’ye gelmeye korktu ve konserlerini iptal etti. Sizin böyle bir korkunuz oldu mu?

- Bunu hiç bu şekilde düşünmedim. Artık dünyanın her yerinde maalesef bu tür olaylar olabilir. Korkmak, olacakları değiştirmez.

Türk dinleyicilerden nasıl tepkiler alıyorsunuz?

- Türkiye’deki dinleyicilerim gerçekten konsantre bir şekilde konser izliyor. Ayrıca da çok sıcakkanlı insanlar. Türkiye’de yeniden konser verecek olmaktan dolayı çok mutluyum. Şu anda yeni albümüm için yeni şarkılar besteliyorum. O yüzden de kendimi biraz dünyanın dışındaymışım gibi hissediyorum. Çalışırken işime gerçekten konsantre olan bir insanım. O yüzden Türk izleyicisinin konsantre bir şekilde konseri izlemesi benim için çok önemli.

Türkiye’de verdiğiniz konserler sırasında unutamadığınız bir anınız var mı?

Haberin Devamı

- Bir keresinde Antalya’da konser veriyordum, birden inanılmaz bir sağanak yağmur başladı. Herkes tamamen sırılsıklam oldu. Yine de gitmediler, konseri izlemeye devam ettiler.

Mayısta Kapadokya’daki Cappadox Festivali’nde Mercan Dede’yle birlikte sahne alacaksınız. Kapadokya’ya daha önce hiç gittiniz mi?

- Hayır, daha önce Kapadokya’nın çok fotoğrafını gördüm ama oraya hiç gitmemiştim. Açıkçası Kapadokya’nın eşsiz coğrafyasında dolaşmayı dört gözle bekliyorum, resimleri inanılmaz gözüküyor.

Mercan Dede’yle daha önce de birlikte çalıştınız. Nasıl bir repertuvar hazırladınız?

- Bildiğiniz gibi ben uzun süredir elektro-pop ve neo-klasik müzik de yapıyorum. Bu konser de neo-klasik müzik ağırlıklı olacak. Mercan Dede benim bazı şarkılarıma remix yaptı, onları çalacak. Mercan Dede’nin müziğini kalpten seviyorum. Şarkılara şiirsel bir dokunuşu var.

Haberin Devamı

Sufi müziğine ve felsefesine ilginiz var mı?

- Tabii ki ilgimi çekiyor. (Mevlana Celaleddin) Rumi’nin birçok şiirinin çevirisini okudum.

Kapadokya’daki festivalin teması ‘Dünyadan Çıkış Yolları’. Bugün nasıl bir dünyada yaşıyoruz ki ondan çıkış yolları arıyoruz?

- İnsanlığın enerjisi yüzyıllardır değişiyor. Hayatın negatif taraflarına odaklanmamak çok önemli. Güzelliklere bakmak lazım. Özellikle de teknolojinin olumsuz etkileri de oluyor ancak olumlu birçok etkisi de var. Neyi seçtiğimiz önemli. Hayatta kim olmak istediğimizi, ne yapmak istediğimizi her zaman seçme özgürlüğümüz var. O yüzden de her yerde güzelliklere odaklanmak lazım. Böyle bir gücümüz var.

Haberin Devamı

DÜNYADAN ÇIKIŞ YOLLARINI HAYAL EDECEĞİNİZ BİR FESTİVAL

‘Cappadox Festivali’, bu yıl ‘Dünyadan Çıkış Yolları’ teması altında 18-21 Mayıs tarihleri arasında Kapadokya’nın özel coğrafyasında düzenleniyor. Festivalde, antik opera, modern trans ve pop müziği karıştırdığı kendine has stiliyle bilinen Fransız soprano Emma Shapplin, Sufi müziğini modern tınılarla yorumlayan Mercan Dede ile birlikte sahne alacak. Festivalde ayrıca Rhye, Peter Broder ick&David Allred Duo, Acid Pauli, Kaan Tangöze, İlhan Erşahin ve Oceanvs Orientalis, Büyük Ev Ablukada ve Kalben de konser verecek.

Hayatın negatif taraflarına odaklanmamak güzelliklere bakmak lazım

Emma Shapplin ve Mercan Dede konseri
19 Mayıs saat 20.00’de
Kapadokya’daki Uçhisar Çiftlik Evi’nde.

Haberin Devamı

EMMA SHAPPLIN KİMDİR? 

Müzik kariyerine klasik operayla başlayan Emma Shapplin, kendi yarattığı stilinde operadan lirik şiire, trans müzikten rock ve synth-pop’a kadar pek çok türden ilham alıyor. Shapplin, ilk albümü ‘Carmine Meo’yu 1997’de çıkardı. Sanatçı, sadece Fransa’da üç ayda yaklaşık 100 bin kopya satan bu albümüyle büyük bir başarı yakaladı ve bu başarıyı kısa bir sürede uluslararası platforma taşıdı. Dünya çapında 2 milyon albüm satışı bulunan Shapplin, ‘Altın Plak’ ödülüne de layık görüldü.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!