Ege Çubukçu yazdı: Başkaldırının sesi Tupac

Güncelleme Tarihi:

Ege Çubukçu yazdı: Başkaldırının sesi Tupac
Oluşturulma Tarihi: Şubat 18, 2016 15:37

Tupac, imparatorluk için sömürülen bir toplumun sesi olarak sözleriyle toplumunu onore ederken başkaldırışın önemli mimarlarından biri olmayı başarmıştı.

Haberin Devamı

İç savaş dönemi... Asiler gizli üslerinden yaptıkları saldırıyla kötüler imparatorluğuna karşı ilk zaferlerini kazandılar. Kendilerine Kara Panterler diyen grubun öncülerinden Afeni Shakur, direniş sırasında karnında taşıdığı bebeğini imparatorluğa karşı yeni bir umut olması için yetiştirdi. Tupac, halkın yeni sesi olarak yıllarca savaştı. Ancak imparatorluğun onun için bir planı vardı...

Tupac, imparatorluk için sömürülen bir toplumun sesi olarak sözleriyle toplumunu onore ederken başkaldırışın önemli mimarlarından biri olmayı başarmıştı. Verdiği rahatsızlık senatoya kadar ulaştığında imparatorluk için bir tehdit hâline geldi. Şarkılarının tesiri arttıkça genç nesil birlik olmaya başlıyor, harekete geçiyordu. Kötülükler lordu, Tupac’ın sonunu hazırlayacak bir plan ve kendi insanlarından bir işbirlikçi Suge Knight ile asileri sindirmeyi başardı...

 

Haberin Devamı

Ege Çubukçu yazdı: Başkaldırının sesi Tupac

Dr Dre 

 

Asilerden yana olsa da barışçıl bir yapıya sahip olan Dr. Dre yıllar içinde hip hop’ın altın çağından etkilenen genç neslin idolü hâline geldi. Suge Knight’ın radarından çıkıp topluma yararı olacak yeni yetenekler avlamasıyla ün yarattı. General, uzun arayışlarının sonunda yola K-Dot olarak çıkıp kendini Kendrick Lamar olarak bulan bir Jedi şövalyesinin ustaya dönüşmesine yardımcı olacaktı.

Asiler için zor bir dönem... Art arda gelen zaferlere ve senatoda nüfuz kazanmasına rağmen polis şiddetinden kaynaklanan kayıplar toplumda büyük bir öfke uyandırdı. Direnişlerin düzensiz olması ve birlik içinde yapılmaması imparatorluk tarafından kolayca bastırılmalarına neden oldu. Genç Jedi şövalyesi Kendrick Lamar, ‘Alright’ diyerek polis şiddetine karşı halkını cesaretlendirecek. Sinmiş bir toplumun gençlerini sözleriyle harekete geçirecek. Çünkü batıda güç uyanıyor!

Ege Çubukçu yazdı: Başkaldırının sesi Tupac

Kendrick Lamar 


Kendrick, sadece bu dönemin değil hip hop’ın altın çağının duraksamasından sonra ortaya çıkan umudun yeni bir parçası. Günümüzde yaşanan global iktidar budalalığına karşı kendi toplumunun ekseninde daha yüce bir amacın takipçisi olacağını haykırıyor. Yaşanan olumsuzlukların psikolojik ve duygusal yüklerini ortaya koyan bir cevap içermekte ‘Alright’. Yeni jenerasyonu, özündeki iyimserliği güç olarak kullanması ve karanlıkla mücadele edebilmesi için motive ediyor.

 

 

Haberin Devamı

Ege Çubukçu yazdı: Başkaldırının sesi Tupac

Ege Çubukçu 

Alice Walker’ın Pulitzer ödüllü romanı “Color Purple”dan bir referans ile sözlere başlar: “Hayatım boyunca savaşmak zorunda kaldım.” (“All my life I had to fight.”) Polis şiddetini hedef alan şarkısı bir mantra hâline geldi. Bu sene düzenlenen protestolarda aktivistlerin dilinde “Biz iyi olacağız” (“We gon’ be alright”) sözleri bir ağızdan döküldü. Tabii ki eleştiriler gecikmedi. Basın organlarından farklı sesler Kendrick’i yanlış mesajlar yaymakla suçladılar. Fox News’tan Geraldo Rivera daha da ileri gitti; “Hip hop genç nesle zarar vermektedir...”

Ancak biliyoruz ki hip hop bir ifade biçimidir. Gerçekleri aldatmak için değil anlatmak için vardır. Sorun hip hop değil yaşadığımız gerçek olumsuzluklardır. Barışa karşı bir tebaanın daima kanlı rüyalarıyla üzerimize karanlık gibi çökme arzusudur gerçek.

Ama biliyoruz. “Biz iyi olacağız.”

 

Haberin Devamı

bluejean.com.tr  tarafından hazırlanmıştır. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!