Datça'da açıkhava heykel müzesi

Güncelleme Tarihi:

Datçada açıkhava heykel müzesi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 04, 2015 08:14

Muğla’nın Datça ilçesinde beş yıl önce hizmete giren Uluslararası Knidos Kültür ve Sanat Akademisi’nde (UKKSA) ‘Açık Hava Heykel Müzesi’ açıldı.

Haberin Devamı

Yaka Mahallesi’nde eski bir okul binası onarılarak imece usulü kurulan akademide, bugüne kadar yerli ve yabancı yüzlerce sanatçının katılımı ile gerçekleştirilen sempozyumlarda yapılan birbirinden değerli 480 eserin yer aldığı Açık Hava Heykel Müzesi, görkemli bir törenle sanatseverlerin beğenisine sunuldu. Açılışa, CHP’li Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, CHP İstanbul Milletvekili Gülay Yedekçi, CHP’li Datça Belediye Başkanı Gürsel Uçar ve kalabalık bir davetli topluluğu katıldı. CHP’li Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, açılıştaki konuşmasında, Muğla’nın büyük bir medeniyetler birikiminin üstünde bugünlere geldiğini vurgulayarak, "Muğla, Karya ve Likya medeniyetlerinin kesiştiği yerde bulunuyor. Geçmişinde önemli tarihler ve birikimler olan bir bölge. Bu bölgede binlerce yıllık medeniyetlere ait antik kentler yer alıyor. Biz yıllarca Yunan medeniyeti diyerek ötekileştirdik, sahiplenmedik. Şimdi dünyanın başka yerlerinde sergilenmekte olan eserlerimize üzüntüyle bakıyoruz" dedi.

Datçada açıkhava heykel müzesi

Haberin Devamı

YUNAN DEĞİL ANADOLU MEDENİYETİ

Bu topraklardaki tüm medeniyetlere sahip çıkılması gerektiğini ifade eden Gürün, "Bu topraklarda tespit edilen tüm medeniyeti ve her şeyi, Anadolu medeniyeti olarak kabul etmemiz gerekiyor. Eğer biz, tarihimizin derinliklerine inersek, bu topraklarda yaşamış medeniyetleri anlamaya çalışırsak, o zaman nereden geldiğimizi ve ne olduğumuzu daha iyi anlayacağız. O zaman şu anda birbirimizi sanki boğaz boğaza getiren, farklılıklar gibi görünenlerin, aslında farklılık olmadığını, aynı kökten ve bu medeniyetten geldiğimizi anlayacağız. Bu nedenle tarih ve kültür çok önemlidir" diye konuştu.

TARİH TURİZMİNE İHTİYACIMIZ VAR

Muğla’da 110 antik kentin bulunduğuna dikkati çeken Gürün, "Bunlardan sadece 17’sinde aktif kazı yapılıyor. Biz deniz, kum ve güneş turizmi yapıyoruz. Bence bu kadar güzel bir değeri çok ucuza kullanıyoruz, yazık ediyoruz. Tarih turizmine ihtiyacımız var. Denizimiz, güneşimiz, kumumuz çok iyi ama o kadar farklı, o kadar güzel değerlerimiz var ki; eğer önce kendimiz sahiplenip, sonra uygun paylaşıma girersek, şu anda yaptığımız turizmden kat be kat daha fazla gelir elde ederiz. Ülkemizi bütün dünyaya tanıtır, bölgemizi de bambaşka bir yere taşırız" dedi.

Haberin Devamı

Konuşmaların ardından, UKKSA Açık Hava Heykel Müzesi’nin açılışı gerçekleştirildi. Betçe Müzik Grubu ve Hasan Karayol’un canlı müzik performansı açılışa renk kattı. Müzik eşliğinde açık hava müzesini dolaşan davetliler, sergilenen eserleri beğendi. Gecenin sonunda, UKKSA Yönetim Kurulu Başkanı Nevzat Metin, Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün’e günün anısına seramik bir heykelcik armağan etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!