Buket Uzuner hayvan hakları için mücadele ediyor

Güncelleme Tarihi:

Buket Uzuner hayvan hakları için mücadele ediyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 29, 2014 01:46

Uzuner hayvan hakları çerçevesinde bugüne kadar 40 bin imza topladı. TBMM Çevre Komisyonu'na mektup yazan ünlü yazar, sivil toplum kuruluşları ve vatandaşları da bu konuda desteğe çağırıyor.

Haberin Devamı

20 Haziran Cuma günü Bodrum Yunus Parkı’na karşı basın açıklaması düzenleyecek olan yazar Buket Uzuner, TBMM Çevre Komisyonu gündeminde bulunan Hayvanları Koruma Kanunu’nun değiştirilmesine dair kanun tasarısı metninden yunus parkları ve hayvanlı sirklerin yasaklanmasına dair maddenin son anda çıkarılması üzerine, tasarıyı sonlandırmak amacıyla Meclis Komisyonu üyelerinin hepsine birer mektup gönderdi ve hayvan esaretinin sonlandırılmasını talep etti.

Yazar Buket Uzuner, yunus parklarının kapatılmasını sağlamak için Change.org sitesinde Yunuslara Özgürlük Platformu ile birlikte başlattıkları kampanyada geçen yıl topladıkları 20 bin imza ve iki yıllık mücadele sayesinde Kaş Yunus Parkı'nda kazandıkları başarıdan sonra, bu kez de topladıkları 40 bin imzayı 20 Haziran'da Bodrum Yunus Parkı'nın kapatılması için Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon’a ve Bodrum Kaymakamı Mehmet Gödekmerdan’a teslim etmek üzere harekete geçti.

HAYVANLI SİRKLER DE KAPATILMALI

Haberin Devamı

Buket Uzuner hayvan hakları için mücadele ediyor

Bu süreçte Buket Uzuner, TBMM Çevre Komisyonu toplantısında yunus parkları ve hayvanlı sirklerin kapatılmasını öngören maddenin reddedilmesi ve AK Parti Adıyaman Milletvekili Mehmet Metiner tarafından verilen önergeyle bu yasaktan son anda vazgeçilmesi nedeniyle, bu alanda toplumsal farkındalık için uzun süredir mücadele veren sivil toplum kuruluşları ve duyarlı tüm vatandaşlar tarafından yaşanan hayal kırıklığını dile getirmek için TBMM Çevre Komisyonu'na açık mektup yazdı.

Buket Uzuner hayvan hakları için mücadele ediyor


Buket Uzuner, yarınki Çevre Komisyonu toplantısından önce komisyon üyesi milletvekillerine gönderdiği mektupta, bilimsel gerçekleri sıraladıktan sonra etik ve hukuki sorunları dile getirerek Meclis’in özgürlükten yana tavır almasını talep ediyor: " Bu tesisler, sosyal sorumluluk ile bağdaşmayacak kadar büyük bir kirli ticaretin içinde ve imza atılan uluslararası sözleşmeleri çiğneyecek kadar çok sayıda usulsüzlüğe imza atmış durumdadır. Bu hak ihlallerine göz yumduğumuz takdirde, TBMM olarak siz de, ses çıkarmadığımız takdirde biz de suça ortak olacağız. Çevre Komisyonu olarak esaretten değil, özgürlükten yana tavır koymanızı umuyor, yunus terapisi faaliyetleri dahil olmak üzere yunus parkları ve hayvanlarısirklerini yasaklayacak bu tarihi kararı Türkiye'yi temsilen vermenizi bekliyoruz. Türkiye'ye yakışan bir karar olarak yunus parkları ve hayvanlı sirklerin hayvanların korunması gözetilerek ivedilikle kapatılmasını sizden ve tüm komisyon üyelerinden bir TC vatandaşı, bir yazar, bir anne ve bütün canları eşit değerde gören bir insankızı olarak talep ediyorum."

Haberin Devamı

DESTEKÇİLER ARASINDA BAŞKA KİMLER VAR

Buket Uzuner hayvan hakları için mücadele ediyor


Dün sabah TBMM Çevre Komisyonu ile aralarında Özge Özder, Ayça Varlıer, Aslı Tandoğan ve Bennu Yıldırımlar gibi sanatçı ve Bana Göz Kulak Ol Derneği (BGKO) kurucuları, Yeryüzüne Özgürlük Derneği'nden Burak Özgüner ve Engelli Hayvanları Koruma ve Hayvan Hakları Derneği'nden Çağrı Sert gibi aktivistler de katıldı. Ünlü Flipper'ın eski eğitmeni Oscarlı aktivist Richard O'Barry de yunus parklarının kapatılması için Meclis'e mektup gönderenlerden biri oldu. Kaş Yunus Parkı'ndaki dört tutsak yunusun özgürlüğüne kavuşması için 2012'de Yunuslara Özgürlük Platformu ile birlikte uluslararası imza kampanyası başlatan Richard O'Barry de TBMM'ye seslendi ve mücadeleye destek verdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!