'Bu kadarını tahmin etmezdim!'

Güncelleme Tarihi:

Bu kadarını tahmin etmezdim
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 12, 2015 13:43

İkinci albümü Geri Dönüşüm Kutusundaki Anılar’ı dinleyiciyle buluşan Emir Yargın, geçen seçim sürecinde Ekmeleddin İhsanoğlu için yaptığı 'Come on Now Ekmo' için 'bu kadar sansasyonel olacağını düşünmemiştim' diyor.

Haberin Devamı

İkinci albümün Geri Dönüşüm Kutusundaki Anılar, bir önceki albümüne nazaran daha duygusal. Şarkıların ortaya çıkış süreci nasıl geçti, ne kadarda kaydettin albümü?
Hayatımda beni değiştiren büyük olayların hepsini ilk albümden sonra yaşadım. Haliyle benle beraber anlatığım hikayeler de değişti. Büyümenin etkisi, ülkenin ve biz gençlerin geleceği gibi unsurların da etkisiyle daha karamsar bir albüm çıktı ortaya. Tabii yarın yokmuşcasına yazılmış eğlenceli parçalar yine albümün ilk dinleyişte dikkat çeken parçaları oldu. Albüm 3 yıllık bir süreçte yapıldı, ilk yıl albümün prodüktörü Kzu (Murat Yılmaz) ile ortak bir kafada buluşabilmek adına bir sürü deneysel üretim yaptık. Sonraki iki yılda da sözler, melodiler ve soundun sentezi ile şarkılar ortaya çıktı.

Haberin Devamı

HALAY'DAN TWERK'E UZANAN BİR SOUND!

Bu kadarını tahmin etmezdim

Alışılmışın dışında bir tarzın var. Yaptığın müziği sen nasıl tanımlıyorsun?
Önceki şarkılarımı, videolarımı, işlerimi bilmeyen kişiler beni ilk defa dinlediklerinde önce şok oluyorlar. Haklılar da, çünkü kolay kolay ayak uydurulamayan bir dünya sunuyorum şarkılarımda. Herşeyden önce elektronik müzik yapıyorum. Ki bu türün en kalıplaşmış halleri bile ülkemiz için sıradışıyken, ben elektronik müzik adı altında ama içinde en zıt kültürlerin, yan yana olmaz denen enstrümanların bir arada olduğu, yaratıcılık sınırlarımızı zorlayarak yarattığımız, tamamen bize has bir soundu kullanıyorum. Özellikle yeni çıkan albümün soundunu kısaca gazelden deep house’a, halaydan twerk’e diye özetleyenler var. Kendi edebiyatımla her şarkıda bir hikaye anlatıyorum. Kimisi şarkılarımı komik bulurken, aynı şarkıyı çok üzücü bulanlar da çıkıyor. İşte bu da benim tam olarak yaratmak istediğim etkinin yansıması oluyor. Çok basit cümle kalıpları ile çok büyük bir melankoliyi ya da bilgisayarlarımızda kullandığımız ‘geri dönüşüm kutusu’ gibi sıradan bir uygulama üstünden büyük bir aşk acısını anlatmayı seviyorum. Her şarkının videosunu, şarkı bittiğinde tasarlamış oluyorum. Ve sonunda benim hayal dünyamdan çıkan kısa bir film olarak müzik videolarımı seyirciye sunuyorum. Bunları yaparken de asla vazgeçemeyeceğim mizahımdan ödün vermiyorum. Bu arada, kafasını çalıştırmadan dinleyenler genelde sevmiyor şarkılarımı.

Haberin Devamı

Türkiye’de deneysel müziğin biraz üvey çocuk muamelesi gördüğünü düşünüyor musun? Müziğin için ‘sıradanlığa karşı bir başkaldırı’ desek ne kadar doğru olur?
Deneysel müziğin kaderi her yerde aynıdır. Deneysel müzik kaygısızdır, cesurdur, öncüdür. Çok uzak görünseler de bir sonraki pop müziğin ilham kaynağıdır aslında. Deneysel müzik yapanlar savaşta en önde kendini atanlardır. Bense o ince çizgiyi çok iyi koruduğumu düşünüyorum. Kesinlikle sıradanlığa başkaldırı demenin çok doğru olduğu ama kafamızdaki ‘deneysel müzik’ janrına kıyasla çok daha dinleyici canlısı bir müzik yapıyorum.

BİR ACAYİP EVREN BURASI…

Bu kadarını tahmin etmezdim


Albüm için tasarlanan interaktif bir site var ve dinleyicilerini senin evreninde yolculuğa davet ediyorsun. Neler bekliyor bizi bu evrende?
Sadece şarkılarımla değil, uygulamalarla da farklı olmak çok hoşuma gidiyor. Bu nedenle albümün yanında deneyimi artıran başka uygulamalar da olması gerektiğine inanıyorum.
gdka.co adresine girenlerin göreceği gezegenlerin, herbirinin kendine ait bir sesi var. Mouse’unuzla gezegenlerin üstünde gezerek müzikal bir oyun oynayabiliyorsunuz. Bu sesler albümde de yer alan seslerin çok küçük kesitleri olduğu için ortaya çıkan mini şarkılar, size GDKA albümüne dair ipuçları vermiş oluyor. Gezegenlerin herbiri, çıkardığı sesin dalgasından esinlenilerek tasarlandı. Site ve ‘Gdka albümüne dair tüm grafik tasarımlar doub.co olarak bilinen genç ve başarılı ikili Ezgi Nazlı ve Berkay Sargın tarafından yapıldı.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanlığı seçim sürecinde yaptığın şarkı epey popüler olmuştu. Haziran’daki seçim için yeni bir şarkı yapma planın var mı?
Stüdyoya kapandığımız ve bunaldığımız bir dönemde tamamen eğlenmek için yaptığımız bir parçaydı. Şarkının bu kadar sansasyonel olacağını ve viral bir etki ile yayılacağını hiç düşünmemiştim. Şarkı birkaç saat içinde patladı. Politik bir içerik olduğu için de ilk başta biraz korkutmuştu. Ama korktuğum başıma gelmedi ve dinleyen herkes bunun eğlence amaçlı yapıldığını anladı. Yeniden bu tarz birşey yapacağımı sanmıyorum. Ama belli de olmaz.


Emir’in müziğine ilham veren isimler;
İlhan Erşahin
Michael Jackson
İsmail Yk
Jon Hopkins
Korhan Futacı

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!