Belgeselciler yoksa yarışma da yok

Güncelleme Tarihi:

Belgeselciler yoksa yarışma da yok
Oluşturulma Tarihi: Ekim 08, 2014 16:55

Altın Portakal’daki sansür direnişini festival komitesinin uzlaşma çağrısı da dindirmedi. 10 jüri üyesinin ardından yarışmadaki 15 belgeselden 13’ü de festivalden çekilince, Ulusal Belgesel Yarışması iptal edilmek zorunda kaldı.

Haberin Devamı

Yarın başlayacak 51'inci Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde Reyan Tuvi'nin Gezi olaylarını anlattığı 'Yeryüzü Aşkın Yüzü Oluncaya Dek' isimli belgeseli üzerinden sansür ve otosansür bağlamında yürüyen tartışmalarda festival komitesinin uzlaşı çağrısı sonuç vermedi. Yarışmaya kabul edilen 15 belgeselden 13'ünün yapımcısı ve yönetmeni, “Sanatsal özgürlüğün güvence altına alınmasını her şeyden daha çok önemsiyoruz” diyen ortak açıklamayla festivalden çekildiklerini bildirdi. Ulusal yarışma filmlerinin yönetmen ve yapımcıları ise alanı terk etmediklerini belirterek, bulundukları her ortamı sansürle mücadele alanı haline getireceklerini açıkladı. Metinde bir tek ‘Kuzu’ filminin yönetmeni Kutluğ Ataman’ın imzası yer almadı.

ÇEKİLMEYEN 2 FİLME TEŞEKKÜR

Haberin Devamı

Filmin İlgilizce altyazısında yer alan ve dönemin başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’a yönelik küfürlü bir sloganın çıkartılmasıyla yeniden yarışmaya kabul edilen Tuvi'nin Gezi belgeseliyle birlikte; Albina Özden, Ayris Alptekin, Fehime Seven, Nazlı Bulum ve Sefa Tokgöz'ün yönettiği 'Ben Bir Slogan Buldum', Devrim Akkaya ve Cem Doruk'un yönetmenliğini yaptığı 'Diyar', Yasin Semiz'in 'Eymir Neden Paylaşılamadı?', Zeynel Koç ve Cenk Örtülü'nün 'Kêl', Emel Çelebi'nin 'Külkedisi Değiliz', Cem Kaya'nın 'Motör', Ender Yeşildağ'ın 'Sessiz Çığlık', Güliz Sağlam ve İlker Berke'nin 'Tepecik Hayal Okulu', Ahmet Yurtkul'un 'Uzak', Deniz Yeşil'in 'Yollara Düştük', Kurtuluş Özgen’in ‘Nail V.’ ve

HAKKARİ'NİN GİZEMLİ TAŞLARI ÇEKİLDİ

Bahriye Kabadayı Dal’ın ‘Hakkari’nin Gizemli Taşları’ yarışmadan çekilen yapımlar oldu. Festival Komitesi, yarışmadan çekilmeyen ‘Küçük Kara Balıklar’ın yönetmenleri Ezel Akay, Haluk Ünal, Serpil Güler, Cem Terbiyeli ve Önder İnce ile ‘Yüzde 12.29’ filminin yönetmeni Oktay Altunnar’a “sinemaya gösterdikleri hassasiyet için” teşekkür etti. 18 Ekim'de sona erecek festival için kent hazırlanmaya başladı. Kentteki ana cadde ve bulvarlar üzerine festival afişleri asılırken, açılışa bir gün kalmış olmasına rağmen henüz festival programı açıklanmış değil.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!