Başka bir konser mümkün

Güncelleme Tarihi:

Başka bir konser mümkün
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 04, 2015 01:18

Bir süredir müzik dünyasında sessiz sakin bir devrim yaşanıyor. Artık sıkış tepiş konser mekânları evlere taşınıyor. Hem de hiç tanımadığınız birinin evine. Nasıl mı?

Haberin Devamı

Sofar Sounds; 2009 yılının mart ayından bu yana insanların oturma odalarında konser düzenleyen global ve alternatif bir müzik hareketi. Kurucuları; geleneksel konser ortamının itiş kakışından, gürültüsünden sıkılıp “Başka bir konser mümkün” dediler ve yerel sesleri global arenada duyurmak için yeni bir yöntem geliştirdiler. Hareket, Londra ve New York’ta başladı. Şu an, her ay İstanbul dahil 153 dünya kentinde 100’ü aşkın evde Sofar Sounds konserleri düzenleniyor. Performans videoları YouTube kanalı üzerinden paylaşılıyor. Yüz binlerce tıklanma; bağımsız müzisyenlerin kendi ülkeleriyle birlikte dünyaya da açılması demek.

Sofar Sounds kendini ‘interaktif müzik deneyimi’ olarak tanımlıyor. Yani içinde canlı müzik de olan bir ev partisine gidip eğleneceğinizi düşünüyorsanız şimdiden vazgeçin... Çünkü Sofar Sounds’un ev konserlerinin esası; müziğe ve müzisyene saygı...

Sofar Sounds İstanbul; bu global müzik hareketine 49. şehir olarak katıldı. 7. ayında dünyanın en hızlı büyüyen Sofar’ı oldu. Şu anda ise dünyada en çok kayıtlı kullanıcı ve takipçisi olan; konserlerine en çok rezervasyon alan Sofar olma unvanı İstanbul’da.

Bir evin salonuna en fazla 50 kişi sığabiliyorken her ay konserlere evini açmak isteyenlerden üç bini aşkın başvuru alıyorlar.
Londra Merkez Ofis başta olmak üzere dünyadaki tüm Sofar’lar birçok stratejik kararda İstanbul’a fikir soruyor, Türkiye’den ilham alıyorlar. Diğer bir deyişle Türkiye bağımsız müziğe ve alternatif konserlere sahip çıkıyor.

Haberin Devamı

SOFAR’LA BULUŞMANIN 3 YOLU

Başka bir konser mümkün

MÜZİSYEN OL: Eğer müzisyenseniz bir performans videonuzla web sitesi üzerinden Sofar İstanbul’a başvurabilirsiniz. Sofar’ın ev konserlerinde bilet fiyatları ‘gönlünden ne koparsa’ esasına dayalı.
EVİNİ AÇ: Eğer her ay yapılan üç bin başvuru arasından ipi göğüslerseniz siz de evinizde konser keyfi yaşayabilirsiniz. Bunun için web sitesi üzerinden yetkililerle temasa geçmeniz gerekiyor. Konserler eviniz ya da mekânınıza göre 50-100 kişi kapasiteyle gerçekleşip iki ila iki buçuk saat kadar sürebiliyor. Evinizi açsanız bile kendi arkadaşlarınızdan en fazla beş kişiyi çağırabiliyorsunuz. Geri kalan izleyiciler Sofar İstanbul’un rezervasyon listesinden seçiliyor.
GÖNÜLLÜ OL: Etkinliklerde çalışarak yardım edebileceğiniz gibi; ev dışı mekânlarınızı da Sofar’a açabilirsiniz. Bir blog sahibiyseniz Sofar İstanbul etkinliklerini duyurabilir; video ya da fotoğraf çekimi yapmak üzere başvurabilir, yetkililere konserini izlemek istediğiniz yeni gruplar önerebilirsiniz.

Haberin Devamı

Başka bir konser mümkün

SOFAR İSTANBUL’UN ÜNLÜLERİ
Sofar İstanbul’un YouTube’ta en çok dinlenen isimleri ise şöyle:
KALBEN: ‘Sadece’ 377 bin dinlenme
YOLDA: ‘Aşk’ 207 bin dinlenme
NO LAND: ‘Yüzerdik’ 116 bin dinlenme
ADAMLAR: ‘Kapısı Kapalı’ 97 bin dinlenme

Başka bir konser mümkün

Ofisi bıraktı ‘eve’ taşındı
Eda Demir, Sofar İstanbul yöneticisi... Reklamcılık okuduktan sonra Berklee College of Music’te ‘Music Business’ eğitimi aldı. Reklam ajansları, trend danışmanlık şirketleri ve dijital medya ajanslarında çalıştı. Şimdilerde Sofar İstanbul çok vaktini aldığından ofis hayatını bıraktı... Bağımsız müzisyenlerin sesini sadece İstanbul’da değil, Türkiye’nin tüm kentlerinde duyurmaya kararlı. Bunu yaparken erişimi yüksek markalardan, oluşumlardan, kişilerden destek almaktan çekinmiyor. Alternatif kalmayı değil, bağımsız müziği geniş kitlelerle buluşturmayı hedefliyor. Bu yaz yapılacak bir ‘Sofar İstanbul Festivali’ de planları arasında.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!