Aşure nasıl yapılır?

Güncelleme Tarihi:

Aşure nasıl yapılır
Oluşturulma Tarihi: Kasım 03, 2014 17:40

Her yıl Muharrem ayında yapılan aşureler, yeniden evlerde pişmeye başlayacak. Peki aşure nasıl yapılır?

Haberin Devamı

AŞURE MALZEMELERİ

2 su barda­ğı aşurelik buğ­day
2,5 su barda­ğı toz şeker
1/2 su barda­ğı kuru fasulye
1/2 su barda­ğı nohut
1/2 su barda­ğı sarı üzüm
5-6 adet kuru kayısı
8-10 bardak kaynamış su

Bir gece önceden bu­ğdayı iyice yıkayıp bir taşım kaynatın Üstündeki köpü­ğünü alıp, kaynamış suyun içinde bir gece bekletin. Nohutu ve kuru fasulyeyi de ayrı kaplarda su içinde bekletin. Kayısı, incir, sarı üzüm ve kuru üzümleri ayrı kaplar içinde ıslatıp bekletin.

HAZIRLANIŞI
Nohutu, kuru fasulyeyi ve bu­ğdayı ayrı kaplarda haşlayın. Kayısı ve inciri kesip, üzümü de ayrı kaplarda bir taşım kaynatarak haşlayın. Nohut ve kuru fasulyeyi kaynattıktan sonra kabuklarını çıkarın. Bu­ğday yumuşayınca nohutu ve kuru fasulyeyi ekleyip, hepsini pişireceğ­iniz büyüklükte bir tencereye alın.

Haberin Devamı

8-10 bardak kaynamış suyu, yaklaşık 3-4 parmak üstünü geçecek kadar bu­ğdayın üstüne ekleyin ve kısık ateşte 30-45 dakika arası pişirin. Yıkanmış ve haşlanmış kuru meyvelerin suyunu süzüp keserek aşurenin içine atın.
Şekeri eklemeden önce tadına bakıp istedi­ğiniz miktarda ekleyin. Tercihen 2,5 su barda­ğı toz şekeri karıştırarak iyice yedirin. Şeker tamamen eriyince ve aşurenin kıvamı koyulaşınca ateşten alın. Aşureyi ılıyınca kaselere paylaştırın. Dibine çökmemesi için soğ­uyunca süsleyin. Aşurelerin üstüne önce tarçın serpin, sonra fındık, tuzsuz badem, ceviz, dolmalık fıstık, temizlenen nar taneleri ve kuş üzümünü ekleyin.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!