Aşık olunca vücutta neler değişir?

Güncelleme Tarihi:

Aşık olunca vücutta neler değişir
Oluşturulma Tarihi: Nisan 20, 2015 13:55

Geldi bahar ayları, gevşer gönül yayları. Peki bünyede neler değişiyor da bu yaylar tekmili birden gevşiyor? Nasıl oluyor da kendimizi bir anda kızgın kumlardan serin sulara atlama hevesi içinde buluyoruz? Ya da sıkıcı bir iş toplantısının tam ortasında, sebepsiz yere pişmiş kelle gibi sırıtıyoruz?

Haberin Devamı

İşte bunlar hep hormon. Aşk, uyuşturucu bağımlılığı, obsesif-kompulsif bozukluklar ve diğer bilişsel sorunların meydana geldiği bölgelerdeki moleküllerin etkileşimi sonucunda meydana geliyor.
Yeni aşık insanlar düşük oranda serotonin hormonu salgılıyor. Bu oran Obsesif Kompülsif Hastalığı (OKB) olanlar kadar düşük. 'Aşk takıntıdır' diyenler buyursun buradan yaksın.

Aşk kimyasalı olarak bilinen dopamin beyinde mutluluk hissi yaratmaya başlıyor. Yüksek miktarda dopamin aynı zamanda noradrenalin denilen ve dikkati, kısa süreli hafızayı, hiperaktiviteyi, uykusuzluğu ve hedef amaçlı davranışları tetikliyor. Kıssadan hisse aşık olduğunuz kişiden başka kimseyi görmüyorsunuz. Bilim bir yana eskiler bilip de söylemiş: Aşkın gözü kördür!

Aşık olunca vücutta neler değişir

Haberin Devamı

Aşk aynı zamanda derin bir korkunun yaratacağı strese de sebep olabiliyor. Korktuğumuz andaki aynı psikolojik tepkileri veriyoruz; gözbebekleri büyüyor, avuçlar terliyor ve kalp atışları hızlanıyor.

Aşık olunca vücutta neler değişir

Hazır bahar da gelmişken kolları sıvayın! Bir matematik teorisine göre, uzun dönem ilişkiye gireceğimiz insanı seçmeden önce bir düzine insanla çıkmalıyız; bu gerçek aşkı bulmamız için en iyi fırsat.

Beyin taramaları, aşık olduğu kişinin resmini gören insanların caudatusta bölümünde bir hareketlilik yaşadığını gösteriyor. Bu bölge beynin ihtirasları kapsayan kısmı.

Sevgi neydi? Bu bilgiler de aşık olana bizden bonus:

İnsanlar öpüşürken kafalarını sağ tarafa yatırmaya çok daha meyilliler (yüzde 65)

Çiftlerin kişilikleri zamanla birbirine benziyor.

Kadınların yüzde 43’ü, kendileri bağlanmaya hazır olmadan, partnerlerinin evliliği düşünmesini istemiyor.

Kadınların yüzde 11’i çıktıkları ya da yeni tanıştıkları bir erkek hakkında internette araştırma yapıyor, erkeklerin ise sadece yüzde 7’si.

Haberin Devamı

Seks beklentisi içinde olan bir erkeğin sakalı daha çabuk uzuyor. (Testosterondan mütevellit)

Aşkla ilgili söz de bir filmden gelsin

Jadesoturi / Savaşçı (2006)

Beynimizin en ilkel haliyle aşık oluruz: Sürüngen beyniyle… Aşık olunca serotonin seviyemiz bir nevrozun seviyesine düşer. Normalde bu depresyona yol açar ama aşık insandaki sonucu sevdiği kişiye tapılmasıdır ve bu uyuşturucu gibidir. Ama uyuşturucunun etkisi geçtiğinde vücut artık kendini diğer kişi olmadan düşünemez. İşte bu bağımlılığa bir isim vermişler: Aşk


Aşık olunca vücutta neler değişir


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!