Amacımız, dizi kültürüne dair bir hafıza oluşturmak

Güncelleme Tarihi:

Amacımız, dizi kültürüne dair bir hafıza oluşturmak
Oluşturulma Tarihi: Aralık 23, 2016 15:31

Yerli ve yabancı dizilerle ilgili merak ettiğiniz her şey, Episode’da bir araya geliyor. Bu ay yayına başlayan ve iki ayda bir çıkacak ‘dizi kültürü dergisi’nin yazarları arasında Uğur Vardan, Kerem Deren, Can Bonomo ve Kaya Heyse de var.

Haberin Devamı

Korku, komedi, polisiye, dram, tarihi, bilimkurgu... 1928’de İngiltere’de yayınlanan ilk TV dizisi “Kraliçenin Ulağı (The Queen’s Messenger)” dan bu yana diziler hayatımızda. Bazıları ‘kült’ mertebesine erişiyor, bazıları ise sezonluk heyecanlar yarattıktan sonra unutulup gidiyor. Dizilerin oyuncularını, kurgusunu, çekim mekânlarını, kostümlerini; kısacası her unsurunu merak ediyoruz, konuşuyoruz. 

Amacımız, dizi kültürüne dair bir hafıza oluşturmak

Bu ay hayatımıza yeni bir dergi girdi: Adı, Episode. Episode, izlediğiniz ya da henüz tanışmadığınız yerli ve yabancı dizilerle ilgili bilinmeyenleri sunan; değerlendirmelere, röportajlara ve inceleme yazılarına yer veren bir dergi. Üstelik, her sayıda oyuncu, yönetmen, senarist, set emekçisi gibi sektörün her alanında iş yapan isimler de var. Derginin genel yayın yönetmeni Özlem Özdemir’e göre, Türkiye, çok dizi üreten ama üç saat süren bölümler yüzünden set ekibinin zor koşullar altında çalıştığı bir ülke ve dolayısıyla sektöre dair konuşulacak çok şey var. Dizileri var eden insanlarla nitelikli röportajlar yapmak ve konuşulmayanı konuşmak istemelerinin nedeni de bu. Yıllar sonra da okunabilecek bir dergi yapmak istediklerini söyleyen Özdemir, amaçlarının dizi kültürüne dair bir hafıza oluşturmak olduğunu söylüyor. Ve böylece edebiyatçılar, müzisyenler, sinema eleştirmenleri, yönetmenler; yani farklı disiplinlerden gelen ama ortak noktası dizileri izlemek ve üzerine düşünmek olan insanları okuyacak, daha yakından tanımış olacağız.
Örneğin Türk dizilerinde en çok çalan şarkılardan birinin ‘Kimse Bilmez’ (Mehmet Güreli) olduğunu biliyor muydunuz? Peki, ‘Friends’ dizisi oyuncularının 1997’de Amerikan dizi tarihinde örgütlenip toplu maaş zammı için pazarlık yapan ilk oyuncu ekibi olduğunu? İzzet Pinto’ya göre ‘garanti isim’ denen oyuncular kim, yönetmen Taylan Biraderler neden sektördeki krizin sebebinin yapımcı ve kanallar olduğunu düşünüyor? Hepsi bu ay derginin sayfalarında yer alıyor.

Haberin Devamı


Dergiden...
“Kore dramalarının en büyük özelliği, hepsinin çekimler bittikten sonra yayına girmesi. Bizdeki gibi senaristler ve yapımcılar, dizi yayındayken sosyal medya etkisinde kalıp da hikayenin gidişatını değiştirmiyor yani. Çoğu en fazla 20 bölüm sürüyor ve bölüm süreleri bir saati geçmiyor.” (Asuman Turhan)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!