Kenya yolcusu

Güncelleme Tarihi:

Kenya yolcusu
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 15, 2008 00:00

Tuğba Ekinci, kondomun faydalarını anlatabilmek için Kenya’ya gidiyor.

Haberin Devamı

TUĞBA EKİNCİ

Yeni albümünü geçtiğimiz günlerde çıkaran ve “Kondom” şarkısıyla dikkatleri üzerine çeken Tuğba Ekinci, kondomun faydalarını anlatabilmek için Kenya’ya gidiyor.
Sponsoruyla birlikte Kenya’daki AIDS hastalarını ziyaret edecek olan Tuğba Ekinci, “Orada mini bir belgesel hazırlayıp, kondomun ne kadar faydalı bir tıbbı malzeme olduğunu anlatacağım. Bunu tamamen gençleri düşünerek yapıyorum” dedi.


Önce "O şimdi asker canı neler ister" dediniz, şimdi de "Eline, beline, cebine kondom" diyorsunuz. Üçüncü albümde ne diyeceksiniz, merak ettim?

- Yine ilginç bir şey bulurum, siz merak etmeyin.

Kenya yolcusu

Haberin Devamı


Merak ediyorum, yani neden her albümde cinsel içerikli bir şarkı?

- Öyle bir şey yok. "O Şimdi Asker" bambaşka bir şarkıydı. "Kondom" ise tamamen sosyal içerikli bir şarkı. Seks içermiyor. Uyaran, mesaj veren bir parça. Öyle olmasa RTÜK bu şarkıya izin vermezdi.

 Peki, "Kondom" diye bir şarkı yapmak nereden aklınıza geldi?

- Bir gün MTV’yi izliyorum; AIDS haftası nedeniyle dünyada bütün kondom firmaları bir araya gelmiş, halkı bilinçlendirmek için dev bir kampanya başlatmışlar. O kampanyayı görünce çok etkilendim ve neden bizim ülkemizde böyle bir şey yapılmıyor diye düşündüm. Sonra bu bilinçlendirme kampanyasını kendim başlatmak istedim. Yani bu şarkıyı hastalıklardan korunma bilinci oluşturmak ve istenmeyen gebelikleri önlemek için yaptım. Türkiye’de bir ilki yaptığım için de gerçekten çok zorlandım.

 Nasıl zorlandınız?

- Zamanında kadın pedi reklamları da çok zor şartlar altında çekiliyordu. Reklamlarında kimse oynamak istemiyordu. Çünkü utanıyorlardı, korkuyorlardı. Artık bu çok normal. Fakat bu kez benzer sıkıntı kondom reklamlarında yaşanıyor. Firmalar reklamlarda oynayacak Türk oyuncular ya da mankenler bulamıyor, hep yabancılarla çekiyorlar. İşte ben tek başıma bir şey yaptım. Kadınları, erkekleri bilinçlendirmek adına bir şarkı yaptım, tesadüfler sonucu sponsorum olan Eros firmasını buldum, klibimi çektim. Sonra bu klip, firmanın reklam filmi oldu. Çok faydalı bir iş yaptığıma inanıyorum. AIDS hızla yayılıyor. Her erkeğin cebinde mutlaka kondom bulunmalı. Özellikle de genç erkekler çok daha dikkatli olmalı. Biliyorsunuz geçen gün bir lise öğrencisi, cebinden kondom çıktı diye okuldan atıldı. Bu çok yanlış bir hareket. Benim bu olaya en kısa zamanda el atmam gerek.

KADINLAR DAHA AKILLI

Nasıl el atacaksınız?

- Ya okulu ya da o çocuğun ailesini ziyaret etmek istiyorum. Bu zamanda, bu hareket çok doğru değil. Artık internet çağındayız. Çocuklar her şeyi 9 yaşında öğrenmeye başlıyor. Ailesi bir şey anlatmadan kendi başına, doğru ya da yanlış öğreniyor. Eğer bu çocuk bazı şeyleri bilinçli yaşamıyorsa, her türlü tehlikeye açık demektir. Öğretmenlerin bu şekilde düşünmesi gerek. Her bireye, kuruma görev düşüyor. Sağlık Bakanlığı’nın çok görkemli bir şekilde AIDS haftasını organize etmesi gerek örneğin...

Siz şimdi böyle bir misyon mu üstlendiniz?

- Evet... Ayrıca bu işleri yapacak benim kadar yürekli bir başkası da yok. Ne gerekiyorsa yapacağım. Özellikle de gençlerin bilinçlenmesi için çalışacağım. Çünkü onlar her türlü tehlikeye açıklar ve çok bilinçsizler. Bazı şeylerin anlık olduğunun farkında değiller. Aileleri de onlarla konuşmuyor. Onlar odalarında her şeyi kendi kendilerine öğreniyorlar. Böyle olmamalı... Dolayısıyla ben o çocuğun kondom yüzünden okuldan kovulmasını çağdışı bir hareket olarak

/images/100/0x0/55ea7c5cf018fbb8f88313ff
görüyorum.

 "Ben AIDS’liyim" diyen hayat kadınına, "Delikanlı adama bir şey olmaz" ya da "Atın ölümü arpadan olsun" diyen bir milletiz.

- Evet, bunu biliyorum. Bu ülkede kondom kullanımı çok az. Ayrıca bu sözleri şarkının içinde kullanmayı düşündüm. Fakat bu cümle yüzünden çok ti’ye alınırdık. Sözlerin avam değil, ciddi olmasını istedim. 

Sizin özel hayatınızda kondomun önemi nedir?

- Önemli tabii. Bu şarkı sayesinde bir anda beş fırın ekmek yemiş gibi oldum. Müzikal anlamda yapımcıların ve sanatçıların gözünde beş kat gömlek giydim. 

Bu güzel bir şey ama ben o anlamda sormamıştım...

- Anladım da kıvırabilir miyim diye düşündüm. Şöyle söyleyeyim, Türk kadını hayat arkadaşına güvenir, "O benim eşim" der. Çünkü Türk kadını tek eşlidir ve uzun süreli beraberlikler yaşar. O yüzden kondomu düşünmez. Tabii ki çapkınlık yapan kadınlar da var. Onların da korunduklarını düşünüyorum. Yani kondom kullandırttıklarını... Bu tip kadınlar zaten yanlarında kondom taşıyorlardır. Kadınlar daha akıllı bu konuda. Evliliklerde de kadın istenmeyen gebeliği önlemek için kondomu tercih ediyor.

 Hálá soruma cevap alamadım...

- Evet, evimde kondom var, çünkü Eros’la bir yıllığına anlaşmam var. Dolayısıyla bir yıl boyunca kullanmak zorundayım. Bana da bunu Eros öğretti.

 Politik bir cevap oldu ama neyse...

- Burada ben önemli değilim. Toplumun, kadınlarımızın bilinçlenmesi önemli. Şu kadın programları birazcık daha titiz olsa... Kocası tarafından sokağa atılmış 4 çocuklu kadını ekrana çıkaracaklarına, o kadına 4 çocuğu yaptırmayacak yöntemleri, yani kondomu öğretseler. Kadın da özgürce eczaneye ya da bakkala gidip kondom isteyebilmeli. Bunun ayıp olmadığını, tam tersi sağlık için çok gerekli olduğunu anlatmalıyız. Ama kadın korkuyor. Artık eşler, bakkaldan kondom alan karısına "vay beni mi aldatıyorsun" diye dayak atmamalı. Bunun yanlış olduğunu bağıra bağıra öğretmeliyiz. Bir erkek eşi ya da kızı için bakkaldan ped alabiliyorsa, kadının da bu özgürlüğü olabilmeli. Ben bunun öğretilmesinden yanayım. Sağlık kuruluşlarının da bunu öğretmesi gerek. Çünkü ülkemizde AIDS çok yaygın. Artık kimde ne var, bilemiyorsunuz. Sadece AIDS değil, Hepatit C de yaygın. Uzun beraberlik yaşayacak olan her çiftin mutlaka bu hastalıkların tahlillerini birbirlerinden istemeleri gerek.

 "Kondom" şarkısının altyapısı da çok güzel...

- Doğulu Stüdyo’da yapıldı. Çok güzel oldu. Ben artık elektronik müzik yapacağım. Çünkü gençler bu tarzı seviyor. Zaten benim derdim de gençler. Hiçbir zaman "assolist olacağım" diye piyasaya çıkmadım. Ben yerimi, haddimi bilirim.

Kenya yolcusu

Elektronik müzik yapan çok önemli isimler var. Siz iddialı mısınız?

- Çok iddialıyım.

Bu tarzı yapanlardan kimi beğeniyorsunuz?

- Elektronik müziğin starı, Hande Yener’dir. Hande Yener bu müziği Türkiye’ye kabul ettirmiştir. Parayı elinin tersiyle iterek bu tarza soyunmuştur. Bu çok radikal bir karardır. Onu tebrik etmek gerek. Kendi kararlarını kendi alabilen, farklı olmaya çalışan iyi bir yorumcu. Demet Akalın da çok akıllı. Onun da kendine göre bir tarzı var. Fakat farklı olan Hande...

KENYA’YA GİDECEĞİZ

Önümüzdeki hafta Kenya’ya gidiyorsunuz. Biraz bu seyahatinizden söz eder misiniz? Neden gidiyorsunuz Kenya’ya?

- Türk gençliğini, erkekleri, kadınları kondom konusunda bilinçlendirmek için, bir sosyal sorumluluk kampanyası başlatmak istiyorum. Bunun için de 25 Mayıs’ta sponsorum olan Eros firması ile birlikte Kenya’ya gidip, orada çekimler yapacağız. Oradaki AIDS’li hastaları ziyaret edeceğiz. Anne karnında AIDS kapan bebeklerin tedavi olduğu hastaneye gideceğiz. Kondomun ne kadar önemli olduğunu o görüntülerle anlatmak istiyorum. Sonra bu çektiklerimizi ana haber bültenlerine ve bir magazin programına vereceğiz.

 Bir anlamda bu, albümünüzün promosyonunu yapmak demektir...

- Ben bu görüntüleri, sosyal sorumluluk çerçevesi içinde göstereceğim. Minicik giyinip, şarkımı söyleyerek orada dolaşmayacağım ki... Oraya poz vermeye, şarkımın tanıtımını yapmaya gitmiyorum. Asla! Mini bir belgesel çekeceğiz. Bu hastalığın nasıl bulaştığını, oradaki insanlarla söyleşi yaparak ekrana getireceğim. Ne gibi önlemler alınması gerektiğini anlatacağım. Tabii ki mantıklı bir şekilde şarkımı da duyurmaya çalışıyorum. Sonuçta ne diyorum; "Eline, beline" diyorum, "dikkat et" diyorum. Bu "dikkat et"i bir şekilde göstermem gerek. Bunu göstermek için oradaki AIDS hastalarını ziyaret etmem, onları kullandığım anlamına geliyorsa, üzülürüm.

 Yanınızda muhabir götürecek misiniz?

- Sadece bir televizyon muhabiri götüreceğim. Başka türlü sesimi nasıl duyurabilirim ki? Götüreceğim ama şaklabanlık yapmayacak, dikkatli olmamız gerektiğinin altını çizeceğim. Ancak kötü kalpli, kıskanç insanlar bunu reklam olarak algılayabilirler.

Sevgilimden AIDS testi yaptırmasını isterim

 Bugüne kadar sevgilinizden hiç AIDS ya da Hepatit C tahlilleri yaptırmasını istediniz mi?

- Benim bugüne kadar çok fazla sevgilim olmadı. Ama uzun ömürlü bir ilişkinin içerisindeysem, bunu eşimden isterim.

/images/100/0x0/55ea7c5cf018fbb8f8831403
O da yapmak zorunda. Dediğim gibi artık kimin ne olduğunu bilemiyoruz. Bu konuda bir şey daha söylemek isterim ki, ben tek eşliyimdir. Çok deliliklerim, sivriliklerim olabilir ama namus konusunda çok hassasımdır.

Peki, çiftler evliyken belli aralıklarla bu tahlilleri yaptırmalı mı sizce?

- Çapkın erkek, yani bir gecelik ilişkiler yaşayan evli erkek, bu konuda biraz daha bilinçli, dikkatli... Şöyle ki, eşine, çocuğuna bir şey bulaştırmamak için kondom kullanıyor. Ama yüzde 60’ı yine bunu düşünmüyor.
                                                                            Röportaj : Sema DENKER

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!