Kemik erimesine dikkat

Güncelleme Tarihi:

Kemik erimesine dikkat
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 02, 1998 00:00

Haberin Devamı

Çağımızın en sinsi hastalıklarından biri kemik erimesi. Bonmed Sağlık ve Estetik Merkezi’nden Dr. Sevim Duman, kemik yoğunluğunuzu belli aralarla ölçtürmenizi öneriyor.

Belki duydunuz, belki de ne olduğu hakkında en küçük bir fikriniz bile yok, ama özellikle menopoz dönemini geçirmiş hanımların kemik erimesi yüzünden ne hallere düştüğünü mutlaka gözlemlemişsinizdir. Yaş ilerledikçe kamburlaşmalar başlar, el ve ayak bileklerinde kırılmalar olur, vücudun eklemlerinde dayanılmaz ağrılar oluşur, boy kısalır ve belki birçok kadın bunlara yaşlılık belirtileri deyip geçer. Oysa çağımızın kadını artık bu konuda bilinçlenmek zorunda. Çünkü zamanla önlem alındığı takdirde kemik erimesinin tatsız sonuçlarını hissetmeden huzurlu bir yaşam geçirmek mümkün.

Peki öyleyse nedir bu kemik erimesi ya da tıbbi tabiriyle ‘‘osteoporoz’’? Osteoporoz kemiklerin daha gözenekli ve giderek daha güçsüz ve kırılgan olmasına yol açan bir hastalık. Gençlerde kemik yapımı yıkımına eşit olduğu için bir problem yok. Ancak yaş ilerledikçe kemik yıkımını önlüyor. Ancak menopoz dönemiyle birlikte bu hormon azaldığı için kemik yıkımı birden artıyor. Çocukluğunda ve gençliğinde yeterli kalsiyumlu gıdalar almayan ve güneşten yeterince yararlanmayanlar kolaylıkla kemik erimesine maruz kalabiliyorlar. Ayrıca kalıtsal faktörler de çok önemli.

Öyleyse ne yapmalı? Öncelikle risk faktörleri olanların yaygın kemik ağrıları olduğunda mutlaka bir doktora başvurmaları gerekir. Öte yandan yaşlanmayı beklemeden kemik yoğunluğunuzu belli aralarla ölçtürmeniz sağlığınız açısından kaçınılmaz bir önlem. Eğer yaşlandığınızda bu riski yaşamak istemiyorsanız kendinize bir 15 dakika ayırın.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!