Kaz Dağları’nda ölü altın bedenler

Güncelleme Tarihi:

Kaz Dağları’nda ölü altın bedenler
Oluşturulma Tarihi: Kasım 11, 2007 00:00

Dünyanın dengesi o kadar bozuldu ki, torunlarımızı nelerin beklediğini düşünmek korkutucu. Fotoğrafçı Niko Guido "Çevre İçin Çıplak Hareket"i bu nedenle başlattığını söylüyor. Küresel ısınmayı, siyanürlü altını, dünyaya zarar veren insan elinden çıkma her şeyi nü fotoğraflarla protesto etmeye karar verdi. Önce bir sivil toplum hareketi adına fotoğraf çekmek istedi. Greenpeace dahil birçok kuruluşla görüştü ama projeyle ilgilenmediler. O da bireysel hareket etmeye karar verdi.

Haberin Devamı

Niko Guido, çevreyle ilgili ilk nü fotoğrafını geçen yıl Tuz Gölü’nün kurumasını protesto etmek için çekmiş, "Su Perisi" adlı fotoğraf www.beterphoto.com’un düzenlediği yarışmada 25 bin başvuru arasında birinci olmuştu. Bir ay önce, Kaz Dağları projesi için Facebook dahil birçok internet sitesinde duyurular yayınladı. Böyle bir protesto için çıplak poz verebilecek kişilere çağrı yaptı. En az 20 kişi bekliyordu, sadece yedi kişi cevap verdi. Üçü kısa bir süre sonra vazgeçti. Geriye dört kişi kaldı. Guido, "Avrupa’da böyle bir proje için binlerce insan seve seve soyunur. Kimse de ayıp değil mi, neden soyundun, demez" diyor. "Aslına bakarsanız, doğayı bu şekilde katletmeye devam edersek ileride giyinik veya çıplak olmamızın bir anlamı kalmayacak çünkü yaşayabileceğimiz bir dünya olmayacak." Bir hafta önce Niko Guido sbahın altısında yola çıktı, Edremit ile Yenice arasındaki ormanlık alanı bulana kadar yürüdü. Yola çıktıklarında dört modeli vardı. İkisi yolda fikrini değiştirdi. Çünkü çekim yapılacak alanda onlarca köylü mantar topluyordu. Modellerden biri soyundu ama poz veremedi. Geriye tek kişi kaldı, o da yıllardır tanıdığı arkadaşıydı. Çekim sırasında mosmor olmasına rağmen 150 farklı poz verdi. Niko Guido bu pozların arasından en iyi 18’ini seçti, tek bir karede topladı. "Dikkat çekmek istediğimiz konu, altın madenlerinin Kaz Dağları için yaratacağı tehlikeydi. Tek bir fotoğraf karesinde bunu anlatmam gerekiyordu. Ölü altın bedenler bence yeterince etkili oldu."

KAZ DAĞLARI’NDA NELER OLUYOR?

Çanakkale ve Balıkesir sınırları içindeki Kaz Dağları, olağanüstü zengin bir bitki örtüsüne sahip. Üstelik oksijeniyle dünyanın en temiz havasına sahip yerlerden biri ve önemli bir turistik bölge. Buradaki altın rezervinin 250-300 ton olduğu sanılıyor. Kaz Dağları’nda altın, bakır, kurşun, çinko gibi madenleri aramak için 36 noktada ruhsat alan 10 firma, yıllardır sondaj çalışmaları yapıyordu. Bayramiç’te Muratlar Köyü’nde suyun bulanık akmaya başlamasıyla, dikkatler altın arama faaliyetlerine çevrildi. Altın bulunduğu takdirde, madeni çıkarmada kullanılan siyanürle toprağın ve yeraltı sularının zehirleneceği tehlikesi üzerine bölgede bir çevre hareketi başladı.

ÇIPLAK MODEL

Haberin Devamı

İnsanların gözlerini parmaklamak için soyundum

/images/100/0x0/55eace39f018fbb8f897d625

O 24 yaşında genç bir kız. Sahne sanatları okuyor. İsmini vermek istemiyor. Çevreye ilgisi lise yıllarında başladı. Hatta Bergama’daki köylülerin mücadelesine de katıldı. Projeye önce evet diyen, sonra vazgeçen, Kaz Dağları’na gelip soyunamayan diğer gönüllüleri anlayışla karşılıyor. Fotoğraf kamerası karşısında bu kadar rahat olmasını okulda aldığı eğitime ve genetiğe bağlıyor: "Poz verirken dünya duruyor sanki. Saatlerce aç kalabilirim, su vermeseler de olur." Manken ölçülerine sahip ama çok sıradan bir fiziği olduğunu söylüyor: "Yanınızdan geçsem fark etmezsiniz bile. Yalnız bu protestoya dikkat çekmek, insanların gözlerini parmaklamak için soyundum."

Vücut makyajı için 250 YTL’lik altın rengi boya harcandı. Verdiği pozlar sırasında vücudunda oluşan çürükleri, kesikleri, morlukları ancak çekim bittikten sonra fark etti. Dikenler çizmiş, taşlar her yerine batmıştı. Peki bunu bir daha yapar mı? Cevabı net: "Gerekirse yüz kere, bin kere daha soyunurum. Yeter ki mesaj yerine ulaşsın."

KARŞIMDA ÇIPLAK BİR KADIN DA OLABİLİR, BÖCEK DE, FARK ETMEZ

Lise çağımda David Hamilton’un bir fotoğraf albümü elime geçmişti. Fotoğraflar çok estetikti. O günden sonra bende nü fotoğrafa izleyici olarak bir ilgi başladı. Sonra bir gün, iş hayatını bırakmaya, fotoğraf çekmeye karar verdim. Yıllar önce beni etkileyen o kitabın içgüdüsel yönlendirmesiyle, nü kategorisini seçtim. Işığın insan vücuduyla dansı muhteşem bir görüntüdür. İşte bu görüntüyü estetiğin doruğunda dondurmaya çalışıyorum. Caz piyanisti Keith Jarret, konserleri sırasında öyle konsantre olur ki, bilinçsizce garip sesler çıkarır. Benim de çekim sırasında benzer sesler çıkardığımı söylüyorlar. Buna zihinsel bir orgazm diyebilirsiniz. Yoksa işine áşık bir fotoğrafçı çalışırken modelinden tahrik olmaz. Ben de işime aşığım. Karşımda çırılçıplak bir kadın da olabilir, çiçek de, böcek de. Hiç fark etmez. Çıplaklık dikkat çekiyor, çünkü farklı. Çıplaklığı kullanmamızın ikinci sebebi doğanın bir parçası olduğumuzu, onu korumamız gerektiğini göstermek.

Gerçek ismi Necip Yanmaz

Niko Guido İstanbul’da doğdu, Galatasaray Lisesi ve Boğaziçi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi’ni bitirdi. İş hayatını bıraktıktan sonra 1998’de İzmir’e yerleşti. Gerçek ismi Necip Yanmaz. Üniversiteden sonra Fransızca rehberlik yapmıştı. Turistler adını telaffuz edemediğinden ona Niko ismini taktılar. Ondan sonra pratik olsun diye rehberlikte Niko ismini kullanmaya başladı. Nü fotoğraflar çekmeye başlayınca kendi adını kullanmamaya karar verdi. "Niko Guido adıyla başladım. Guido İtalyanca rehber demek. Bu isim çok tutuldu. Niko Guido olmanın bazı avantajları var. Türkiye’de yabancılara gösterilen hoşgörüden ben de nasibimi aldım galiba."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!