Katarakt tedavisi

Güncelleme Tarihi:

Katarakt tedavisi
Oluşturulma Tarihi: Mart 22, 1998 00:00

Haberin Devamı

Sık rastlanan göz hastalıklarından buzlu görme yani katarakt artık Faco adı verilen yöntemle, kansız, dikişsiz Türkiye'de de tedavi edilebiliyor. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Göz Araştırma Merkezi öğretim üyesi Doç. Dr. Bozkurt Şener, kataraktla ilgili merak edilenleri, yeni tedavi ve teknolojideki gelişmeyi anlattı.

Katarakt nedir?

- Gözün içindeki merceğin kesikleşmesidir. Yani bulanıklaşması ve saydamlığını, şeffaflığını kaybetmesi. Genellikle yaşa bağlı olarak ortaya çıkıyor. Tedavisi ise kesinlikle cerrahi yöntemlerle yapılıyor.

Sebebini anlatabilir misiniz?

- Yaş ilerlemesinin yanısıra darbe, kortizon alımı, hormonsal nedenler, elektrik çarpması gibi olaylar katarakta neden olabiliyor. Genetik nedenlerle veya annenin aldığı ilaçlarla da katarakt oluşabiliyor.

Sık görülüyor mu?

- Gelişmiş ülkelerde daha fazla karşılaşılıyor. Yaşam süresi uzun ülkelerde sık ortaya çıkıyor. Ayrıca endüstrideki gelişmelerle birlikte travmatik kataraktların da sayısında artış oldu. Ozon tabakasındaki incelmenin de kataraktı artırıcı bir faktör olduğu düşünülüyor. Önlem olarak da, C vitamini almak mümkün.

Göz hastalıklarının tedavisi çok hızlı gelişiyor.

- Doğru. Tedavide her yıl yenilenme var. Örneğin 1990 yılında uygulanan yöntemler artık çok demode ve kullanılmamalı. Teknikler kötü değil ancak başarı yüzdeleri daha düşük. Katarakt tedavisindeki modern yöntemlere geçiş 1985-90 yılları arasında başladı. 90'ların başında ise Faco adı verilen tedavi bulundu.

Faco nedir?

- Bu yöntemle artık zar parçalanmıyor. Zarın üzerine yuvarlak bir delik açılıyor. Faco aleti o delikten kataraktın içine sokuluyor. Ve tedavi ediliyor.

Tedaviden sonra kataraktın tekrarlama olasılığı nedir?

- Tekrarlaması mümkün değil.

Türkiye'de kaç yıldır uygulanıyor?

- Üç yıldır kullanılıyor. Kesinlikle yurtdışına gitmeye gerek yok.

Çok pahalı mı?

- Bir gözün lensli katarakt tedavisi 300 milyon liraya mal oluyor. Tedavi için kullanılan malzemelerin fiyatları düştükçe, maliyet de azalabiliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!