Kaşemde erkek ismi yazılı kimi doktor hanım diyor, kimi doktor bey

Güncelleme Tarihi:

Kaşemde erkek ismi yazılı kimi doktor hanım diyor, kimi doktor bey
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 08, 2006 00:00

Hayatta her şeyden çok Deniz olmayı istiyor. Biz de onu Deniz ismiyle tanıtacağız. 30 yaşında. Büyük bir devlet hastanesinde nörolog. İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi’nden mezun. IQ’su 140. Erkek olarak dünyaya geldi. Ama kendini hiç erkek hissetmedi. Düpedüz kadındı. Naif, sade, anlayışlı. Onunla cinsiyet değiştirmek için açtığı davanın avukatı Ali Yaşar Ünlütürk vesilesiyle tanıştım. "Tanıdığım en zeki insanlardan biri" demişti. Buluştuk, kadın olma mücadelesini konuştuk.

Erkek değilim, cümlesini ilk ne zaman kurdunuz?

-
Kendimi erkek gibi hissettiğimi hiç hatırlamıyorum. Çocukluğumdan beri anormalliği hissediyor, ama anlam veremiyordum. Dünyada tek olduğumu zannediyordum. Yalnız olmadığımı tıp fakültesini kazandıktan sonra anladım.

Nasıl bir ailenin çocuğusunuz?

- Babam edebiyat öğretmeni, annem ev hanımı. İlk çocuklarıyım. Üniversiteye kadar Balıkesir’de yaşadım. Çapa Tıp Fakültesi’nde okumak için İstanbul’a taşındım. Uzmanlığımı nöroloji üzerine yaptım. Profesyonel anlamda dört yıldır
/images/100/0x0/55eaca31f018fbb8f896deb6
çalışıyorum.

Farklı bir çocuk muydunuz?

- Çok sessiz, sakin, içine kapanıktım. Hiç erkeksi oyunlar oynayamadım. Tüf tüf atmadım, top peşinde koşmadım. Kız arkadaşlarım daha fazlaydı. Birlikte seksek oynar, ip atlardık. Ama kız gibi yetişmedim. Saçlarım kısaydı, pantolon giyerdim. Cinsel tacize falan uğramadım. Ailem beni olması gerektiği gibi yetiştirdi.

Mahalledeki arkadaşlarınız sizde bir gariplik olduğunu fark ediyor muydu?

-Çok zor günlerdi. Parmakla gösterip "aaa şuna bak, kız gibi" derlerdi. İyi niyetliler "Sen nesin" diye sorardı. Başarılı bir öğrenciydim. Dışarıda çok oynayamadığım için eve kapanıp ders çalışırdım.

Bir kızdan hoşlandınız mı hiç?

- Asla. Bir defa hoşlansaydım her şey çok farklı olurdu zaten. Lisede bir psikiyatriste gitmiştim. Onun zorlamasıyla kızlardan hoşlanmaya çalıştım bir süre. Hiçbir işe yaramadı. Hoşlanmak yerine incelemeye başladım. Giysi, saç toplama şekilleri, tırnak bakımı, kaş alma şekillerini inceliyordum.

Aileniz ne zaman öğrendi?

- 16 yaşında kaşımı aldım. Kıyamet koptu. Annem ve babamın bağırmaktan sesi kısıldı. Hiç saklamadım, herkes bilsin istedim.

MAKYAJ YAPINCA YURTTAN KOVULDUM

Üniversiteyi kazanıp İstanbul’a gelince biraz olsun rahata kavuştunuz mu?

- Ne mümkün. Erkek yurduna verdiler beni. Orada birine aşık oldum. 17 yaşındaydım. Karşılıklı yaşadığım ilk aşktı. O günleri düşündüğümde içimi müthiş bir huzursuzluk kaplıyor. Hiç rahat değildim. Ve bazı şeyleri tam yaşayamadım. Makyaj yaptığım için yurttan kovuldum. Başka bir erkek yurduna taşındım. Oradaki hayat da zordu. Üç yıl sonra ailem İstanbul’a taşındı, birlikte yaşamaya başladık.

Ne zaman oh dediniz?

- Üniversite bittikten, ekonomik özgürlüğümü kazandıktan sonra biraz daha güçlendim. Tedavi, yani ameliyat olmaya karar verdim. Aile baskısıyla sürekli ertelemek gerekti. O kadar daralttılar ki intihar girişimim bile oldu.

Ne zaman?

- Üç sene önce. Dayanamaz duruma gelmiştim. Çıkış yolu bulamıyordum. Hayata döndükten sonra şefim ve doktor arkadaşlar bir psikiyatr buldu, o benimle iki yıl ilgilendi. Aynı durumdakilerle grup psikoterapisine katıldım. Sonunda "Kadın olmalıdır" raporunu aldım.

Raporun adı bu mu?

- Ben öyle diyorum. Transeksüelliğimi kanıtlıyor, "Cinsiyetini değiştirmesi gerekir" yazıyor. Dava açtım. Eylülde mahkemenin sonuçlanması bekleniyor, hemen ameliyat olacağım. Her şeyi yasal prosedüre göre yapıyorum. Çünkü doktorum. Pembe nüfus cüzdanımı aldıktan sonra Ağrı’ya bile gider, çalışırım. Zaten, hizmetim bittikten sonra İstanbul’da muayenehane açmak istiyorum.

Doktorluk yaparken zorlanıyor musunuz?

- Yalan söylediğimi düşünebilirsiniz ama bugüne kadar hiçbir negatif tepkiyle karşılaşmadım. Üstelik kaşemde bir erkek ismi yazılı. Bazıları doktor hanım diyor, bazıları doktor bey.

Çalışma arkadaşlarınızın tepkisi?

- Mükemmel. Bu biraz karakterimden kaynaklanıyor galiba. Çıkıntılığım yok. Çok anlayışlıyım, herkes de bana karşı anlayışlı davranıyor. Abartıyı sevmem. Kot, tişört, spor ayakkabıyla gidiyorum hastaneye. Hafif makyaj yapıyorum. Saçlarımı hiç boyatmadım. Topluyorum, çıkıyorum.

Hiç etek giymiyor musunuz?

- İşte giymiyorum.

Cinsiyet değiştiren erkeğin orgazm olamadığı söyleniyor. Doğru mu?

- Yanlış. Neticede erkek ve kadında orgazmı sağlayan bir sinir var. O sinir ameliyat esnasında korunuyor.

Sizin için orgazm ne kadar önemli?

- Önemli değil. Orgazm olamayacağımı bilsem bile yine kadın olurdum. İki ay önce yine intihar girişimim oldu. Ailem çok üstüme geldi. İki yıllık sevgilimden ayrıldım. Bilincim yerine gelirken ne duysam beğenirsiniz? İki hasta bakıcı, kadın mı erkek mi diye tartışıyor. Yedi erkekle aynı odaya yatırdılar. Düşünebiliyor musunuz? Kredi kartımı kullanamaz hale geldim; ismim erkek, ben değilim. "Eşinizin mi" diye soruyorlar. Evet, diyorum. Ne yapayım?
/images/100/0x0/55eaca31f018fbb8f896deb8

Bir kadınla kadın orgazmını konuştunuz mu?

- Hiç konuşmadım. Aklıma bile gelmedi. Orgazm orgazmdır bence. Hem zaten Türkiye’deki kadınlar orgazm konusunda çok kapalı. Kendi bedenlerini tanımıyorlar. Çok azı orgazm olabiliyor.

Meme ve tüy sorunlarını nasıl çözdünüz?

- Aşırı tüylü değilim. Lazerli epilasyona gittim. Yüzümdekiler tamamen bitti. Altı aydır hormon kullanıyorum. Göğüslerim büyüdü bile. Hormonlar kıl ve sesi etkilemiyor. Ama psikolojiyi çok etkiliyor. Çok duygusallaştım, biraz da dengesiz oldum. İştahım arttı. Kilo aldım.

Sevgililerinizle nasıl tanışıyorsunuz?

- Son sevgilimle şöyle tanıştık: Bir arkadaşımla bankta oturuyordum. Yanıma geldi, tanışabilir miyiz dedi. İstemedim, çok ısrar etti, arkamdan geldi. Çay içelim, dedi. Çay bahçesine gittik, 5-6 saat konuştuk. Bir kızla erkeğin tanışmasından çok farklı değil.

Erkekler neden gerçek bir kadın dururken sizi tercih ediyorlar?

- Birlikte olduğum tüm erkeklere aynı soruyu sordum. Seni normal kadın gibi görüyoruz, dediler. Cinsel ilişki tam olmuyor tabii. Anal ilişki kuruyoruz. Ön sevişme falan iyi. Zaten bu güne kadar tamamen soyunmadım hiç. İki yıl birlikte yaşadığım arkadaşım bile cinsel organımı görmedi. Bana yokmuş gibi geliyor. Bazen yanlışlıkla fark ediyorum, çok çok kötü oluyorum. Sevdiğine tam sarılamamak berbat bir şey. Erkek olsam, normal kadın dururken zorlayarak kadınlaştırılmış bedenle birlikte olmazdım.

Penisinizden nefret ediyor musunuz?

- Eskiden çok nefret ederdim. İçimden kesip atmak gelirdi. Vajinanın ondan yapıldığını öğrenince vazgeçtim. Anne karnındaki bütün bebekler önce kızdır. Kadının ve erkeğin cinsel organının kökü aynıdır. Zaten yapı olarak benzerler. Kilitoris büyür, penis oluşur.

Çocuk sahibi olmak ister misiniz?

- Anne olmayı çok isterdim ama mümkün değil. Baba olabilirim ama istemiyorum.

Vücudunuz sperm üretiyor mu?

- Hormon kullanmaya başlamadan önce vardı. Altı ay önce...

O zaman mastürbasyon yapıyor muydunuz?

- Tabii. Orgazm olmak, bedeni rahatlatmak için yapıyordum. Yapmasam bile rüyamda bir erkek görüyordum, oluyordu. Boşalma hissinden nefret ediyordum ama... Erkek gibi, iğrenç...

İki yıllık sevgilinizden neden ayrıldınız?

- Telefon eden her erkeğin benimle birlikte olmak istediğini zannediyordu. Aldatma potansiyeli yüksek insan muamelesi gördüm. Yeter, dedim. Üstelik aşırı seks düşkünü değilim. Bunlar ilişkimizi çok yıprattı. Fazla baskıcı davrandı.

Meslektaşlarınızdan sizinle birlikte olmak isteyen çıkıyor mu?

- Çıkıyor, tercih etmiyorum. Nedense onlardan elektrik almıyorum. Gecelik ilişki yaşayabileceğimi sanıyor çoğu kişi. Ama mümkün değil.

YA AMELİYAT YA ÖLÜM

Bugüne kadar ameliyat olmamamın tek nedeni ailem. Sürekli ertelediler. Hocalara, üfürükçülere götürdüler. Muskalar yazıp, kurşun döktürdüler. Nafile! Artık kesin kararlıyım. Ya ameliyat olurum ya da ölürüm. Ailem 15 yıldır biliyor, son iki yıldır durumun ciddiyetinin farkında. Fakat kesinlikle istemiyorlar. Çok muhafazakarlar. "Allah seni erkek yaratmış, bu şekilde hissetsen dahi kadın olamazsın. Allah’ın yarattığını değiştiremezsin" gibi bildik şeyler söylüyorlar. Oysa inançlı bir insanım. Ne insanları ne kendimi ne de Allah’ı kandırıyorum. Tercihimin doğruluğuna inanıyorum. Dışarıda o kadar çok sahtekar var ki. Aile babası olarak geçinip, çok farklı hayatlar yaşıyorlar.

Zor bir ameliyat geçireceğim. Erkek cinsel organını kadın cinsel organına çevireceksiniz. Dış görünüş çok önemli. Vajinaya benzemeli, yeterli derinliği olmalı, dahası his kaybolmamalı. Çok ince eleyip sık dokuyorum. Kadından erkeğe çevirmekten daha kolay. Diğerinde göğüs, rahim, yumurtalık alınıyor, koldaki kas dokusuyla penis yapıyorlar. Of, of yani. Kadın doğup, erkek olmak istemediğim için şükrediyorum. Ne yapayım? Ben de böyle avunuyorum.

Üreme yeteneği olan da cinsiyet değiştirilebilmeli

Şimdilerde şu kanun maddesine taktım: "Cinsiyet değiştirmek isteyenlerin üreme yeteneğinin olmaması gerekiyor." Neden? Transseksüeller biyolojik olarak normaldir. Sadece kadın gibi hisseder. Kanunda eskiden bu ibare yoktu. Zorlaştırmak için eklendi. Haksız sayılmazlar. Çünkü yok yere ameliyat olan çok kişi var. Eşcinseller kesinlikle ameliyat olmamalı. Türkiye’deki oranları yüzde 6. Ama transseksüele 30 bin kişide bir rastlanıyor. Hele kadınken kendini erkek hissedenler, 100 binde bir.

KİMSEYİ HEVESLENDİRMEK İSTEMEM

Merak ettim. Taksim’dekilerin nasıl yaşadığını gördüm. Benden çok farklılar. Sigara, alkol kullanmam, madde hiç kullanmadım. Ama hepsi kullanıyor. Dertleşmek isteyenlerle dertleşiyorum. Ama yine de biraz çekiniyorum. Kimseyi heveslendirmek ve yanlış yönlendirmek istemem.

HAYATIM BOYUNCA HİÇ AYAKTA İŞEMEDİM

Her yerde kadınlar tuvaletini kullanıyorum. Hastanede, pastanede, vapurda. Bir kere bile "senin burda ne işin var" diyen çıkmadı. Bir de hayatım boyunca hiç ayakta işemedim. Kendimi bildim bileli tuvaletimi oturarak yapıyorum.

KOKOŞ DEĞİLİM SADE BİR KADINIM

Travestiler gündüz yoklar, gece ortadalar. Kapalı hayatlar yaşıyorlar. Ben öyle değilim sabah 8’de işime gidiyorum. Bütün gün hasta bakıyorum. İnsanlarla iç içeyim. Hiçbir zaman dışarıda erkek, evde kadın gibi yaşamadım. Evin içinde de böyleyim. Abartılı değilim. Eve gidince mini etek giyip, sarı peruk takmıyorum mesela. Özentim yok. Kokoş olmak gibi hevesim yok. Fazla takıyı sevmiyorum. Kadınlık süslülük değildir. Ben sade bir kadınım.

VAJİNAM OLSUN İSTİYORUM

Eşcinsel değilim. Eşcinsellerin bedenleriyle ilgili sorunu yoktur. Erkektir, erkeğe ilgi duyar. Hatta çoğu, kadın vücudundan, vajinadan nefret eder. Ben kendimi kadın hissediyorum. Vajinam olsun istiyorum. Hayatımda erkek olmuş, olmamış çok önemli değil.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!