Kartalkaya’nın kebabını yaptılar

Güncelleme Tarihi:

Kartalkaya’nın kebabını yaptılar
Oluşturulma Tarihi: Nisan 25, 2004 00:29

Bolu denilince akla hemen ünlü aşçılar gelir. Ama nedense Bolulu bir usta, Bolu ve çevresine özgü yemekleri pek yapmaz. Bolu Valisi Mehmet Ali Türker, bu eksikliği gidermek ve Bolu yemeklerini belirlemek için yarışma düzenledi. 12 ünlü aşçı, kolları sıvadı, iki saat içinde tatlı, çorba ve yemeklerden oluşan 30 çeşit yemek yapıldı.

Sonra jüri aralarından beşini seçti: Mengen pilavı, cevizli keşli erişte, Yedigöller, Kartalya ve Abant kebapları. İşte Bolu’nun en güzel yemekleri.

ABANT KEBABI

(4 porsiyon)

Fikret Arslan-Abant Palas

Malzeme:
600 gr kuzu budu, 40 gr tereyağı, tuz, karabiber, 2 domates, 4 yeşil biber, 200 gr süzme yoğurt, yarım bağ dere otu, 4 patlıcan, 1 kuru soğan, 50 gr mantar, yarım bağ maydonoz, 25 gr domates salçası, 40 gr kaşar peyniri, 1 salatalık.

Yapılışı: Kuşbaşı doğranmış kuzu eti tavada tereyağıyla sote edilir. Doğranmış soğan, sivri biber, mantar, domates eklenir. Salça, tuz, kekik, kara biber ve su konup pişirilir. Patlıcanlar ızgarada pişirilip soyulur. Ortaları karnı yarık gibi açılır. Hazırlanan sote içine doldurulur. Üzerine rende kaşar peyniri konur. Fırında 175 derecede 6-7 dakika piştikten sonra servis tabağına konur. Tabağın kenarına cacık sos ile servis edilir.

KARTALKAYA KEBABI

(10 porsiyon)

Mücahit Özcan-Kartal Otel

Malzeme:
1 kilo 800 gram kuzu kuşbaşı, 1 kg milföy hamuru, 4 büyük havuç, 4 dolmalık taze kabak, yarım kilo arpacık soğan, 200 gr tereyağı, 100 gr çiçek yağı, tuz, beyaz toz biber ve kekik

Yapılışı: Kuzu kuşbaşları tavada çiçek yağında hafif kızartılır, tencereye alınır. 100 gr tereyağı ve biraz su eklenir bir saat kısık ateşte pişirilir. Havuç, kabak ve arpacık soğanları da 100 gr tereyağında kısa süre kavrulup tencereye atılır karıştırılır. Milföy hamurları 100 gramlık parçalara bölünür. İnceltilip tabak şekli verilir. Üzerine yumurta sarısı sürülür. 180 derecelik fırında 20 dakika pişirilir. Pişen hamurların içine önce et-sebze yemeğini konulup üzerine et suyu gezdirilir.

CEVİZLİ KEŞLİ ERİŞTE

(7 porsiyon)

Faruk Gören-Petro Club

Malzeme:
1 kilo erişte makarna, 200 gr keş, 250 gr tereyağı, 100 gr ceviz, 300 gr süzme yoğurt.

Yapılışı: 3 litre kaynamış suya yöresel erişte ilave edilir ve 3 dakika haşlanır. Erişte süzülür. Tavada tereyağı eritilir. Keş eklenip pembeleşinceye kadar kavrulur. Haşlanmış erişte makarna ilave edilir ve tavada sote edilir. Erişte makarnanın üzerine ceviz dökülür, yanına süzme yoğurt konulup servis yapılır.

BOLU MENGEN PİLAVI

(6 kişilik)

Fatih Kılıç-Mengen Aşçılık Meslek Lisesi Müdürü

Malzeme:
Yarım kilo pirinç, 1 su bardağı tereyağ, 2 baş soğan, 8 bardak et suyu, 1 tatlı kaşığı kekik, 1 su bardağı ceviz içi, 250 gram kuşbaşı kuzu eti, 2 su bardağı mantar, 3 domates, 1 kaşık şeker, 1 demet dereotu, tuz karabiber.

Yapılışı: Pirinci bir tencerede ıslatın. Kuzu etlerini, soğanı, mantarları kabukları soyulmuş domatesleri doğrayıp kenarda bekletin. Bir tencerede tereyağında kızdırın. Doğranmış soğanları ve eti ekleyip karıştırın. Birkaç dakika sonra et suyunu boşaltın. Oluşan köpüğü alın. Yarım saat kaynatın. Başka bir tencerede tereyağı kızdırın ve pirinçleri ilave edin. Biraz kavurduktan sonra ocakta pişen etleri suyuyla ekleyin. Biraz su, şekeri, tuzu, biberi koyun. 15 dakika ağır ateşte pişirin. Pişince kapağını açıp kekiği, doğranmış dereotunu ve cevizi serpin. Karıştırın servis yapın.

YEDİGÖLLER KEBABI

(1 porsiyon)

Fikret Arslan-Abant Palas


Malzeme: 100 gr kuzu budu, 100 gr piliç fileto, 60 gr köy ekmeği, 50 gr tereyağı, tuz, 1 domates, 2 yeşil biber, 50 gr süzme yoğurt, 2 gr kırmızı biber, 25 gr et suyu, 1 demet dereotu.

Yapılışı: Kuzu eti ve piliç eti üçer parça halinde ince dövülür. Tuzlanıp biberlendikten sonra ızgarada pişirilir. Bolu köy ekmeği küp şeklinde doğranır, tereyağıyla kızartılılır. Üzerine et suyu ilave edilir. Servis tabağına konur. Ekmeklerin üzerine süzme yoğurt ilave edilir. Izgarada pişen etler ikiye bölünür. Tabaktaki malzemelerin üzerine dizilir. Garnitür olarak ızgarada hazırlanan domates ve biber tabağa konur. Üzerine tereyağı, biber sos ve dereotu ile servis yapılır.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!