Kar yanığına dikkat

Güncelleme Tarihi:

Kar yanığına dikkat
Oluşturulma Tarihi: Aralık 14, 2007 00:00

Cilt yanığına sadece yaz güneşi neden olmuyor. Kayak yaptığınız günün sonunda aynaya baktığınızda yüzünüzün yandığını, hatta güneşe bağlı lekelenmeler oluştuğunu görürseniz şaşırmayın. "Kar yanığı", karın yansıttığı güneş ışınlarının etkisiyle gelişiyor. Kış tatilinden ciddi güneş yanıkları ve lekelerle dönmek istemiyorsanız, koruyucu ürünlerden destek almayı ihmal etmeyin... Hatta 2-3 saatte bir tekrar sürün. Dudaklarınızı da korumayı unutmayın!

Cilt Hastalıkları Uzmanı Dr. Melisa Eczacıbaşı’nın verdiği bilgiye göre, dağlarda yüksekliğin fazla olması ve kar tabakasının UVB yansımalarını artırması gibi nedenlerle özellikle yüz, göz çevresi, boyun, dudak gibi cilt yapısı ince ve hassas bölgelerde, güneş geri dönüşümsüz cilt hasarlarına neden olabiliyor. Bu kısa vadeli etkilerinin yanında, güneş cilt altındaki dokuları tahrip ederek erken yaşlanmaya da yol açıyor. Lekeler gelişiyor.

AÇIK RENKLİLER DAHA ÇOK YANIYOR

Renkli gözlü, saç ve ten rengi açık olanlar güneşe karşı daha hassas. Cilt lekeleri daha kısa sürede gelişiyor. Buna karşılık tedavileri daha uzun zaman alıyor. Buğday ve koyu tenliler koruyucu pigment tabakalarının kalınlığı nedeniyle bir önceki gruptan daha dayanıklılar. Ancak bu avantajları lekelerden kolaylıkla kurtulabilecekleri anlamına gelmiyor. Dolayısıyla cilt tipiniz, yaşınız, cinsiyetiniz ne olursa olsun kar yanığından cildinizi koruyun.

Günlük bakım, hatta makyaj ürünlerinin birçoğuna güneşten koruyucu faktörler ekleniyor. Dolayısıyla rutin kullandığınız kozmetiklerinizle bile korunmanız mümkün. Yok daha garanticiyseniz, bunların üstüne ayrıca koruyucu krem ve losyonları ekleyebilirsiniz. Yine dudaklarınızı güneşten koruyucu lipstick veya rujlarla koruyabilirsiniz.

Doğru yöntemi bulmanın püf noktası

Güzelleştirme, gençleştirme iddialı her gün yeni bir ürün, cihaz veya yöntem piyasaya çıkıyor. Hangilerinin güvenilir ve işe yarar olduğunu bizzat test ederek denemek ise pahalıya mal olabilir. Plastik cerrahi uzmanı Prof. Dr. Onur Erol’un sağlığınıza zararlı olabilecek uygulamalardan korunabilmeniz için önerileri şunlar:

Başvurduğunuz hekiminizi iyi tanıyın, diplomasını ve ihtisas belgesini görmeden tedaviyi kabul etmeyin.

Televizyona ve basına sık çıkabilmek bir hekimin iyi olduğunu kanıtlamaz. Eğitimini, vakalarını iyi inceleyin.

Size uygulanacak maddeleri araştırmadan kabul etmeyin. Yanlış veya zararlı maddelerin yaratacağı tahribatın, çoğu zaman tedavisi mümkün olmayan ve hayatı zehir edebilecek sonuçlara neden olabileceğini aklınızdan hiç çıkarmayın.

İşlemlerin tıbbi olarak temiz ortamlarda yapılmasına özen gösterin.

Cihazların ve enjekte edilen maddelerin FDA (Amerikan İlaç ve Eczacılık Birliği) onayları olduğuna emin olun. Bir dünya standardı haline gelmiş FDA onayı, yıllar süren klinik deneyler sonucu, sadece vaat edilen sonuçları yerine getiren ve insan sağlığına zarar vermediği kanıtlanan ürünlere verilir.

Kış kozmetiği daha yoğun olur

Kış aylarının makyaj malzemeleri nasıl daha vurgulu ve cesaretliyse, kozmetikleri de daha güçlü olmalı:

Kış boyunca daha besleyici ve biraz daha güçlü kozmetikler ve kremler kullanmak gerekir.

İçinde A, C, E vitaminleri gibi antioksidanlar, bal, aleo vera ve meyve asitleri bulunan onarıcı bakım ürünleri, cildinizin zorlu kış koşullarını atlatmasına yardımcı olur.

Cildi besleyici maskelerle canlandırmak gerekir. Özellikle bal, avakado, süt, kayısı yağı, kivi, muz gibi malzemelerden yapılan maskeler, cildin hem nemini dengeler hem de besler.

Jel temizleyiciler yerine kremlerini tercih edin. Cildiniz kuru ve hassas ise solaryumdan uzak durun.

Cildimizi bunlar yıpratıyor

Ultraviyole ışınlarına sık maruz kalma

Sigara içme

Kirli hava

Sağlıksız beslenme

Hareketsiz yaşam

Aşırı kilo alıp verme

Ruhsal travmalar

Yeterli sıvı alınmaması

Aşırı alkol kullanımı

Uyuşturucu veya uyarıcı madde ve ilaç kullanımı

Düzensiz uyku alışkanlıkları

Bilinçsiz ilaç kullanımı

Yüzdeki deri ve altındaki yumuşak dokuların zarar görmesine yol açabilecek yabancı madde enjeksiyonları.

Gözlerinizi gözlükle koruyun

Karda dolaşırken soğuğu hissettirmeyecek giysiler, ayakkabılar, eldiven, başlık, boyun atkısı kullanılması şart. Bunların yanı sıra cilt tipine uygun nemlendirici, üzerine güneş kremi veya losyonu sürmek gerekir. Karlı ortamlarda güneş ışınları kar zerreciklerinden yansıyarak gelir. Güneş gözlüğü veya kar gözlüğü mutlaka kullanılmalı. Bu sayede katarakt, konjoktivit gibi göz hastalıklarından korunma sağlanırken, göz çevresi kırışıkları da engellenmiş olur.

Hangi nemlendirici kime uygun

Nemlendiriciden maksimum düzeyde yarar elde edebilmek için içeriği kadar yaşınız, deri tipiniz, yaşadığınız yerin mevsim ve iklim özellikleri de önemli:

Cildiniz kuruysa örtücü özelliği fazla olan yağlı kremler kullanın.

Cildiniz normalse, içeriğinde nem çekici maddeler bulunan su bazlı karışımlar size göre.

Cildiniz yağlıysa, soğuk havalarda oluşabilecek kuruluk dışında pek fazla nemlendiriciye ihtiyaç duymazsınız. Ancak nemlendiricinin verdiği yumuşaklık hissi hoşunuza gidiyor ve kendinizi daha iyi hissediyorsanız yine cilt tipinize uygun üretilenleri deneyin.

Cildiniz karmaysa, T bölgesine çok gerekmedikçe nemlendirici uygulamayın. Yüzün kalan kısımlarına su çekici yağlı olmayan losyon tipinde nemlendiriler kullanın. Yağlı ürünler siyah nokta ve aknelere yol açabilir.

Cildiniz yağlı ve akneliyse, tamamen yağsız (oil free) veya yağ oranı çok düşük hafif nemlendiriciler kullanın. Bazen yağ oranını dengeleyen (oil control) ürünler gerekebilir.

Cildiniz hassas ise nemlendiricinizin içindeki koku maddeleri veya koruyuculara bağlı hassasiyet gelişebilir. Alerjik olmayan ürünleri tercih edin.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!