Kaprisli yavru kediler

Güncelleme Tarihi:

Kaprisli yavru kediler
Oluşturulma Tarihi: Nisan 03, 1999 00:00

Haberin Devamı

Yavru kedi sahibi olanlar bilirler: Daha çok sevgi, nazik dokunuşlar, sarılmalar, onları büyütmek için izlenecek en etkili yoldur. Sevimli kediler, elbette küçük yaramazlıklar yapacaklar. Kedinizi doğru davranmaya götürecek yolda önemli olan, sabırlı olmayı bilmektir. Sevgiyle ve bilgiyle yaklaştığınızda, çözülemeyecek hiç bir kedi problemi yoktur.

TUVALET KABI KRİZİ

‘‘Tüm kediler tuvalet kabına giden yolu bulabilirler.’’ Yanlış. Ama yine de kendinizi kötü hissetmeyin. Eğer pek çok defa kötü sürprizlerle karşılaştıysanız bile, ümitsizliğe kapılmayın. Kediniz devamlı olarak tuvalet kabına isabet ettirmekte zorlanıyorsa, önce veterineri ile görüşüp, medikal bir problemi olup olmadığını kontrol ettirin.

Bir başka problem de yavru kedinin tuvalet kabını tanıyıp tanımamasıdır. İşe küçük düşünerek başlayın. Sınırlı, küçük bir alan seçin. Bir tarafa temiz bir tuvalet kabı koyun. Yanına bir kap içinde yiyecek ve içecek bırakın. Oyuncakları dağınık şekilde alana bırakın. Gözlemlemeye başlayın. Ve giderek alanı daraltın. Fakat fazla da abartmayın. Seçim hakkı olmayan kedi, kaba tırmanmaya kalkışacaktır.

Eğer büyük bir eviniz varsa, birkaç tuvalet kabı edinin ve onları değişik alanlara serpiştirin. O, en hoşuna gideni seçecektir. İlk başlarda problem yaratan bu durum, yavru kedinin istediği alanı kullanmasından daha iyidir. Siz kararlı uygulamalarınızı sürdürün.

Kedinizin hoşuna giden bir kap kullanmanız önemlidir. Bunu deneme-yanılma yöntemi ile öğrenebilirsiniz. Edindiğiniz tuvalet kabının temizliğinde kullanacağınız maddelerin de hijyenik olmasına özen gösterin.

PATLAYAN BALONLAR

Kedilerle ilgili yapılan yayınlarda, kedi sahiplerinin en çok sorduğu sorulardan biri de şöyle:

‘‘Kedimi mutfak ocağından, kadife döşemeliklerimden ya da elektrik sayacından nasıl uzak tutabilirim?’’

Gerçekten de bu masum yaratıklar için ev tehlikelerle dolu. Özellikle keskin bıçaklar ve diğer mutfak ekipmanları, onlara zarar verebilir.

Farklı yöntemlerle bu problemlerin de üstesinden gelebilirsiniz:

Birkaç tane balon edinin. Şişirdiğiniz balonları, kedinizin zıpladığı zaman ulaşabileceği yerlere bırakın. Kediniz ulaştığında, balonların tırmık darbeleriyle patlaması, onu epey korkutacaktır. Böylece çok küçük bir zaman içinde, kediniz mesajı algılayacak ve doğru davranışı en kısa zamanda öğrenecektir.

Balonlu eğitim metodunu uygularken, çevrede olmanız gerekir. Eğer kedinizi balonlarla başbaşa bırakıp giderseniz, patlama sonrası etrafa yayılan parçaları yemeye kalkabilir.

ALÜMİNYUM FOLYO

Kedinizin dolaşmasının uygun olmadığı mekanlara alüminyum folyo sermek ilginç ama çok etkili bir yöntemdir. Kediler için alüminyum folyo üzerinde yürümek çok zordur. Bununla birlikte, ayaklarının altında hissettikleri gıdıklanma duygusundan da nefret ederler.

Böylece yine mesaj alınmış olur; ‘‘O alandan uzaklaş!’’

Burada da amaç, alüminyum folyolu uzaklaştırma yöntemiyle aynıdır. Seçmiş olduğunuz yasak mekanlara yapıştıracağınız bant, kedinizin o alandan çekinmesini sağlayacaktır. Eğer kediniz ev bitkilerini çiğnemeye ya da didiklemeye kalkarsa, bantları saksılara da yapıştırmayı deneyebilirsiniz.

Edinmeniz gereken bir kaç küçük konserve kutusu ve bozuk paralar. Kutuların içine bozuk paraları atın. Kedinizin zıplayarak devirebileceği bir yere yerleştirin. Kedinizin zıplamasının tehlikeli olduğu alanlara koyacağınız bu küçük tuzak, işlevini kedinizin onu devirmeye kalkışması ile gösterecektir. Kutuların düşmesi ile birlikte çıkacak gürültü sonucu, kediniz öyle bir fırlayacaktır ki onu bir daha o bölgeye getirmek için yalvarmanız gerekecek.

Fareler için yapılmış kapanların kediler için kullanılması size garip gelebilir ama çok etkili bir yöntem. Fare kapanlarını, patilerini kıstırıp yaralanmamaları için, ters olarak kullanın. Kurduktan sonra yasak bölgelere yerleştirin. Küçük bir dokunuşla kapan mekanızması çalışacak, kediniz o bölgeye yaklaşmaması gerektiğini kısa sürede anlayacaktır.

Kedinizi mutfaktan uzak tutmanın en iyi yolu, onu zamanında uyararak o bölgede dolaşmasına izin vermemek olacaktır. İlginç oyuncakları kullanarak, mutfak dışı alanları onun için daha ilgi çekici hale getirebilirsiniz.

Bebek bakımı

Geçen haftalarda yazdığım Alman Kurdu ve Golden Retriever ırkı köpeklerden sonra, telefonlarım susmadı. Arayanların tümü, bu köpeklere nasıl sahip olabileceklerinin yanı sıra, bebeklerinin nasıl beslenip bakılacağını sordular.

İLK HAFTA PANİĞİ

Gerçekten çoğumuz, bebeğin eve geldiği ilk haftalarda panikleriz. En büyük korkumuz, çişi ve kakasıdır. Ardından beslenmesi ve bakımı, aklımızı karıştırır. Şimdi ilk yapılacak şey, yavruyu eve getirince nereye çiş yaptıracaksanız, oraya bastırmanız, orada ilk çişini yaptırmanız. Köpeğin düzenli çiş yapması, tüylerinin az dökülmesi, cildinin kokması ise beslenme ile çok ilgilidir. O nedenle, yavru köpeklerin mutlaka 'Growkf' türü kuru mama ile beslenmeleri gerekir. Ev yemekleri ile beslenmesi, en kötü beslenme biçimidir. Çoğu insan bunu bir meziyetmiş gibi, sanki köpeğe çok değer veriyormuş gibi anlatır. ‘‘Ona tavuk, et, havuç veriyoruz’’ derler. Ama bilmezler ki tavuk en allerjen besindir. Hele kemikleri, birer hançerdir. Onun gırtlağına saplanıp öldürebilir. Ve hele hele en önemlisi, insanın, köpeğin ve kedinin sindirim sistemleri birbirinden farklıdır. İnsanın yiyeceği, insanın sindirim sisteminde sindirilebilir. Köpeğin maması da onun sindirim sistemine uygun olmalıdır.

BAKIMIN ÖNEMİ

Örneğin köpek bağırsakları kısa olduğu için, mutlaka 'Fiber'i yani, 'Lif'i yoğun olmalıdır. Tüy dökümünü önleyen 'Biyotin' elementi içermeli. Eğer insan gıdası yerse sindiremez. Çok kaka yapar, çok kokar.

Bakım da önemlidir. Köpek sahiplerinin çoğu bakım deyince, çok yıkamayı anlar. Bu çok ama çok yanlıştır. Köpekler yıkanmamalı, temiz tutulmalıdır. Çünkü köpek derisi deliksizdir, terlemez. Dolayısıyla, deri nefes alamazsa, çok çabuk yağlanamaz.

CİLT HASTALIKLARI

Oysa insanın tüy dipleri deliktir, terleyerek cildi yağlı ve sağlıklı olur. Köpek sık yıkanınca, cildi kuruyacak ve zayıflayacaktır. Çok yıkama, köpekte cilt hastalıklarına yol açabilir. Mümkünse, tiksinmedikçe yıkamayın. Yıkarken de öyle çamaşır yıkar gibi çitilemeyin, bir şampuan, bir şampuan daha yapmayın. Mümkünse, duru su ve doğal sabun kullanın. Bol bol tarayın ve kauçuk taraklarla da dökülecek kılları toplayın ki, evde tüy dökülmesin.

ÊCihan ÖZYAĞMUR

Köpek Eğitmeni

Tel: 0216 327 08 63

Faks: 0216 327 00 85

Lady yine sokakta

Kartopu gibiydi. Küçük bir bebekken aldılar Lady'yi ilk sahipleri. Üç yaşına geldiğinde, hevesleri, sınırlı sevgileri tükendi.

Hiç acımadan, Kadıköy'de sokağa bırakıp, bir daha görüşmemek üzere vedalaştılar. Yarı aç, yarı tok. Sokaklarda kaldı.

Dişi bir Terrier olan Lady'ye hayvanseverler sahip çıktı. Onu götürüp, Kadıköy Belediyesi'nin hayvan barınağına bıraktılar.

3,5 yaşındaki Lady'ye hayvanseverler bir de yuva buldular.

Köpek sahibi olmak için çırpınan Pendikli bir hanım, Lady'ye evinin kapılarını açtı.

İlk sahibinin kısırlaştırmayı akıl edemediği Lady'nin hamile olduğunu öğrenince, bütün neşesi kaçtı.

Lady'yi edinmesine aracı olan Canan Öter'i sık sık arayıp, ‘‘Bu köpeğe bakamayacağım. Masrafı çok. Yavrusunu da istemiyorum.’’ demeye başladı.

Konuşmakla yetinmedi, üç gün önce bir yavru dünyaya getiren Lady'yi, tıpkı ilk sahibi gibi kapının önüne koydu.

Lady, ikinci kez terkedilmenin şokuna girince, yavrusunu emzirmedi. Bebek, üç günlükken öldü.

Lady'ye geçici bir süre için Müjdat Köpek Kuaförü'nün sahibi Satı Muştu sahip çıktı.

Canan Öter, onu bu kez sevgi dolu bir ailenin yanına yerleştirmek için çırpınıp duruyor.

Lady'i gerçekten sevebileceğine inananlar, 0216 340 39 67 numaralı telefondan, Canan Özer'e ulaşabilirler.

Bülent OVACIK

MEKTUP

Hürriyet Medya Towers Pet Corner

Güneşli-34544 İSTANBUL Faks: 0212 677 03 40

e-mail: bovacik@hurriyet.com.tr

Cennet Papağanı'nız erkek mi dişi mi?

Cennet Papağanları'nda erkek ve dişisini, dış görünümlerine bakarak birbirinden ayırmak oldukça güçtür. Dişi Cennet Papağanları, genelde ayak aralıkları daha geniş olarak tünerler. Kuşlar biraraya geldiklerinde, kuyruk tüylerinin duruşu, cinsiyetleri yönünden önemli ipuçları verir. Dişinin kuyruk tüyleri aynı boyda gibi görünürken, erkeğin kuyruk tüyleri, kenarlardan ortaya doğru uzuyormuş izlenimi verir.

Akvaryum meraklıları bu kitaba bayılacak

İngiliz Peter W. Scot'un yazdığı ‘‘Bütün Yönleriyle Akvaryum’’ adlı kitaba, özellikle akvaryum sevdasına yeni tutulanlar bayılacaklar. Balıkların o gizemli dünyasıyla ilgili muhteşem resimlerin yer aldığı kitap, ilgiyi ayakta tutarak, sıkmadan öğretiyor akvaryumculuğu. Bu kitapta sözü geçen malzemelerin bir kısmını Türkiye'de bulmakta zorlanabilirsiniz. Hiç şüpheniz olmasın, pek çoğuyla ilk kez karşılaşacağınız bu malzemeler, hayal gücünüzü harekete geçirecek.

Bilyap Aquaristic, ‘‘Bütün Yönleriyle Akvaryum’’ kitabını, Super Online'nın Internet'teki alışveriş sayfasında satışa sundu. ‘‘Bütün Yönleriyle Akvaryum’’ kitabını satın alanlar, Atlas Dergisi'nin hazırladığı ‘‘Yeşil Atlas’’ özel sayısına, ücret ödemeden sahip olacaklar.

Bilyap Aquaristic: 0216 418 06 25

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!