Kansere umut

Güncelleme Tarihi:

Kansere umut
Oluşturulma Tarihi: Eylül 27, 1999 00:00

Haberin Devamı

Yeni geliştirilen üç ilaç, göğüs kanserine çözüm olabilir

İngiltere'de yayınlanan aylık Good Housekeeping Dergisi'nin son sayısında göğüs kanserine karşı yapılan son çalışmaların yer aldığı bir araştırma yayınlandı. Sevindirici haberlerin yer aldığı araştırmada, kadınların her zaman kanser ihtimaline karşı beslenmelerine özen göstermeleri ve düzenli kontrol uygulamaları gerektiğine dikkat çekilmiş.

Meme kanserine yakalananların umut bağladıkları ilaçlardan ilki Zoladex adıyla bu yıl satışa çıkarıldı. Özellikle menopoz dönemine girmek üzere olan kadınlara yarar sağlayacak bu ilaç, hastanın yumurtalıklarına zarar vermeden östrojen salgılanmasını durduruyor. Eğer hastalık erken teşhis edilmişse, diğer tedavi yöntemleri uygulanırken hastaya Zoladex de veriliyor. Ancak bu ilacın bir sakıncası var: Kullanım sırasında menopoz belirtileri ortaya çıkıyor; ama tedavi kesildikten sonra belirtiler de yok oluyor.

İkinci ilaç ise Theratope adı verilen aşı. Theratope aşısı, bağışıklık sisteminin meme kanseri hücrelerini tanıyıp onlarla doğal olarak mücadele ediyor. Kanserli olmayan hücrelerde şekerle kaplı protein bulunuyor. Buna karşılık habis meme kanseri hücrelerinde şekerle kaplı protein mevcut değil. Ve normal koşullar altında bağışıklık sistemi şekersiz hücrelerle ilgilenmiyor. Yeni aşı, sadece kanserli hücrelerde bulunan şekeri ortaya çıkararak bağışıklık sistemini harekete geçiriyor. Bu aşının yan etkilerinin çok az olduğu sanılıyor ve kullanan hastaların yaşama şansı kemoterapi uygulananlara oranla göre çok daha fazla...

Kanser araştırmacıları meme kanserine karşı etkili olacağı sanılan üçüncü bir ilaç üzerinde çalışmalarını halen sürdürüyorlar. Herceptin adı verilen ilacın iki yıla kadar satışa çıkarılacağı sanılıyor. Bu ilaç da vücudun hastalıklarla savaşan HER2 adındaki genin miktarını yüzde 25/30 oranında artırarak hastalığın yenilmesini sağlıyor.

Bu arada her şeyi bilim adamlarına, araştırmacılara bırakmak doğru değil. Kadınların bu hastalıkla mücadele etmeleri gerekiyor. ABD'de sekiz kadından birinin meme kanserine yakalandığı belirtiliyor. Uzakdoğu ülkelerinde ancak 50 kadından biri meme kanserine yakalanıyor. Çin'de ise bu oran 100 kadında bire yükseliyor. Uzakdoğulu kadınların meme kanserinden korunabilmelerinde beslenme alışkanlıkları birinci derecede rol oynuyor.

Eğer birinci derecede kan bağı olan akrabalar arasında, hastalık mevcutsa meme kanseri tehlikesi yükseliyor. Gerekli testleri ve araştırmaları yaptırmayı hiç ihmal etmemelisiniz. Beslenme kadar hareketliliğin de önem taşıyor. Amerika'da 2 bin kadın üzerinde 11 yıl süren araştırmalar sonucunda menopoz dönemi yaklaşan kadınlar arasında hareketli olanların meme kanserine yakalanma olasılıkları yüzde 50 oranında azalıyor. Hareketsiz kalanlar için ise büyük tehlike var.

Evde kendinizi kontrol edin

Önce göğüslerinizi aynada inceleyin. Göğüs uçları ayrı ayrı yönlere mi dönük?

Göğüs uçlarınız birdenbire içe mi çöktü ya da dışarı mı fırladı?

Akıntı var mı?

Göğüslerin derisinde bir değişme var mı?

Koltukaltlarında ve kolların üst kısımlarında şişlikler var mı?

Bu sorulara ‘‘evet‘‘ cevabını verirseniz hemen bir doktora görünmelisiniz.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!