Kansere karşı DNA aşısı

Güncelleme Tarihi:

Kansere karşı DNA aşısı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 03, 1998 00:00

Haberin Devamı

İngiliz doktorlar, kanserli kişilerin tümörlerinden alınan hücreleri, kanserin etkisini yitirmesinden sonra yeniden vücuda verek ‘‘aşı etkisi yaratmayı’’ deniyor.

Southampton Üniversitesi Hastanesi uzmanlarınca yapılan araştırmada, kanserli bir kişinin tümöründen alınan kanserli hücreler, hastanın tedavisinin tamamlanmasından ve kanserin vücuttaki etkisini tamamen yitirmesinden sonra kullanılıyor. Kanserli hücreleri yeniden vücuda şırınga etmeyi düşünen doktorlar, bununla tedavisi tamamlanan hastanın bağışıklık sistemini güçlendirmeyi ve kanserin, vücudun aynı yerinde ya da bir başka yerinde yeniden çıkmasını engellemeyi planlıyor.

Prostat kanseri kan testiyle önlenecek

ABD'de prostat kanserini erken teşhis etmek için kullanılan kan testi hayat kurtarıyor. Kan testinin uygulanmaya başlamasından bu yana prostat kanserinden ölenlerin sayısının giderek azaldığı ortaya çıktı. Kan testinde vücudun savunma sisteminin geliştirdiği PSA diye adlandırılan antikor seviyesi belirleniyor. PSA değerinin yüksek çıkması, prostat kanserinin erken teşhisini sağlıyor. Bir çeşit protein olan PSA, boşalma sırasında prostatta jöleyi andıran bir maddeyi sıvılaştırarak spermlerin taşınmasını sağlıyor. Hastalık ya da prostat büyümesinde, mesanenin altında yer alan küçük bir gudde devreye girerek kandaki PSA düzeyini artırıyor. Washington Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden Dr William Cantalona, kan testinin yaygınlaşması halinde prostat kanserinden ölümlerin azalacağını kaydediyor.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!