Kanserden korunmanın yolları

Güncelleme Tarihi:

Kanserden korunmanın yolları
Oluşturulma Tarihi: Nisan 02, 2010 11:15

Göztepe Medikal Park Kanser Hastanesi Onkoloji Direktörü Prof. Dr. Erkan Topuz, kanserden korunmaya, anne karnından bile önce başlanması gerektiğini belirterek, “Çocuk sahibi olmak isteyen çiftler en az bir yıl öncesinden organik diyete girmeli” dedi.

Haberin Devamı

Prof. Dr. Topuz, “1-7 Nisan Ulusal Kanser Haftası” dolasıyla yaptığı açıklamada, son yıllarda kanser hastalıklarında görülen artışa işaret ederek, hastalıktan korunmanın önemini vurguladı.
Kadınlarda meme, erkeklerde prostat, akciğer ve kolon kanserlerinin ilk sıralarda yer aldığına dikkati çeken Prof. Dr. Topuz, ayrıca cilt kanserleri, mide kanserlerinde de artış olduğunu söyledi.
Kanser hastalıklarından korunma, erken tanı ve teşhis ile tedavi ve tedavi sonrasının önemli olduğunu ifade eden Topuz, kanser hastalıklarının insan hayatına mal olduğu gibi tedavisinin de çok pahalı olduğunu belirti. Topuz, oysa kanserden çok daha ucuz maliyetlerle korunabilindiğini vurguladı.

KANSERİ ARTIRAN ANA NEDEN SANAYİ DEVRİMİ

Prof. Dr. Topuz, Türkiye'de sanayi devriminin 2. Dünya Savaşı'ndan sonra başladığına işaret ederek, bundan dolayı Türkiye'de 1945'ten sonra büyük oranda kimyasallar ortaya çıkmaya başladığını, bunun da kanser hastalıklarının artmasına neden olduğunu söyledi.
Hava, su ve topraktaki kimyasal kirliliğin yol açtığı hastalıklara değinen Topuz, ozon tabakasının delinmesiyle birlikte cilt kanserlerinin büyük oranda artış gösterdiğini, bu nedenle ozon tabakasını olumsuz etkileyen spreylerin ve gazların kontrol altına alınması gerektiğini belirtti.
Toprağın ve suyun kirlenmemesinin en önemli nedeninin tarım ve böcek ilaçları ile hormonlar olduğunu da söyleyen Topuz, bu nedenle vatandaşları, organik sebze ve meyve tüketmeleri, ayrıca her şeyi mevsiminde yemeleri konusunda uyardı.

KORUNMA ANNE KARNINDAN BİLE ÖNCE

Prof. Dr. Topuz, kanserden korunmaya anne karnından bile önce başlanması gerektiğine dikkati çekerek, şunları kaydetti:
“Çocuk sahibi olmak isteyen çiftler, en az bir yıl öncesinden organik diyete girmeli. Baba zehirli bir ortamda çalışıyorsa, aşırı miktarda alkol alıyorsa, aşırı miktarda sigara kullanıyorsa, anne kimyasal bir sanayide çalışıyorsa, çocuk döllendiği zaman zaten spermi hatalı olarak anne karnına düşüyor. Bebek sahibi olmak isteyenler, aşırı uçlardan kaçmalılar. Çiftler, alkol, sigara, zehirli gıdalar ve zehirli tarım ilaçlarından uzak durarak, organik beslenmeye yönelmeliler. Annenin, gebe kaldıktan sonra da hamilelik süresince organik beslenmesi şart. Gebe kalındıktan sonra ve süt verme döneminde de anne, mutlaka organik beslenmeli ve sigara dumanından uzak durmalı.”
Bebeğin bulunduğu sıvı içinde ve göbek bağında bile kanserojen maddelere rastlanabildiğine işaret eden Topuz, “Çocuk, anne karnından itibaren kanserle yüz yüze geliyor” dedi.
Dünyadaki en faydalı besinin anne sütü olduğunu da ifade eden Topuz, “Ama anne sütü de zehirliyse çocuk ne yapsın? Anne emzirme döneminde de organik beslenmeli” diye konuştu.

FAST FOOD TÜKETİMİ AZALTILMALI

Çocukların fast food tüketimden uzak tutulması gerektiğinin de altını çizen Topuz, haftada üç seferden fazla fast food tüketen çocuklarda lenfoma ve beyin tümörü gibi hastalıkların çok daha fazla göründüğüne işaret etti.
Obezitenin de önemli bir kanser nedeni olduğunu ifade eden Topuz, beyaz un, beyaz şekerden uzak durulması, bunların yerine esmer un ve esmer şeker tüketiminin önemine vurgu yaptı.
Kanserden korunmada, nar, organik elma ve zerdaçalın önemli olduğunu ve mutlaka tüketilmesi gerektiğini kaydeden Topuz, mide ve ağız içi kanserleri ile kolon kanserlerinde elma suyu tüketiminin önemine değindi.
Topuz, organik şeftali çekirdeğinin, immün (bağışıklık) sistemini güçlendirdiğini belirten Topuz, ayrıca maydanoz, kereviz yaprağı ve kuşkonmaz bileşiminden tüketilmesinin, kanseri önleyeceği üzerinde durulduğunu da söyledi.
Ancak kanseri yok eden hiçbir bitkinin olmadığını da vurgulayan Topuz, bunların destek tedaviler olduğunu belirtti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!