Kanser teşhisinde önemli adım

Güncelleme Tarihi:

Kanser teşhisinde önemli adım
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 13, 1997 00:00

Haberin Devamı

Tümörün cinsi

Kanser teşhisinde devrim niteliğini taşıyan yöntem, Tel Aviv yakınlarında Weizmann Enstitüsü'nde çalışmalarını sürdüren bir grup İsrailli bioyolog tarafından geliştirildi. Profesör Hassada Degani başkanlığındaki ekibe göre, bu yöntemle iyi huylu tümör ile kötü huylu tümörü ayırt etmek artık mümkün olabilecek.

Nasıl çalışıyor?

Yeni yöntemde hastanın kanına önce renklendirici bir sıvı enjekte ediliyor. Ardından renklendirilmiş doku nükleer elektro-manyetik rezonans aletiyle tetkik ediliyor. Prof. Degani'nin verdiği bilgiye göre, iyi huylu tümörler kırmızı rengini alırken, kanserli tümörler mavi oluyor. Alınan görüntüler renklendirici sıvının tümöre nasıl sızdığını gösteriyor.

Kanserli hücre farkı

İşlem sırasında hücreler arasındaki mesafeyi ve damarlardaki kan yoğunluğunu incelemek de mümkün. Örneğin iyi huylu tümörlerde hücreler arası mesafe kanserli hücrelere oranla daha büyük. Sağlık hücreleri besleyen damarlar daha az. Bu yüzden renklendirici sıvı yoğunlaşmıyor, yavaşça dağılıyor. Oysa kanserli hücrede damarlar çok daha fazla ve renklendirici sıvı daha çok yoğunlaşıyor.

Sebze-meyva kanser düşmanı

Prof. Dr. Atilla Ertan, sigarayı bırakıp, kırmızı et ve yağ tüketimini en aza indirerek ve bol miktarda taze sebze-meyva yiyerek, kalınbağırsak kanserlerine karşı vücudun direncinin artırılabileceğini açıkladı. İstanbul'da düzenlenen sempozyumda konuşan Prof. Atilla Ertan, 50 yaşın üzerinde bulunanların belirli aralıklarla muayeneden geçmesinin, erken teşhise olanak sağladığını da hatırlattı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!