Kalp yetmezliğine ameliyatsız çözüm

Güncelleme Tarihi:

Kalp yetmezliğine ameliyatsız çözüm
Oluşturulma Tarihi: Eylül 24, 2000 00:00

Haberin Devamı

Türk kadın doktor, kendi bulduğu yöntemi Türkiye'ye getirdi

Kardiyoloji Uzmanı Özlem Soran, ABD'nin Pittsburge Üniversitesi'nde sürdürdüğü 3 yıllık çalışmanın sonucunda, damar tıkanıklığıyla seyreden kalp hastalıklarında kullanılan EECP cihazının kalp yetmezliğinde de kullanılabileceğini ispatladı. ‘‘Doğal Baypas’’ olarak nitelendirilen bu yöntem, zor tedavilerin ardından tekrarlayan kalp yetmezliği hastalığında, ameliyatsız bir çözüm oluşturuyor.

ABD'DEN TÜRKİYE'YE Buluşunu ABD ve Avrupa kardiyoloji kongrelerinde sunarak bilim çevrelerinin dikkatini çeken Özlem Soran, çalışmalarını sürdürdüğü ABD'de bu yöntemi hastalarına uyguluyor. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden diploma alan ve kardiyoloji uzmanı olduktan sonra 1996'da ABD'ye giden Özlem Soran, bu ülkede kısa sürede birçok sağlık kuruluşuna yayılan tedavi yöntemini şimdi de Türkiye'ye taşıdı. Ankara'daki bir özel muayenehanede kullanılmaya başlayan yöntemde, EECP (Güçlendirilmiş Eksternal Kontrpulsasyon) cihazı, bir hava kompresörüne bağlı olarak çalışıyor ve vücuda hiçbir giriş yapılmaksızın, kalbin kasılma ve gevşeme fazlarına göre tedaviyi gerçekleştiriyor.

HİÇBİR RİSKİ YOK Geçmişte felç yaşamış olmak, çok ciddi kalp hastalığı, ritm bozukluğu gibi özellikleri taşımayan uygun hastaların seçilmesi durumunda, yeni yöntem hiçbir risk taşımıyor. Bu nedenle de, yöntem ABD'de hızla yayılıyor. Günde 1 saatlik seanslarla 35 gün süren tedavide, kalbin gevşeme fazında kalbe giden kan miktarı artıyor ve kalp damarlarının daha fazla dolması dolayısıyla kalp dokusunun daha fazla beslenmesi sağlanıyor. Kalbin kasılma fazında ise önündeki yük azaltılarak kalbin kasılma fonksiyonunu daha güçlü yerine getirmesi sağlanıyor. Yöntemin en önemli özelliği olarak görülen kılcal damar ağı oluşturması ise deneysel çalışmalarda ispatlanmasının ardından klinik olarak ispatlanmayı bekliyor.

TEKRARLAMA ORANI Dünyanın birçok ülkesinde ölüm nedenleri arasında ilk sıralarda bulunan kalp hastalıklarında, baypas cerrahisi, balon ve telkafes yöntemlerinin ardından yeni bir seçenek olarak ortaya çıkan EECP tedavisi, ABD'de 1995 yılından beri kullanılıyor. Kalp yetmezliğinde kullanılabilirliği ise geçtiğimiz yıl Türk doktoru Özlem Soran tarafından ispatlandı. Yöntem, diğer yöntemlerin aksine hastalığın tekrarlama oranını çok düşürmesiyle de dikkat çekiyor.

Kimlere uygulanıyor?

Daha önce baypas olmuş veya balon-telkafes tedavisi yapılmış, ancak tekrar damar tıkanıklığı gelişmiş olanlarda.

Maksimum ilaç tedavisi ve diğer cerrahi yöntemler yapıldığı halde şikayetleri devam eden hastalarda.

Yüksek riskten dolayı girişim yapılması mümkün olmayanlarda.

Eşlik eden hastalıkların riskinden dolayı girişim yapılamayan hastalarda.

Cerrahi tedaviyi kabul etmeyen hastalarda.

Bugünü kalbinize ayırın

HDr. Siyami Ersek Göğüs Kalp Ve Damar Cerrahisi Merkezi' Başhekimi Doç. Dr. Azmi Özler, hastanenin iç ve dış duvarlarına astığı dev panolarla, hastalara ayrıca görsel eğitim ve koruyucu hekimlik hizmeti de veriyor. Doç. Dr. Azmi Özler, ‘‘Amacımız, vatandaşı uyarmak, hastalık gelmeden, kalbine özen göstermesini, kalbine sahip çıkmasını teşvik etmek’’ dedi. Her gün yüzlerce hastanın girip çıktığı hastanenin dış duvarındaki ilk büyük panoda ‘‘Hastanemizde kalp krizi nedeniyle tedavi gören veya by-pass ameliyatı olan hastalarımızın yüzde 95'i sigara içmekteydiler. Lütfen, yaşamınızı tekrar gözden geçiriniz’’ ifadesi yer alıyor.

Poliklinik girişine asılan ikinci büyük panoda ise ‘‘Kalbiniz dakikada 70, günde 100 bin, yılda 40 milyon kere atan mükemmel bir pompadır. Bugüne kadar onun için ne yaptınız?’’ diye yazıyor. Onun hemen yanındaki üçüncü büyük panoda da ‘‘Kalbiniz dakikada 7.2 litre, günde 16 ton, yılda 2 bin 700 ton kanı dağıtan olağanüstü bir pompadır. Bakımını yaptırdınız mı?’’ diye uyarıcı bir soru soruluyor.

Her gün egzersiz şart

DÜNYADA ve Türkiye'de ‘‘24 Eylül Dünya Kalp Günü’’ ilk kez olarak bugün kutlanıyor. Kalp sağlığına dikkat çekmek amacıyla düzenlenen Dünya Kalp Günü için Ulusal Kalp Sağlığı Platformu ve Türk Kardiyoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Altan Onat, bir açıklamada bulundu. Prof. Onat, insanların yaşamında ‘‘fizik egzersiz’’in şart olduğuna dikkat çekti. Egzersizin kan basıncını, kan yağlarını ve kanda pıhtılaşmaya yol açan fibrinojeni düşürme, şeker hastalığına eğilimi düzeltme başta olmak üzere insan sağlığına büyük yararları bulunduğunu söyledi. Egzersizin ruha da zindelik verdiğini, kişilerin daha dinç, yaratıcı, yapıcı olmasında etkili olduğunu söyleyen Prof. Dr. Onat, haftada toplam 4 saat süren yürüyüşler yapan veya bahçe işi gibi hareket gerektiren hobilerle uğraşanların kalp ve damar hastalıklarına daha az yakalandığını belirtti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!