Kalp için diyete dikkat

Güncelleme Tarihi:

Kalp için diyete dikkat
Oluşturulma Tarihi: Nisan 19, 2002 11:16

Kalp hastalıkklarından korunmak için yapılan diyetlerde, yemeklerin çeşidinin sınırlanması yerine, besinlerin özelliğine dikkat edilmesi gerektiği bildirildi.

Özel Kayseri Kalp Hastanesi Anjiyo Bölüm Şefi Prof. Dr. Ali Ergin, yaptığı açıklamada, kalp hastalıklarından korunmak için sağlıklı beslenmeye dikkat edilmesi gerektiğini belirtti.

Sağlıklı beslenme için yemeklerin çeşidinin sınırlandırılmasına gerek olmadığını kaydeden Ergin, besinlerin özelliklerinin bilinerek tercih edilmesi ve uzak durulması gereken yiyeceklerin dikkate alınmasının yeterli olduğunu söyledi.

Ergin, sağlıklı bir kalbin, sağlıklı bir beslenmeyle görevini yapabileceğini belirterek, tercih edilecek ve uzak durulacak besinlerişöyle sıraladı:

-Yağlı etler, sakatat, salam ve sosisten uzak durulmalı; derisi çıkarılmış tavuk, hindi ve balık eti tercih edilmelidir.

-Tam yağlı süt, krema, krem peynir ve mayonezden uzak durulmalı; az yağlı süt, kaymaksız yoğurt ve yağsız peynir tercih edilmelidir.

-Yumurtanın sarısı yerine beyazı yenmelidir.

-Hayvansal yağlar ve tereyağı yerine ayçiçek, zeytin, susam, soya ve mısırözü yağları tercih edilmelidir.

-Pasta ve hamur işlerinden uzak durmalı; ekmek, yağ içermeyen krakerler, tahıllar, makarna ve baklagiller tercih edilmelidir.

-Krema ya da sosla hazırlanmış sebzeler yerine haşlanmış patates yenmelidir.

-Dondurma, çikolata, patates cipsi, tereyağlı patlamış mısırdan uzak durulmalı; meyve suları, çay, kahve ve yağsız patlamış mısır tercih edilmelidir.

-Pizza ve pide gibi yiyeceklerde, peynir, salam, sosis gibi besinler yerine sebzeli olanlar tercih edilmelidir.

Prof. Dr. Ali Ergin, bunların yanı sıra yüksek kalorili olduğu bilinen diğer besinlerin, alkollü içeceklerin ve sigaranın da, kalp hastalığı riski taşıyan kişilerin uzak durması gereken maddelerin başında geldiğini sözlerine ekledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!