Kalp hastalarına bayram uyarısı

Güncelleme Tarihi:

Kalp hastalarına bayram uyarısı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 18, 2005 00:00

Osmangazi Üniversitesi (OGÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Ünalır, gereğinden fazla et yenmesinin birçok rahatsızlığa yol açabileceğini, ayrıca var olan rahatsızlıkların da artmasına neden olabileceğini söyledi.Prof. Dr. Ünalır, düzenlediği basın toplantısında, Kurban Bayramı'nda kalp hastalarının aşırı yağlı ve tuzlu yemeklerden kaçınması gerektiğini belirterek, bayram sonrası, sağlığına dikkat etmeyen kalp hastalarında, hastaneye başvurularda büyük artış gözlendiğini kaydetti. Türkiye'de 12 milyon tansiyon, 9 milyon kolesterol yüksekliği, 5 milyon diyabet, 500 bin de kalp-damar hastası bulunduğunu anlatan Prof. Dr. Ünalır, şöyle konuştu: “Bu tür hastaların bayramda aşırı yemek yemesi durumunda kan basıncı, kolesterol ve kan şekeri aşırı yükselecektir. Gereğinden fazla et yenmesi birçok rahatsızlığa sebep olabileceği gibi var olan rahatsızlıkların da kötüleşmesine yol açabilir. Kalp damar hastalıkları, şeker hastalığı, tansiyon ve kolesterol yüksekliği bulunan hastalar, bayramda beslenme alışkanlığını değiştirmemelidir. Bu hasta grupları, vücudun ihtiyacından fazla yağlı besinlerden aşırı kırmızı et tüketiminden uzak durmalıdır.” Doymuş yağ oranı yüksek olan besinlerin kalp hastalığı ve damar sertliğine zemin hazırlayan aşırı kolesterol yüksekliğine neden olduğunu ifade eden Prof. Dr. Ünalır, şöyle devam etti: “Kurban Bayramı'nda taze olarak yenen, içeriğinde doymuş yağ oranı yüksek kırmızı etin aşırı tüketilmesi, tansiyonun ve kolesterolün yükselmesine, şeker hastalarında metabolizmanın bozulmasına, kalp damar hastalıklarının artmasına ve şişmanlığa neden olur. Özellikle kalp yetmezliği, koroner by-pass ameliyatı geçiren, koroner damarına müdahale edilen hastaların hazmı zor olan yağlı kırmızı eti aşırı yememesi gerekir."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!