Kalori hakkında bilinmeyenler

Güncelleme Tarihi:

Kalori hakkında bilinmeyenler
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 20, 1998 00:00

Haberin Devamı

Kalori sözcüğünü dilimizden hiç düşürmüyoruz. Kalori hakkında o kadar çok iddia ortaya atılıyor ki bunların hangilerinin doğru hangilerinin yanlış olduğuna karar vermek de çok zor. Beslenme uzmanları, halk arasında çok yaygın olan yanlış değerlendirmelere dikkatimizi çekiyorlar:

1- ‘‘Karbonhidratlardan alınan kalori yağlardan alınan kadar etkileyici değilmidir.’’

Kalori, vücuda güç veren bir enerji birimidir. Karbonhidratlardan alınan kaloriyle yağlardan alınan kalori aynı miktarda etki sağlar. Aldığınız kalorileri yakabildiğiniz sürece, kalorinin yağdan ya da karbohidratlardan gelmiş olması hiç önemli değil. Sadece fazla kalorilerin depolanmasında bir fark ortaya çıkabilir. Yağlardan alınan kalori, yağ olarak depolanır

2- ‘‘Aldığınız kalori miktarını azaltmak, kilo vermenin en kestirme yolumudur.’’

Belki kısa sürede kilo verilir, ama daha az kalori alarak zayıflamak kalıcı değildir. Eğer her gün aldığınız kalorinin miktarını yüzde 25 oranında azaltırsanız, çok fazla açlık hissedersiniz ve beslenme konusunda kontrollü davranamazsınız. Ayrıca daha az kalori aldığınız zaman, vücudunuz bunları yakmak için harcadığı çabayı azaltır, kalori yakma işlemi yavaşlar. Her gün aldığınız kalorinin miktarında yapacağınız 200 kalorilik indirim size dengeli bir şekilde kilo verdirir.

3- ‘‘Eğer yağsız yiyeceklerle beslenirseniz, kalori saymaya gerek kalmadan, otomatik olarak kilo verilir mi.’’

Eğer gerçekten yağsız besinlerle beslenmeyi başarırsanız, bu iddia doğru olabilir. Ama yağsız zannettiğiniz besinlerin çoğu yağ içerir. Ayrıca, karbonhidrat bakımından zengin olan yiyeceklerle beslenirseniz, bir süre sonra kilo alırsınız.

4- ‘‘Gece alınan kalorinin, gündüz alınan kaloriden daha çabuk yağa dönüştüğü doğrumuş.’’

Eğer günün geç saatlerinde yemek yiyip, kalori alırsanız, bu kalorileri gece yakamazsınız. Kalori yakma işlemi, ertesi güne kalır. Önemli olan gece geç saatte beslenmek değildir. Böyle zamanlarda yediğiniz besinlere dikkat etmelisiniz.

5- ‘‘Bir gün çok fazla kalori alırsanız, ertesi gün daha az kalori alarak denge sağlar mı.’’

Eğer bir günde çok fazla kalori alırsanız, bu kalorilerden kolay kolay kurtulamazsınız. Birkaç gün süreyle kalori yakmak için özel çaba harcamanız gerekir.

6- ‘‘Zeytinyağı, az kalorili bir yağdır.’’

Zeytinyağı, doymuş yağlar içerdiği için kalbe son derece yararlıdır. Fakat diğer yağlar gibi zeytinyağı da bol kalori içerir. Bir yemek kaşığı zeytinyağında 125 kalori vardır.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!