Kadınların kabusu idrar kaçırma

Güncelleme Tarihi:

Kadınların kabusu idrar kaçırma
Oluşturulma Tarihi: Haziran 01, 2010 15:07

Kadının yaşam kalitesini düşüren 'idrar kaçırma', her yaşta görülebilen bir hastalık. Ancak çoğu kadın utandığı için doktora gitmiyor. Basit bir operasyonla tedavisi mümkün.

Haberin Devamı

Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneği (TJOD) Genel Başkanı Prof. Dr. İsmail Mete İtil, “Bilirkişi Kursu”na ilişkin yaptığı açıklamada,

Kadınlarda idrar kaçırma her yaşta görülebiliyor. En sık 45-55 yaş grubunda görülüyor. İdrar yollarında meydana gelen sarkma, idrar tutmaya yarayan mekanizmalarda oluşan bozukluk, zor doğum, menopoz, kabızlık idrar kaçırmaya neden oluyor.

Öksürük, hapşırma gibi durumlarda kişi idrarırını tutamıyor. Bu durum daha da ilerleyip sosyal hayatı tamamiyle bozacak seviyeye gelebiliyor. Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneği (TJOD) Genel Başkanı Prof. Dr. İsmail Mete İtil, konuyla ilgili sorularımızı yanıtladı:

 Bu tip idrar kaçırma da öksürükle aksırıkla yürümeyle egzersizle kadın idrar kaçırmaya başlıyor ve bu sosyal hayatını bozacak düzeye geliyor. Bunun tedavisi operasyondur. Günümüzde vajinal yoldan karnı açmadan yarım saati geçmeyen sürelerde mesane boynuna takılan yamalarla tedavi yapılabilmekte. İleri yaş grubunda da yapılabiliyor. Yüzde 90 ın üzerinde başarılı bir ameliyattır.

Bunun dışında tuvalete yetişememe, sık idrara çıkma gece idrara çıkma gibi bir durum var. Bunda ilaç tedavileri denenir. Bu ilaçlarla kontrol altına alınmaya çalışıyor. İlaç etkili olmazsa mesane içine ilaç verilerek yapılır. Bazen her ikisi birden olabilir. Hangisinin sentomları fazlaysa onun tedavisi yapılır.

Genç yaşlarda önce fizik tedavi veriyoruz. Hastanın çocuk sahibi olup olmama durumu önemlidir. Eğer hasta gebelik düşünüyorsa ameliyatın zamanlaması önemli. Cinsel ilişki yaşamayıp da idrar kaçıran onlar ameliyatlık gruba girmez. Daha ziyade gece farkında olmadan idrar kaçırma gibi durumlar olabiliyor. Anti depresan tedavileri veriliyor. Genç yaşta Evli olup bir doğum yapmış kadınlarda da olabiliyor. Eşiyle ilişkisini bozacak kadar, sosyal hayatını bozacak seviyede olabiliyor. O zaman bunlarda da gebeliği sorgulamak lazım. Gebe kalıp kalmayacağını.gebe kalmayı düşünüyorsa ameliyatı ertelemek gerekir. Gebelik Ameliyatın uzun vadedeki başarısını düşürebilir. O nedenle idrar yolu ameliyatı yaptırıp tekrar olabilir.

Rahim sarkmalarına ilişkin yeni ameliyatlar çıktı. Vajen dışarı doğru çıkıyor, bağırsak da arkasında.özellikle fazla doğum yapanlarda, menapoz sonrasında yada dokuları zayıf kişilerde görülebiliyor. Bunların doğal dokularıyla ameliyatları da var. Karın fıtıklarında olduğu gibi yamalar yerleştirilerek tedavisi yapılıyor.bunlarla tekrarlaması azalıyor hem de ameliyatın kısa sürüyor. İleri yaşlarda dokular zayıf olduğu için bu dokuları bir araya getirerek ameliyatı yapmaya çalışıyoruz. Yamalar hiçbir şekilde erimediği için çok başarılı oluyor. Aşağı doğru müthiş ağrı yapar. İdrarını yapamaz ve geriye doğru gider, böbreklere vurabilir. Vajinal yoldan yapılıyor, sonda hiç takmayabiliyoruz. İyileşme süresi kolay, yatması gerekmiyor. Cinsel ilişki bir ay kadar yasaklanıyor. Sonra normal hayatına dönebilir.

Psikolojik kökenli oluyor gençlerde. Öksürme hapşırma, karın içi basıncı artıran kabızlık gibi hasta idrar kaçırabiliyor. Diğer türü aşırı aktif mesane, sık sık tuvalete gitme, ani idrar isteği, tuvalete yetişememe bunlar da yaşamları altüst ediyor. Markete gitse tuvalet haritalaması yapıyor.  Açık renkli giysi giyemiyor. Cinsel ilişki sırasında olabiliyor. Depresyon çok sık görülüyor. Cinsel yaşamında fonksiyon bozukluğu görülebiliyor. Yüzde 17-20 oranında görülüyor. İnsanlar bunu gizliyor. Hekimlerden gizliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!