Kadınların büyük derdi!

Güncelleme Tarihi:

Kadınların büyük derdi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 15, 2008 12:19

Kişinin kendi kontrolü dışında idrarını tutamaması problemine “İdrar kaçırma” denir. İdrar kaçırma, kadınlar için, büyük bir sağlık problemi olmakla birlikte, sosyal ve hijyenik sorunlara da neden oluyor.

Haberin Devamı

 Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Operatör Dr. Remzi Aydın, idrar kaçırmanın nedenlerini ve tedavi yöntemlerini anlattı: 
 
 Ürojinekolji nedir? 

“Ürojinekoloji, idrar tutamama ve vajen (hazne), rahim, idrar kesesi sarkması gibi hastalıkların tedavisi ile uğraşan, Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı’nın alt uzmanlık alanıdır. Genital organların sarkması ise çoğunlukla zor ve sık doğumlar, kronik öksürük ve astım hastalığı, ağır yük kaldırma, kronik kabızlık, aşırı şişmanlık gibi etkenlerin varlığında oluşur ve sonuç olarak “İdrar kaçırma” problemi oluşur.

Menopoz sonrası..

Kişinin kendi kontrolü dışında idrarını tutamaması problemine “İdrar kaçırma” denir. İdrar kaçırma, kadınlar için, özellikle de menopoz sonrası dönemdekiler için çok büyük bir sağlık problemi olmakla birlikte, sosyal ve hijyenik sorunlara da neden olur.

Haberin Devamı

Her 5 kadından biri idrarını kaçırıyor

İdrar kaçırma menopoz öncesi kadınların yaklaşık yüzde 10 ila yüzde 30’unu, menopoz sonrası kadınların ise yüzde 35 ila yüzde 56’sını etkileyen bir hastalıktır.

En önemli neden “Genetik yapı”…

Kadınlarda idrar kaçırma şikayetlerinin en önemli nedeni genetik yapıdır. Bağ dokusu, kalıtımsal olarak zayıf ve sarkmaya eğilimli olan bireylerde, bu problem sıklıkla oluşur.

Diğer nedenleri neler?

*Kronik solunum yolu hastalıkları.
*Zor doğumlar.
*Daha önce geçirilen vajinal operasyonlar.
*Menopoz.
*Radyasyon tedavisi.
*Kronik kabızlık.
*Tedavisi mümkün mü?

İdrar kaçırma şikayeti ile başvuran hastaların tedavisinde ilk olarak konservatif  (yani cerrahi olamayan) yöntemler uygulanabilir. Seçenekler arasında aktif egzersiz, elektrikle uyarma, ilaç tedavilerini, vaginal pesser cihazı ile uygulanan tedavileri sayabiliriz. Konservatif tedavilere uygun olmayan hastalar için cerrahi tedavi, önemli bir seçenektir. Eskiden uzun süreli yatmayı gerektiren ve uzun dönemli başarı oranı düşük operasyon tekniklerinin yerini, günümüzde genel anestezi ve hastanede kalmayı gerektirmeyen, maksimum 30 dakikada uygulanan operasyonlar almıştır.

Haberin Devamı

Egzersiz tedavisi nasıl yapılıyor?

Kegel egzersizleri: İdrarı tutmaya yarayan kasları güçlendirmek için, bu kaslar en az 10 kere, 4 - 5 saniye boyunca kasılı tutulmaya çalışılır. Bu hareketin gün içinde 5 -10 kere tekrarlanması yararlıdır.
Kone egzersizleri: Vajene konulan konik aletlerle yapılan egzersizler.”


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!