Kadınlarımızın yarısı kazara hamile kalıyor

Güncelleme Tarihi:

Kadınlarımızın yarısı kazara hamile kalıyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 28, 1997 00:00

Haberin Devamı

Yapılan araştırmaların, Türkiye'de gebe kalan kadınların yüzde 47.4'ünün son gebeliklerini istemediklerini veya planlamadıklarını ortaya koyduğunu belirten uzmanlar, kontrol uygulamalarının istenilen düzeye çıkartılamadığını söylediler. Araştırmalara göre, gebe kadınların yüzde 23.6'sı kendi istekleriyle gebeliklerini sonlandırıyor. Yani yılda 500 binden fazla gebelik, ‘kürtaj’la bitiriliyor.

Kadınların yüzde 17'si bebeklerini istemeden dünyaya getiriyor, yüzde 6.8'i ise kendilerine uygun olmayan bir zamanda doğum yapıyorlar. KAPS (Kadın Sağlığı ve Aile Planlaması Hizmet Sistemi) Genel Koordinatörü Dr. Hakan Cankatan, aile planlamasının ve doğum kontrol yöntemleriyle ‘kazara’ gebeliklerin önlenebileceğine dikkat çekti.

Kürtajın genellikle sağlık koşullarının uygun olmayan ortamlarda, yanlış yöntemlerle yapıldığını vurgulayan Dr. Cankatan, ‘‘Buna gerek kalmadan gebeliği önlemek için haplar, rahim içi araçlar, bariyer yöntemler (kondom, vajinal spermisitler), cerrahi (kadınlarda tüplerin, erkeklerde kanalların bağlanması) korunma yöntemleriyle gebelik önlenebilir veya planlanabilir’’ dedi.

Kamu kuruluşlarının yanısıra KAPS sistemine dahil 45 özel hastane ve 104 eczaneden de danışma ve sağlık hizmetlerinin alınabileceğini belirten Dr. Cankatan, ‘‘Kürtajdan sonra da kadınlar gebeliğe karşı hemen önlem almaya başlayabilirler. Biz dahil İstanbul'daki 149 birime ulaşılması halinde bilgi ve uygulamalar konusunda yardımcı olunacaktır’’ dedi.

Modern yöntemlere ilgi az

Kadınların yüzde 98'i modern yöntemleri biliyor. Ancak sadece yüzde 34'ü bunları kullanıyor. Yüzde 28'lik bir bölüm ise geleneksel yöntemlere bağlı kalmayı tercih ediyor. Kadınların yüzde 37'si ise herhangi bir aile planlama yöntemi kullanmıyor. Etkisiz yöntemlerin başında yüzde 26 ile ilk geri çekme yer alıyor. Her yıl Türkiye'de 2 bin kadın gebelik, doğum ve lohusalık dönemlerinde yeterli sağlık hizmeti ve desteği sağlanmaması yüzünden yaşamını kaybediyor. 19 yaşından küçük, 35 yaşından büyük gebelikler anne ve bebek için risk taşıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!