Kadınlarda panik atak

Güncelleme Tarihi:

Kadınlarda panik atak
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 11, 1999 00:00

Haberin Devamı

Yapılan araştırmalar, özellikle 25 yaş grubundaki kadınların panik atak krizlerinden yakındıklarını ortaya çıkardı. Kriz geçirenlerin üçte ikisini kadınlar oluşturuyor.

Birdenbire yüreğinizi bir korku sarar. Endişelenmeye başlarsınız. Sinir sisteminiz gerilir, huzurunuz kaçar. Durup dururken ortaya çıkan bu belirtiler aslında önemli bir ruhsal sorunun habercisidir. Endişe krizlerini, popüler tanımıyla panik atağı hepimiz zaman zaman yaşarız ama bunun önemli bir hastalık olabileceğini aklımıza getirmeyiz. ABD'de faaliyet gösteren ‘‘Endişe Sorunları Derneği’’nin Başkanı Jerilyn Ross, ‘‘Bu durum özellikle genç kadınların sık karşılaştıkları bir problem. Yapılan araştırmalar, özellikle 25 yaş grubundaki kadınların endişe krizlerinden yakındıklarını ortaya çıkardı. Endişe krizi geçirenlerin üçte ikisini kadınlar oluşturuyor‘‘ diyor. Kadınlar neden endişelenmeye bu kadar yatkın oluyorlar? Bu soruya kesin bir yanıt verilemiyor. Bazı uzmanlar kadınlardaki biyolojik farklılıkların bir etkisi olabileceğini belirtiyorlar. Uzmanların büyük bir bölümü kültür düzeyinin yükselmesinin panik atak yaratan etkenlerden biri olduğu kanısındalar. Erkeklerin dünyasında başarıya ulaşmaya çalışan kadınların zorluklara karşı mücadele verirken endişelenmeye başladıkları ve endişe krizlerinin başka konularda ortaya çıktığını belirtenler de var.

Öğrenimi tamamlamak, evlenmek, çocuk sahibi olmak, meslekte yükselmek gibi olumlu gelişmelerin de endişe krizlerini başlattığını kabul etmeliyiz. Aslında endişe krizlerinin en yaygın olduğu dönemin 25'li yaşlar olması da bir rastlantı değil. Yukarıda saydığımız gelişmeler genellikle bu yaşlarda gerçekleşiyor.

Tedavi gerekiyor

Sürekli endişe içinde yaşamanın ne kadar zor olduğunu biliyoruz. Bu durumu doğal karşılayıp katlanmak yerine bir psikoterapi uzmanına görünüp tedavi olmak çok daha akıllıca bir davranış olur. Bazı doktorlar, antidepresan ilaçlarla bu sorunu çözümlemek istiyorlar. Fakat bu ilaçların bazıları alışkanlık yapabiliyor. Uzmanlara göre ilaç tedavisi ancak çok şiddetli krizlerde kısa vadeli bir çözüm olabileceği kanısındalar.

Endişe krizleri 10-16 hafta süren terapilerle tedavi ediliyor. Bu terapilerde hastalara, endişelerini kontrol altında tutmaları öğretiliyor. Terapi uzmanları hastalarda endişe krizine neden olabilecek düşünceleri saptayıp, hastaları bu düşüncelerden vazgeçirmeye çalışıyorlar. Kliniklere başvuran hastalardan %90’ının panik krizlerinden kurtuldukları saptandı. Bu arada davranış terapisi görenlerde de iyileşme saptandı. Tedavi yöntemi ne olursa olsun, hastaların 12-16 hafta içinde endişelerden kurtuldukları ileri sürülüyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!