Kadının fendi

Güncelleme Tarihi:

Kadının fendi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 26, 2014 01:22

Gerçek olaylardan alındığı söylenen üçkâğıtçılık hikâyesi egolu, tutkulu, çılgın ve bir o kadar da utanmaz karakterleriyle ilgi çeken bir film Düzenbaz.

Haberin Devamı

1970’lerin saç ve kıyafetleriyle izlediğimiz oyunculardan Amy Adams ve Jennifer Lawrence’a oyunculuk dallarına Altın Küre getiren David O. Russell imzalı film, geçen hafta dağıtılan Altın Kürelerde, ‘Komedi ve Müzikal’ dalında da En İyi Film ödülünü aldı. Ayrıca ‘En İyi Film’ dahil yedi dalda Oscar’a aday.

Altın Küre’de ‘Komedi ve Müzikal’ dalında En İyi Film ödülü almasının yanı sıra Amy Adams ve Jennifer Lawrence’a oyunculuk dallarında Altın Küre getiren Düzenbaz (American Hustle), yedi dalda da Oscar’a aday oldu. Gerçek olaylardan uyarlanan hikâyesiyle düzenbazlık konusunda çalkantılı günler yaşayan ülkemize ayna tutuyor adeta. Rüşvet alan kongre üyeleri mi dersiniz, onları afişe edip meşhur olmaya çalışan, ego savaşına giren polisler mi, mafya babaları mı, üçkâğıtla zengin olan dolandırıcılar mı...
Evet, filmde bunların hepsi var, hem de sağlam, müthiş esprili bir hikâye ve derinliği olan, çok boyutlu karakterlerle.

Haberin Devamı

DİĞER DOLANDIRICILARI ELE VER HAPİSTEN KURTUL
1970’lerde geçen film gerçek bir hikâyeden uyarlanmış.
Irving Rosenfeld, camcılıkla uğraşan babasının, camlara taş atıp kıran oğlu olarak başlıyor düzenbazlığa.
Usta dolandırıcı Irving Rosenfeld’in hayatı, sıfırdan gelen zeki ve cilveli Sydney Prosser ile tanışmasıyla değişiyor.
Irving evli olmasına rağmen adını sonradan Lady Edith Greensly olarak değişitirip, İngiliz aksanına geçecek olan bu kadınla hem tutkulu bir ilişkiye başlıyor hem de ortaklık yaparak işlerini, kazancını ikiye katlıyor.
Ama ikilinin hayatı genç ve yetenekli bir FBI ajanı olan Richie DiMaso tarafından yakalanmalarıyla altüst oluyor.
Hüküm giymemelerinin tek bir yolu vardır: FBI için çalışmak ve diğer dolandırıcıları ele vermek.

KADIN KARAKTERLER SON DERECE DİŞİ
Bir dolandırıcılık hikâyesi gibi görünen Düzenbaz, alt metninde ilişkiler filmi aslında.
Özellikle kadın karakterleri çok dişi olan bir film var karşımızda.
Onlar için iş kadar erkekleriyle ilişkileri yönlendiriyor hayatlarını.
Bir tarafta çalışarak, üçkâğıtçılık yaparak, erkekler dünyasında var olmaya çalışarak yırtmaya çalışan Edith, diğer tarafta ise tırnaklarıyla kafayı bozmuş, evde boş oturmaktan fena halde bunalmış kafadan çatlak ev kadını Rosalyn.

Haberin Devamı

AMY ADAMS’A SUTYEN YASAK
Bu filmdeki rolüyle Komedi ve Müzikal’de En İyi Kadın Oyuncu dalında Altın Küre alan Amy Adams, 1970’lerin modasına uygun olarak neredeyse sutyen giymeden, derin göğüs dekoltesi ile tamamlıyor filmini.
Ama ilk birkaç sahneden sonra zaten dikkati göğüs dekoltesinden Edith’in hırsına, zekâsına ve erkekler dünyasında var olma savaşına çekiyor.
Sevdiği adamın evli olması nedeniyle ilişkisinde git geller yaşayan bu kadın, büyük paraların döndüğü ortamlarda kadınların da erkekler kadar etkili olduğunun bir kanıtı.
Bir diğer kanıt ise yine kadınsal dürtülerle FBI operasyonunun bile şeklini, gidişatını değiştiren deli dolu ve tatminsiz Rosalyn.
Evde dergi okuyup, tırnaklarıyla uğraşarak vakit geçiren bu kadın sokağa çıkıp operasyonun içine girdiğinde bir saatli bomba haline geliyor.
Jennifer Lawrence akıllara durgunluk veren çekim alanına sadece filmdeki değil izleyiciler arasındaki erkekleri de alacak gibi.

Haberin Devamı

ROBERT DE NIRO SÜRPRİZİ
Filmin kadınları ön plana çıkınca erkeklerini es geçtik sanmayın.
İlginç peruğu, kocaman camlı gözlükleri, konuşma stiliyle değişken fiziksel özelliklerle karşımıza çıkan Christian Bale, esprili sahnelerin odak noktasında. İki kadın arasında kalan erkeğin şapşallığını perdeye mükemmel yansıtıyor.
Açgözlü FBI ajanı rolündeki Bradley Cooper’ın bigudili sahnesi bile unutulmayacaklar arasında olacaktır.
Robert De Niro sürpriziyse filmin zirve sahnelerinden.
Bekleyin ve görün, demek yeterli olur sanırım.

BU HAFTA SONUNU ALTIN KÜRELİ FİLMLERE AYIRIN
Filmin yönetmenliğini yapan, Silver Linings Playbook filmiyle senenin en ses getiren yapımlarından birine imza atan ve bu filmle iki dalda Oscar’a da aday gösterilen David O. Russell kafası karışık gibi görünen senaryoyu öyle güzel paketlemiş ki, bol diyaloglu ve iki saatlik bu film bir dakika bile sıkılmadan izleniyor.
Düzenbaz, mükemmel oyunculuklar ve esprili senaryosu ile son derece iyi vakit geçirmenizi sağlayacak.
Bu hafta sonu Altın Küre’nin bir diğer kazananını enfes animasyon Karlar Ülkesi’nden (Frozen) çıkın Düzenbaz’a girin.
Ya da Düzenbaz’dan çıkın Karlar Ülkesi’ne girin. Yapacağınız en iyi iki şey olacağını garanti ederim.
Oscar’a da hazırlık yapmış olur ve hiç pişman olmazsınız.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!