Kadına tek kadeh

Güncelleme Tarihi:

Kadına tek kadeh
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 04, 1998 00:00

Haberin Devamı

Kadınlar erkeklerden daha az içiyorlar ama daha fazla etkileniyorlar. Aynı içme alışkanlığına sahip olan kadın ve erkeğin sağlığı incelendiğinde kadınlarda alkol nedeniyle ölüm ve karaciğer hastalıklarına yakalanma oranının daha yüksek olduğu belirlenmiş. Sebebinin, cinsiyetler arasındaki doku farkı olduğuna inanılıyor. Dünyanın ünlü bilim dergilerinden Scientific American, son sayısında Dr. Sharon Wilsnack'in görüşlerine yer verdi. Bu konudaki soru ve cevapların kısa bir özeti aşağıda yer alıyor.

Kadınlar arasında hangi grup, alkolizm riski altında?

- Amerika'da alkol nedeniyle mağdur olanların oranı yüzde 4 civarında. Bu insanlar, fiziksel, ruhsal ve sosyal olarak alkolden olumsuz etkilenen kadınlar. Ayrıca çocuklarında da bu nedenle sorunlarla karşılaşılıyor. İkiz çocuklar ve evlat edinilen çocuklar arasında yapılan araştırmalar gösterdi ki, alkolizmin genlerle ilgisi bulunuyor. Ancak alkolizm sadece genlerle açıklanamıyor. Kadını alkolik yapan çok çeşitli faktörler mevcut. Genç kadınlarda alkol tüketim oranı daha yüksek. 18-29 yaşları arasında genç kadınlarda alkol alma oranı Amerika'da yüzde on! Oysa 65 yaşındaki kadınlar incelendiğinde, bu oranın yüzde 0.3'e düştüğü görülüyor.

Kadın ve erkek alkolizmi arasındaki fark nedir?

- Kadın ve erkek aynı miktarda alkol tükettiğinde, kadının daha fazla sarhoş olduğunu, daha fazla etkilendiğini biliyoruz. Bunun nedenlerinden biri, kadın ve erkekteki yağ dokularının farklılığı. Yağ dokuları, kaslardan daha az su içeriyor ve kadınlarda vucüttaki su oranı daha düşük. Ve kadının kanı alkolle sulanmaya daha müsait. Bir kaç yıl önce yapılan araştırmalarda da, kadının alkolü daha farklı şekilde metabolize ettiği belirlenmişti. Kadına tüm bu nedenlerle günde bir kadehten fazlasını önermiyoruz. Erkeklere tavsiye edilen miktar ise iki kadeh!

Kadının ve erkeğin sağlığını ne şekilde etkiliyor?

- Kadın ve erkek aynı alkol alma alışkanlığına sahip olduğu halde, alkol nedeniyle ölüm oranı kadınlarda daha yüksek! Kadınlarda alkol nedeniyle karaciğer hastalıkları özellikle siroz daha fazla ve daha çabuk gelişiyor. Ayrıca 2-5 kadeh içki içen kadınlarda meme kanserine yakalanma riski yüzde 41 oranında artıyor. Erken menopoza girme riskinin de çoğaldığı tespit edilmiş durumda. Kronik içicilerin bebeklerinde ise nörolojik hastalıklarla karşılaşılabiliyor.

Tedavide farklılık var mı?

- Bu konudaki haberler iyi. Kadınlar tedaviye erkeğe göre daha olumlu cevap veriyor. İlaç, psikoterapi hepsi birarada kullanılıyor.

40’lı yaşlar

Atlantalı araştırmacılar, gündüzleri şiddetli uyuma arzusunun ve uyuma ‘‘atak’’larının, özellikle kırklı yaşlarda ortaya çıktığını açıkladılar. Bu şikayetle başvuran insanların yarısından fazlasının kırk ve üstü yaşlarda olduğu tespit edilmiş. İnsanlar narkolepsi isimli bu hastalığın farkına varmadan yıllarca yaşayabiliyor. Gece yeterince uyuduğunuz halde, gündüz kendinizi yorgun ve uykusuz hissediyorsanız, doktora başvurmalısınız.

Tampon kullanımı

Eğer adet dönemlerinizde tampon kullanmayı tercih ediyorsanız, standartlara uygun olup, olmadığına dikkat edin, etiketini mutlaka okuyun. Tamponların çeşitleri hakkında bilgi edinin ve size en uygun olanını seçmeye gayret edin. Tamponu sekiz saatten fazla tutmayın. Tampon kullanırken, günlük ince pedleri de iç giysinize yerleştirebilirsiniz.

Çocukları uzak tutun!

Türkiye'de sigara üretimini ve dağıtımını temsil eden Tekel, Philip Morris SA ve R. J. Reynolds firmaları, Devlet Bakanlığı'nın denetiminde yeni bir kampanyaya başladılar: ‘‘Çocuklarımızı sigaradan uzak tutalım.’’ Kampanyayı, düzenlediği basın toplantısıyla duyuran Devlet Bakanı Eyüp Aşık, ‘‘4207 sayılı kanun, 18 yaşından küçüklere tütün ve tütün mamülü satışını yasaklamıştır. Ancak bu kanun hükmünün uygulanmadığını, bu konuda bilgi eksikliği olduğunu, eski alışkanlıkların devam ettiğini üzülerek görüyoruz. Kampanyanın bir hedefi, satış noktalarında kanun hükmünü duyurmaksa, bir diğer hedefi çocuklarımız ve anne-babayı eğitmektir’’ dedi. Kampanya, Türkiye çapında satış noktalarında yürütülecek. Philip Morris SA Genel Müdürü Marco Terribilini ise ‘‘Biz ürünlerimizin sadece sigara içme konusunda bilinçli karar verebilen yetişkin tüketiciler için olduğuna inanıyoruz. Sigara içmek yalnızca yetişkinlerin verebileceği bir karardır ve öyle kalmalıdır’’ diyor.

Anne-Baba okulu

Prof. Dr. Haluk Yavuzer'in başkanlığında bir grup akademisyen ‘‘Ana-Baba Okulu’’ seminerlerini, beş ayrı vilayete taşıdı. Ve bu insanların açıkladıklarına göre, sonuç çok başarılı. Adana, Gaziantep, İzmir, Ankara ve Bursa'da seminerlere katılan toplam 1440 anne babaya diplomaları da verildi. Yani onlar artık diplomalı anne, baba!

‘‘Ülkemizde anne ve babalar çocuklarına baskılı, gevşek ya da koruyucu bir tutum içinde davranmayı yeğlemekte, çoğunlukla onlarla sağlıklı bir iletişim kurma yolunu seçmemektedirler. Böyle bir ortamda anne ve babanın çocuklarını dinlemeden aşağılama, suçlama, yargılama gibi kararlar aldıkları çok sık gözlemlenmektedir. Anne babalar, bazı pedagojik, psikolojik yanlışlıklar yapabilmektedirler. Bu yanlışları aza indirmek üzere Anne Baba okulları 1989 yılından beri yaygın bir eğitim hizmeti olarak faaliyetini sürdürmektedir’’ diyor Prof. Dr. Haluk Yavuzer.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!