Kadın hastalığı değil

Güncelleme Tarihi:

Kadın hastalığı değil
Oluşturulma Tarihi: Aralık 12, 1997 00:00

Haberin Devamı

Eğer 35 yaşı geçtiyseniz, kemik erimesi hakkında bilgi edinmenizin zamanı gelmiş demektir. Osteoporoz, genellikle kendini menopoz döneminde belli eden bir hastalık. İleri yaşlarda kırıklara, sakatlıklara sebep olabiliyor. Kadın hastalığı olarak tanınıyor, kısmen doğru ancak erkekleri de ilgilendiriyor. Kemik erimesiyle ilgili öğrenmek istediklerinizi, İntermed Tıp merkezi'nden Dr. Mari Benli anlattı.

Osteoporoz ne demek?

Gözenekli kemik demek. Normal kemiğin iç yapısı sünger gibi. Osteoporozda süngerimsi yapının gözenekleri büyüyor ve çoğalıyor. Bu durum kemiğin giderek zayıflamasına, kolay kırılır hale gelmesine neden oluyor. Yaş ilerledikçe, özellikle 35 yaşından sonra kemik yoğunluğu her yıl azar azar eksilmeye başlıyor. Hormonlarla ilgili hastalıklar, ilaçlar ve menopoz kemik yoğunluğu kaybını artırabiliyor. Sigara, alkol ve kafein kullanımı da osteoporoza neden oluyor.

Görülme sıklığı nedir?

Kemik erimesi, 45 yaşından büyük her dört kadından, 65 yaşın üzerindeki her iki kadından ve 75 yaşını aşmış on kadından birinde görülüyor. Ayrıca her altı osteoporozludan biri, erkek.

Sonuçları nelerdir?

Her on kadından üçünde hayatı boyunca bir veya birden fazla omurga kırığı, her on kadından birinde kalça kırığı, her on kadından ikisinde bilek kırığı görülüyor. Bu kırıkların oranı yaş ilerledikçe artıyor ve kırık geçiren her on kadından beşi sakat kalıyor. Dünya Sağlık Örgütü'nün verilerine göre, 1990 yılında dünyada 1,7 milyon kalça kırığı tespit edilmiş. Ve bu kırıkların yarıdan fazlası Asya ülkelerinde görülüyor.

Tedbir alınabilir mi?

Evet. Erken farkedilirse ve gerekli önlemler alınırsa önlenebiliyor. Bel kemiği ve kalça kemiğinden özel bir aletle, kemik dansitometresiyle alınan ölçümlerle tespit edilebiliyor. Kemik yoğunluğu, kemikteki kalsiyum miktarını veriyor. Kalsiyum, kemiğin sertliğini, dayanıklılığını sağlıyor dolayısıyla kalsiyum azalınca kemik eğriliyor ve kırılganlaşıyor.

Kalsiyum nasıl takviye edilebilir?

Çocukluk çağında süt ürünleri başta olmak üzere kalsiyumlu gıdalar tüketenler, vücudu güneş görenler, besinlerinde D vitamini alan insanların kemikleri daha sağlam oluyor. Ayrıca beslenirken yeterince C vitamini ve protein de almak gerekiyor. Sütlü gıdalar, deniz ürünleri, yeşil yapraklı ve taneli sebzeler vücuttaki kalsiyumu zenginleştirir. Ayrıca kemikleri güçlendirecek egzersizler de yapılabilir.

Genetiğin rolü nedir?

Genetik faktörler de kemikler üzerinde hayli etkili. Özellikle açık renk tenli, ince ve ufak tefek yapılı kadınların kemikleri daha zayıf.

Kemik ölçümü zor bir işlem mi?

Hayır. Dansitometri ölçümünde, yatıyorsunuz ve bir cihaz vücudunuzu tarıyor. Ölçümler bir sentimetre kara kemik alanında kaç gram kalsiyum ve diğer kemik minerallerinin olduğunu gösteriyor. 10-15 dakika sürüyor. Risk faktörlerine göre 35-40 yaşlarında kemik yoğunluğunun ölçülmesi gerekiyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!