Jinekolojide kansız ameliyat çağı

Güncelleme Tarihi:

Jinekolojide kansız ameliyat çağı
Oluşturulma Tarihi: Mart 24, 2000 00:00

Haberin Devamı

Rahim içindeki ameliyatlar artık laparoskopik lazer ve histereskopik cerrahi yöntemleriyle karın açılmadan ve kansız yapılabiliyor.

Uzun yıllar Belçika'da çalışan Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Yücel Karaman, artık Türkiye'de de jinekoloji ameliyatlarının yüzde 95'inin endoskopik cerrahi (kapalı-kansız ameliyat) ile yapılabildiğini söyledi. Jinekolojik cerrahinin, son 15 yıl içinde endoskopik cerrahideki büyük değişimlere paralel olarak büyük bir evrim geçirdiğini belirten Doç. Dr. Karaman, ‘‘Bu büyük değişim, endoskopik cerrahide kullanılan optik sistem, kamera, endoskopik cihazlar ve lazer teknolojisindeki büyük ve baş döndürücü gelişmelerin ürünü olarak ortaya çıktı’’ dedi.

Jinekolojide laparoskopik lazer ve histereskopik cerrahi yöntemleriyle kapalı ameliyat yapılabildiğini Doç. Dr. Karaman, yöntemin uygulanması için kullanılan ekipman ile hastane koşullarının uygun, cerrahın da deneyimli olması gerektiğini vurguladı.

Laparoskopi uygulanması için genel anestezi altında, göbek içine bir santimetrelik kesi yapılıyor. Buradan karbondioksit gazı enjekte edilerek karın şişiriliyor. Yerleştirilen optik tüp sistemi video kamerayla görüntüyü TV ekranına aksettiriyor. Karın içinde en zor görülen bölgeler bile görünür hale geliyor. Tüpten geçen lazer ışığı karın içinde bıçak gibi kullanılıp tüm operasyonların yapılmasına olanak sağlıyor. Doç. Dr. Yücel’in verdiği bilgiye göre bu yöntemle karında iz kalmıyor, hasta daha hızlı iyileşip hastaneden erken çıkabiliyor.

Histereskopi’de, rahim ağzından içeri yerleştirilen optik sistemle rahim içinin gözlendiğini anlatan Doç. Dr. Karaman, miyom, polip, rahim içi patolojilerinde rahim alınmasına gerek kalmadan tedavinin artık mümkün olduğunu belirti.

Laparoskopiyle yapılabilen ameliyatlar

Rahim ağzının erken kanserlerinde, rahim çıkarılabiliyor.

Rahim içi dokusunun kanserlerinin erken tedavisinde, rahim alınabiliyor veya lenf bezi çıkarılabiliyor.

Kadın 40 yaşın altındaysa sadece miyomlar (urlar) 40 yaş üstündeyse rahmi alınabiliyor.

Vajinal fıtıkta, sarkan vajen bel kemiğine fikse ediliyor.

Kısırlığa yol açan tüp tıkanmaları ve yapışıklıkları, dış gebelik aspirasyonu (çekilmesi), erken devrede tüp tümörleri ve kanserlerinin tedavisinde kullanılabiliyor.* Yumurtalık kistleri çıkarılabiliyor.

İleri derecede ağrı ve kısırlığa yol açan endometriosis tedavisinde,

Mesane ile sorunlarda (mesane boynu kaçırmalarında) kullanılıyor.

Histereskopiyle yapılabilen ameliyatlar

Rahim içi urlar ve polipler çıkarılabilir.

Rahmin doğuştan gelen anormallikleri tedavi edilebilir.

Aşırı adet kanamalarına veya adet kanamalarına yol açan durumlarda rahim içi tabakasına operasyon yapılabilir.

Tıkalı bazı tüpler açılabilir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!