İzmir’deki ameliyatı dünya canlı izledi

Güncelleme Tarihi:

İzmir’deki ameliyatı dünya canlı izledi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 15, 2013 00:35

Washington’daki 42’nci Jinekololji Kongresi, Türk doktorları açısından da bir gurura sahne oldu. Ege Üniversitesi’nden Prof. Dr. Fatih Şendağ’ın İzmir’de göbek deliğinden robotla yaptığı ameliyatı, 80 ülkeden 5 bin doktor ‘canlı’ izledi.

Haberin Devamı

EGE Üniversitesi Tıp Fakültesi kadın hastalıkları ve doğum uzmanı Prof. Dr. Fatih Şendağ’ın (44) göbek deliğinden girerek robotla yaptığı ameliyat, dünyanın en büyük laparoskopik cerrahi kongresi olan Washington’daki 42’inci Minimal İnvazif Jinekololji Kongresi’nde canlı izlendi. 80 ülkeden 5 bin doktorun izlediği kongreye katılarak, önce tek delikten robotik cerrahi ameliyatlarını anlatıp kurs veren Prof. Dr. Şendağ, önceki akşam döndüğü İzmir’de yaptığı rahim ve yumurtalık çıkarma ameliyatını da, canlı olarak binlerce kilometre uzaklıktaki meslektaşlarına izletti. Türkiye’deki ilk tek delikten robotik cerrahi ile rahim ameliyatını da gerçekleştiren Prof. Dr. Şendağ, kanser öncesi lezyon saptanan Gülten Bozhan’ın göbek deliğinde sadece 2.5 santimetrelik bir delik açtı. Buradan özel bir propla karın içine girdi ve rahme ulaştı. Proptan sokulan 4 koldan, ameliyat robotunun kamera ve kesici aletlerini yollayan Prof. Dr. Şendağ, kumandayla karnın içindeki aletleri hareket ettirerek, ameliyatı başarıyla tamamladı.
HASTAYA DOKUNMADAN
Rahim ve yumurtalıkların bağ ve damarları kesildikten sonra, yine robot kollar yardımıyla vajinadan dışarı çıkarıldı. Prof.Dr. Şendağ, binlerce kilometre uzaktaki meslektaşlarının da ilgiyle izlediği operasyonu şöyle anlattı: “Konsoldan, hastaya dokunmadan ama çok net olarak içini üç boyutlu görerek ameliyat edebiliyoruz. Laparoskopiyle yapamadığımız bazı hareketleri yapma şansı veriyor. Giremediğimiz boşluklara bu aletle ulaşabiliyoruz. Çünkü damarları, sinirleri daha rahat görebiliyoruz. Bu çok ince işleri büyük beceriyle yapma şansı veriyor.” İlk kez Türk bir jinekoloji uzmanına böyle bir canlı ameliyat fırsatı verildiğini belirten Prof. Dr. Şendağ, “Bu bir bilgi ve deneyim paylaşımı. Türkiye’ye bakışın değişmesi, farkındalık olması açısından önemli bir adım. ABD bu teknolojiyi üreten ülke ama bu tekniği benim anlatmam için yaptıkları davet gurur verici. Hep biz yabancı uzmanların peyinde koşardık ‘Göstersene, ameliyatı anlatsana’ diye. Çok çalıştık ama kendimizi kabul ettirdik” dedi.

HAYATI BAŞARI

Haberin Devamı

TÜRK Jinekolojik Endoskopi Derneği Başkanı olan Prof. Dr. Şendağ, bugüne kadar 30’a yakın hastayı robotla tek delikten, 100’ün üzerinde hastayı da laparospiyle tek delikten ameliyat etti. Prof. Dr. Şendağ’ın başlıca ilkleri şöyle:
Türkiye’de ilk kez tek delikten laparoskopik cerrahi ile rahim alınması ameliyatını gerçekleştirdi,
Türkiye’de ilk kez dünyada da ilklerden olan tek delikten robotik cerrahiyle rahim alınması operasyonunu gerçekleştirdi
Türkiye’de ilk defa laparoskopide sanal gerçeklik eğitimini başlattı
Türkiye’de ilk ve halen tek jinekolojik endoskopi eğitim programını yürütüyor.
Türkiye’de ilk kez jinekolojik robotik cerrahi eğitim programını başlattı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!