Haber Giriş: 11.04.2002 - 00:00 | Son Güncelleme:
İşte kanserle savaşta ilk cephedeki gıdalar
- Yazdır
- AYazı Tipi
- Yazdır
- AYazı Tipi
Amerikan Kanser Enstitüsü'ne göre kanser vakalarının yüzde 80'i belirgin nedenlerden kaynaklanıyor. Kanser vakalarının yüzde 30'unun sebebi sigara, yüzde 35-50'si ise yanlış beslenmeden kaynaklanıyor. Uzmanlar, kanser riskini azaltan en önemli gıdaları da belirlediler.Dünyada tüm ölüm vakalarının beÅŸte 1'ini kanser oluÅŸturuyor. Amerikan Kanser Enstitüsü'nün rakamlarına göre tüm kanser vakalarının yüzde 30'u sigaradan, yüzde 35-50'si ise yanlış beslenmeden kaynaklanıyor. Amerikan Kanser Önleme AraÅŸtırma Programı'nın BaÅŸkanı Dr. John Potter, sigarayı bıraktıktan sonra sebze meyveye ağırlık vermenin kanseri önlemede en etkili silah olduÄŸunu söyledi. Sebze ve meyvelerde bulunan anti-oksidanlar ve bazı kimyasallar, bağışıklık sistemini güçlendirerek kanserojen maddelerin hücrelere sızmasına engel oluyorlar. ‘‘Günde 5 Kez’’ sloganıyla baÅŸlatılan kampanya çerçevesinde herkese saÄŸlıklı bir yaÅŸam için günde 5 kez sebze ya da meyve yemesi öneriliyor. Sebze ve meyvelerde bulunan vitamin ve mineraller, kanserojen maddelerin hücrelere sızarak anormal geliÅŸmelerini engelliyor ya da tümör hücrelerinin yayılmasını yavaÅŸlatıyor. Amerikan Ulusal Kanser AraÅŸtırmaları Vakfı, kanserle mücadele etkin rol üstlenen sebze ve meyveleri de sıraladı. Nilgün TEKFİDANGÜNDE 5 KEZ SEBZE-MEYVE YENMELİSEBZELERLahana, brokoli, karnıbahar, brüksel lahanası, hardal bitkisi, turp, ÅŸalgam, tere, Tatlı kabağı, patates, havuç.Tüm sebzelerde vücudun koruyucu enzimler salgılayarak kanserojen maddelerin hücrelere sızmasını ve tümörlerin büyümesini engelleyen güçlü kimyallar bulunuyor.BİBER İçerdiÄŸi C ve A vitaminleri, folik asit ve potasyumla kanserle mücadele çok önemli bir kaynak. Uzmanlar, taze biberin her sofrada olmasını öneriyor.DOMATES Kanserle mücadele çok önemli rolü var. Salçasında, ketçap ve soslarında ‘‘likopen’’ adlı güçlü anti-oksidan bulunuyor. Likopenler prostat kanseri ve bazı diÄŸer kanser çeÅŸitlerinin riskini azaltıyor. PiÅŸirilmiÅŸ domates, çiÄŸ domatese göre daha etkili. Çünkü kanserle mücadele eden likopenler piÅŸirilme sırasında açığa çıkıyor.MEYVELERKızılcık, yaban mersini, ahududu, çilek, böğürtlen gibi meyvelerde bol miktarda C Vitamini, folik asit bulunuyor ve potasyum açısından da bir hayli zenginler. Bu tip meyveler içerdiÄŸi anti-oksidanlarla vücudu zararlı maddelere karşı koruyor.ELMA Elmanın kabukları bile, kanserle mücadele eden kimyasallardan ihtiva ediyor. Elma kabuÄŸunun kolon ve karaciÄŸer kanseri hücrelerin büyümesini engellediÄŸi bilimsel araÅŸtırmalarda da kanıtlandı.NE İÇELİMSu, madensuyu ve çay, kansere karşı tavsiye edilen içeceklerin başında geliyor. Åžangay Kanser Enstitüsü ile Amerikalı araÅŸtırmacıların ortaklaÅŸa yaptığı bir araÅŸtırmada, çay içenlerin, içmeyenlere göre mide ya da gırtlak kanserine yakalanma riskinin yarı yarıya azaldığı ortaya çıktı. ‘‘Polifenol’’ adlı anti-oksidan içeren çay, saÄŸlık kaynağı. Günde 6-8 bardak sıvı alınması öneriliyor. Bu sayede iÅŸtahın bastırılarak kiloların kontrol edilebileceÄŸi de bildiriliyor.ZEYTİNYAÄžIÖzellikle de hiçbir kimyasal iÅŸleme maruz kalmadan elde edilen türleri tavsiye ediliyor. En saÄŸlıklı yaÄŸ çeÅŸitlerinin başında gelen zeytinyağında, E Vitamini ve bazı anti-oksidanlar bulunuyor. Zeytinyağının özellikle meme ve kolon kanserine karşı etkili olduÄŸu bildiriliyor.KANSER RİSKİNİ AZALTAN ÖNERİLERYÜRÜYÜNYürüyüş, moralinizi ve enerjinizi artırır. Kilo kaybı, tansiyonun dengelenmesi, kemik erimesinin engellenmesi ve kanser dahil bazı hastalık riskinin azaltılmasında etkili olur.GÜNEÅžE DİKKATUzmanlara göre bronz ten, saÄŸlık belirtisi deÄŸil. Aşırı güneÅŸlenme, ciltte kalıcı sorunlara neden olup cilt kanseri riskini artırıyor. Bilim adamları en az 15 koruma faktörlü güneÅŸ yağı öneriyor ve solariumdan da uzak durulmasını tavsiye ediyorlar.Â
Falsebutton
- Yazdır
- AYazı Tipi
- Yazdır
- AYazı Tipi