İstanbul'da fırınlara belediye baskını

Güncelleme Tarihi:

İstanbulda fırınlara belediye baskını
Oluşturulma Tarihi: Mart 16, 2005 10:17

Bakırköy Belediye Başkanı Ateş Ünal Erzen, zabıta ve sağlık ekipleri ile birlikte ilçedeki fırınları denetledi. Erzen, sabaha karşı başlayan ve yaklaşık 1.5 saat süren denetimlerin ardından basın mensuplarına yaptığı açıklamada, yeni yasayla fırın ve kahvehane gibi işletmelerin denetiminin belediyelere geçtiğini söyledi.

Haberin Devamı

Önceden bu konuda belediyelerin fazla yetkisi bulunmadığını anlatan Erzen, artık belediyelerin bu işe ciddi eğilmeleriyle fırınların daha düzenli hale geleceğini bildirdi.

Erzen, “bundan sonra fırınlar düzelecek mi?” sorusu üzerine şöyle konuştu:

“Biz düzeltmeye çalışacağız. Gerçekten yapılması gereken çok işi var, ama yapılması çok kolay işler de var. Boya, badana, yerin taş olması, çalışanın başına bir bone geçirmesi, çok kolay ve çok ucuz şeyler. Fırınlarda bone takmayana kapatma cezası veriliyor, süresiz kapatmaya kadar gidiyor.”

ERZEN'İN GRAMAJ ÖNERİSİ

Haberin Devamı

Bakırköy'deki denetimlerde fırınlardaki ekmekleri de tarttıklarını ifade eden Belediye Başkanı Erzen, şunları kaydetti:

“Ekmekleri tarttık, 330 gramdan 370 grama kadar ekmek var. Bunun normali 400 gram. Neredeyse 3 ekmekte 1 ekmek eksik. Her ekmeği 400 gram tutturmak kolay olmayabilir. Çünkü pişme süresi, piştikten sonraki durumu var.

Bence bu işin ideali şöyle olmalı; aynen diğer ürünlerde olduğu gibi, madem tartı var, vatandaş alır tartıya koyarsın ekmeği. Ekmeğin kilosu nedir bilirsin. Basarsın gramaja 376 gram mı, 376 gramın parasını verirsin.”

Erzen, “vatandaş biraz da alacağı tepkiden çekiniyor galiba” denmesi üzerine, “Vatandaşa bu hak tanınmıyor ki. Ekmeğin fiyatı budur deniyor, o fiyattan gidiyor kimi 350, kimi 380 gram alıyor. Ekmeğin de kilo fiyatına göre ücreti alınmalı” diye konuştu.

“MAALESEF BİRÇOK YERDE OLUMSUZ”

Denetimlerde uygun koşullarda üretim yapan bir fırından ekmek satın alan Erzen, uygulamalarında öncelikle halkın, çalışanların sağlığı ile cebine dikkat ettiklerini vurguladı. Erzen, “İlk önce sağlıklı bir üretim yapılıyor mu, sonra da gramajlarda bir sorun var mı? Ona bakıyoruz. Bunlar maalesef birçok yerde olumsuz” dedi.

Haberin Devamı

Öte yandan Bakırköy'de denetlenen fırınların bazılarında, üretim yapılan bölümlerde ağır koku olduğu, bazı poğaçaların üzerinde böcekler bulunduğu, üretilen ekmeklerin uygun gramajda bulunmadığı, çalışanlar ile fırınların yeterince hijyenik olmadığı dikkati çekti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!